Ostanimo u kontaktu

NACIONALNI STOŽER DONIO NOVE MJERE

Od subote se ograničavaju okupljanja na 25 osoba, zatvaraju se noćni klubovi i casina, kafići rade do 22 sata

Objavljeno prije

Nacionalni stožer u 11 sati na presici objavljuje nove podatke o koronavirusu. Situacija je ozbiljna, pa su u pripremi nove mjere o kojima će predstavnici Stožera danas govoriti na konferenciji za medije.

Imamo 2958 novozaraženih, izvijestili su na presici Stožera. Preminulo je 57 osoba.

– Možemo reći da se približno zadržavamo na istim brojkama. Imamo 14 dnevnu stopu incidenciji 837, 7 što nas stavlja na 22 mjesto EU. Imamo 29, 7 pozitivnih u ukupnom broju tetsiranih, – kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunsolav Capak.

– Nismo ostvarili pad a pad je bitan. Već desetak dana najavljujemo da ako nema pada u ovom tjednu, da će Stožer razmotirit nove mjere, rekao je Božinović te dodao da su te mjere dogovorene.

– Ograničenje okupljanja na 25, ograničenje osoba na svadbenim svečanostima na 15 ljudi, na pogrebima najviše 25 osoba, ograničenje privatnih svečanosti na 10 osoba, sportska natjecanja bez gledatelja uz pridržavanje mjera, obustava rada ugostiteljskih objekata poput noćnih klubova i barova, casina i automat klubova. Ugostiteljski objekti radit će do 22 sata, – kazao je Božinović.

Ugostiteljski objekti moraju napisati kao i sve trgovine koliko najviše ljudi može biti unutar prostora. Za razna sniženja, popuste, blagdanske rasprodaje, neka uvedu dodatne mjere.

– Od 22 sata do 6 ujutro zabrana je prodaja alkohola, – dodao je Božinović.

U subotu u ponoć stupaju na snagu nove mjere i trajat će do 15. prosinca.

Provedbu mjera kontrolirat će civilna zaštita, policija, inspektorat i Stožer, piše Večernji.hr.

POPUŠTAJU MJERE

Plenković: ‘Od 1. ožujka otvorit ćemo terase kafića, dozvoljeni i treninzi u zatvorenom prostoru’

Apeliram na sve da budemo oprezni, imamo nekoliko manjih žarišta. Ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni. Ako se situacija pogorša mjere se uvijek mogu i pooštriti, rekao je Plenković

Objavljeno prije

Kao što smo vidjeli, naši su tjedni brojevi proteklih 10 tjedana padali za redom, smanjeni su gotovo 11 puta, ali sada bilježimo u odnosu na prošli četvrtak određeni porast na tjednoj razini. No, u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi koji su uzroci ovoga trenda, da li je to bilo zbog hladnoće, popuštanja mjera ili šireg opuštanja u smislu modela ponašanja. Moramo zadržati veliki oprez, rekao je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković dodavši kako se u EU nalazimo uz Dansku po najboljoj tjednoj incidenciji.

Smanjen nam je broj novozaraženih, hospitaliziranih, pacijenata na respiratorima, preminulih, istaknuo je dodavši da to ukazuje da nam je epidemiološka situacija bolja. Stoga je najavio od 1. ožujka popuštanje mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata i sport.

Otvaraju se terase i dopuštaju treninzi u zatvorenom prostoru

– Nakon niza konzultacija, intencija je da se od 1. ožujka omogući rad ugostiteljima na terasama i otvorenim prostorima. To je bitna novost i smatramo da je to dobro s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, ali uz epidemiološke mjere.  Glede sporta, omogućit će se održavanje treninga u zatvorenim prostorima s određenim specifičnostima s obzirom na kontaktne i kolektivne sportove – rekao je Plenković dodavši kako će o svim detaljima Stožer na sutrašnjoj konferenciji.

Naglasio je kako će Vlada i dalje pratiti poduzetnike gospodarskim mjerama za očuvanje radnih mjesta u okvirima mogućeg.

– Apeliram na sve da budemo oprezni, da pratimo situaciju u drugim zemljama, imamo nekoliko manjih žarišta u par županija, ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni, ali u ovom  trenutku mislim da je ovo ona mjera koja je primjerena okolnostima. Ako se situacija pogorša, uvijek se mogu postrožiti mjere – naglasio je Plenković.

24sata.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije