ČISTOĆA METKOVIĆ D.O.O.

Održan sastanak sa predstavnicima višestambenih jedinica o promjenama u gospodarenju otpadom

Objavljeno 15. prosinca 2017. u kategorijama: Foto Galerija, Metković, News.

Čistoća, sastanak sa predstavnicima zgrada 5

Galerija

Predstavnici Čistoće Metković i Grada Metkovića jučer su, u Zgradi političkih stranaka, održali sastanak s upraviteljima zgrada i predstavnicima stanara višestambenih jedinica o načinu provedbe Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.

Uredba se temelji na Zakonu o održivom gospodarenju otpadom te bi Grad Metković trebao do 1. veljače donijeti Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, nakon koje će doći i promijene u sustavu prikupljanja i odvoza otpada.

Promjene se odnose na sve građane Metkovića, ali najveće se očekuju kod višestambenih jedinica, ponajprije zbog toga što njihovi stanovnici trebaju odrediti lokacije za spremnike za zajednički otpad.

Direktor Čistoće Metković d.o.o. Željko Mordžin kazao je i da će se stanari zgrada teretiti po količini odvezenog otpada u spremnicima.

– Uz svaku zgradu vezat će se određene posude i prema količini odvezenog otpada po toj posudi teretit će se stanari te zgrade, kako bi se svaki odvoz vezao za pojedinog korisnika. To je smisao zakona, kao i da se natjera građane da više odvajaju otpad i manje ga proizvode – rekao je Mordžin.

Budući da zgrade u Metkoviću uglavnom nemaju adekvatan prostor na kojem bi smjestile spremnike za otpad, to stvara problem građanima, ali i Čistoći i Gradu Metkoviću te bi trebalo doći do zajedničkog rješenja. Jedno od njih je i kvartovsko prikupljanje otpada u spremnike, no, ukoliko ne dođe do nikakvog dogovora, Grad bi trebao odrediti površinu na kojoj će se prikupljati otpad.

Upravitelji zgrada i predstavnici stanara u sljedećih osam dana Čistoći trebaju dostaviti podatke o korisnicima stanova, a na sastanku su, kao jedan od većih problema, postavili i pitanje odgovornosti za otpad. Cijena odvoza smeća jednako će se dijeliti među stanarima, a u slučaju nepoštivanja propisa sankcije i kazne su visoke. Ukoliko dođe do kršenja propisa za to će odgovarati osoba koja ih je prekršila, ali samo ako se ustanovi počinitelj. U suprotnom, kazne plaćaju stanari. Zbog toga bi se spremnici trebali držati pod ključem, ali, kako bi Čistoća imala pristup otpadu, stanari će im ih trebati otvoriti na dan odvoza što stvara probleme koji se još trebaju riješiti.

Na njima bi trebalo raditi od stupanja odluke na snagu, pa do kraja 2018. za kada se direktor komunalnog poduzeća, Željko Mordžin, nada da bi sustav trebao funkcionirati onako kako je i zamišljen.

Komentari