Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

DRUŠTVO NERETVANA I PRIJATELJA NERETVE U SPLITU

Održana druga Noć Neretvana u Splitu

Objavljeno prije

Druga Noć Neretvana u Splitu

U organizaciji Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu dana 09.prosinca u prepunoj dvorani  hotela Le Meridien Lav  održana je druga Noć Neretvana.

Samoj večeri prisustvovali su mnogobrojni uvaženi gosti: dožupan splitsko-dalmatinski Ante Šošić,Ela Žižić kao izaslanica gradončelnika grada Splita, načelnik općine Podstrana Mladen Bartulović, gradonačelnica Metkovića Katarina Ujdur, gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević, načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević, načelnik općine Zažablje Ivan Obradović, predstavnik dubrovačko-neretvanske županije Nikola Veraja, predsjednik Udruge lađara Dalibor Obradović, predsjednik udruge Dani Neretve u Zagrebu Srećko Ilić te ostali mnogobrojni uvaženi Neretvani i njihovi prijatelji. Predsjednik Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu Luka Vlahović uputio je prigodni dopis u kojem je zaželio uspješnu večer kao i uspješan cjelokupni daljnji rad.

Glavni gosti večeri bili su splitsko-makarski nadbiskup mons.Marin Barišić te ministar pravosuđa Ante Šprlje. Nadbiskup Barišić u svom je govoru izemđu ostalog istaknuo neretvanskog čovjeka koji je zapravo od svog rođenja imao i koristio veslo ali da za neretvanske ljude ne vrijedi izreka da smo „veslo sisali“.

U glazbenom dijelu nastupili su KUD Metković, Pučki pivači Rogotin i tamburški sastav Dukati. Naravno da ovakva večer nije mogla proći proći bez neretvanskih specijaliteta lisaka te brudeta od jegulja i žaba.

Uz odličnu hranu i piće te veličanstvenu atmosferu bila je to još jedna prilika za pravo neretvansko druženje.

FESTIVAL BRODOVA I MORA 'DANI U VALI'

Neretvanska lađa među 70 tradicijskih drvenih brodova u Starom Gradu

Objavljeno prije

Foto: slobodnadalmacija.hr

Foto: slobodnadalmacija.hr

U starigradskoj uvali na Hvaru, od 14. do 17. rujna, održao se 2. Međunarodni festival mora, brodova i mornara Dani u vali na kojem se, među 70 drvenih brodova našla i neretvanska lađa.

Festival su organizirali Grad Stari Grad i Udruga Cronaves iz Splita, a na njemu su se, uz razne radionice, predavanja, izložbe i koncerte, predstavili tradicijski brodovi iz Hrvatske i Italije, kao i znat kalafata, majtora brodograditelja koji su se bavili zapušivanjem drvenih oplata brodova.

Neretvu je s lađom na festivalu predstavljala Udruga za očuvanje neretvanske baštine koja je, povodom 20. Maratona lađa na Neretvi, na prezentacijskim štandovima održala predavanje o povijesti lađe i maratona, Pavo Rašetin i Slobodan Batinović kuhali su neretvanski brudet,a  Tomislav Dugandžić – Paško je s Pavom Rašetinom predstavio i trupicu.

U samoj prezentaciji neretvanske lađe sudjelovali su Javorka Šamić, Tea Dragobratović, Lucijana Perojević, Leonarda Drljepan, Gabrijela Dugandžić, Đana Salacan, Marija Glavinić, Tina Golemac i paričar Slavko Musulin.

Neretvani su od organizatora i Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Istre i Kvarnera dobili više priznjana, a Udruga za očuvanje neretvanske baštine pozvana je na proslavu Udruge Hvar – metropola mora koja će se od 6. do 7. listopada održati u Hvaru.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije