Ostanimo u kontaktu

OBILJEŽAVANJE 28. GODIŠNJICE USTROJAVANJA

Odana počast poginulim hrvatskim braniteljima 116. brigade HV-a

Objavljeno prije

Povodom obilježavanja 28. godišnjice ustrojavanja 116. brigade HV-a održana je molitva za odrješenje duša poginulih branitelja, polaganje vijenaca i paljenje svijeća pred Spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu kralja Tomislava.

Prigodnim govorom prisutnima se obratio Dane Rendulić, prvi zapovjednik satnije 116. brigade nakon čega je počast poginulim braniteljima odana minutom šutnje. Molitvu za odješenje duša 65-orice poginulih i kasnije preminulih branitelja predvodio je fra Ante Bilokapić. Obilježavanje je uveličala i Gradska glazba Metković.

Počast su odali predstavnici gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Daliborom Milanom, predstavnica Županije, dožupanica Žaklina Marević, predstavnici metkovskih političkih stranaka, djelatnici policije i vatrogasaca te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i gradskih institucija.

U 18 sati u crkvi sv. Ilije bit će služena sveta misa za branitelje.

Osnivanje 116. brigade Hrvatske vojske

116. br. HV-a formirana je 17. studenoga 1991. Objedinila je oružane snage Hrvatske vojske u dolini Neretve u jedinstvenu postrojbu. Temelj brigade sačinjavale su 1., 2. i 3. bojna. Sjedište brigade nalazilo se u Metkoviću. Brigada je imala oko 90 posto dragovoljaca. Njezini pripadnici su 29. prosinca 1991. dali prisegu na Trgu kralja Tomislava u Metkoviću.

25. OBLJETNICA OPERACIJE OLUJA

Gradonačelnik Dalibor Milan uputio čestitku svim sudionicima ‘VRO Oluja 95’

Objavljeno prije

Povodom 25. godišnjice Vojno-redarstvene operacije Oluja 95′ gradonačelnik Dalibor Milan i njegov zamjenik Robert Doko održali su sastanak sa sudionicima te oslobodilačke akcije koji žive na području grada Metkovića.

U akciji kojom je oslobođeno 18,4% hrvatskog teritorija, uz pripadnike slavne 4-te GBR. koja je ušla u Knin, sudjelovala je i metkovska 116-ta GBR. koja je svoj doprinos dala očuvanjem južne crte bojišnice.

Gradonačelnik Dalibor Milan je iskoristio priliku čestitati svim sudionicima VRO Oluja 95′

Evo prošlo je četvrt stoljeća od održavanja najvažnije bitke za Hrvatsku samostalnost, od bitke svih bitaka Domovinskog rata, od krune stoljetnog hrvatskog sna o samostalnosti i vlastitoj državi.

U Operaciji Oluja sudjelovalo je 130.000 ljudi, a meni je iznimna čast da sam danas s vama ovdje u društvu, s vama koji ste izravno pisali povijest Hrvatskog naroda i izravno sudjelovali u Oluji i ulasku u grad Knin, – rekao je Milan te naglasio kako na sastanku nema članova 116-te brigade, uputio je čestitke i njima te rekao kako će ubuduće nastojat i njih okupit, upravo slijedeći primjer zajedništva veterana 4. gardijske brigade.

Sastanak je održan po svim epidemiološkim pravilima u galeriji Ustanove za kulturu i sport Metković.

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije