Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

NACIONALNI STOŽER CZ

Od 1. rujna otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića!

Objavljeno prije

Tri tjedna nakon posljednje presice, u 11 sati uslijedilo je novo obraćanje javnosti Nacionalnog stožera o koroni.

“Danas imamo 596 novih od 9532 testiranja, prije tjedan imali smo 468 od 9948 testiranih, a tjedan prije toga 308 od 8073 testiranih. U pet dana ovog tjedna imali smo 2454 novih, a prošli tjedan 1865, to je za 31 posto više ovaj tjedan.

Trenutna 14-dnevna stopa je 143,40. najnižu ima Istarska, a najvišu Splitsko-dalmatinska 385,43.

Na ljestvici zemalja EU po incidenciji smo 11., najnižu imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Francuska i Irska. Stopa smrtnosti od 2049.2 na milijun, je 20. na listi zemalja EU, javlja Index.

“Danas je udio pozitivnih 6,3, u proteklih 7 dana 5.2, u 14 dana 4.8 posto”, kazao je Krunoslav Capak.

“Jučerašnji ostanak u narančastom je važan element, poglavito za turistički sektor. To nas ne smije zavarati, ovaj porast hospitaliziranih i smrti, činjenica da je veliki dio necijepljenih jako je značajno, nije dovoljno to za sigurnu jesen.

HOĆE LI SE OTVARATI KAFIĆI?

Razgovarali smo s ugostiteljima. Razgovaramo posljednjih dana s njima. Radili smo analizu turističke sezone koja je vrlo uspješna po brojnim parametrima. Pridružujem se ocjeni Beroša da nam upravo jedan balans mjera koje je donio Stožer omogućio da evo praktički i defacto cijeli kolovoz taj najvažniji dio Hrvatske, kad govorimo o ljetnom turizmu, ostane u narančastoj zoni.

Također, poznato vam je da smo na kraju ljeta razgovarali s ugostiteljima, kako organizirati ugostiteljstvo na početku jeseni.

Polazišna točka je ta da virus neće nestati, da ga se možemo riješiti samo s puno većim procjepljivanjem, a dok se to ne dogodi moramo naučiti kako živjeti s virusom. Slažem se s pozivom da nam je potrebna osobna odgovornost.

Ponavljamo koje su to temeljne mjere, od osobne higijene, izbjegavanje bliskih kontakata, prozračivanje zatvorenih prostora, jer to sada postaje jako važno. Upravo prozračivanje vrlo često, otvaranje prozora, ono što su nekad plašili s propuhom, sad je propuh svakih 10, 15 minuta dobro napraviti. Ta mjera se pokazuje kao jedna od najefikasniji.

Konkretan odgovor: planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića i objekata koji spadaju u tu kategoriju, I do od 1.9. Epidemiolozi će propisati mjere.

Sve rizike koje donosi i jesen, duži boravak u zatvorenom, svedemo na najmanju mjeru”, kazao je Beroš.

MOJ ŽIVOT U PANDEMIJI

Međunarodni projekt Gimnazije Metković ‘Mein Leben in der Pandemie’ dobitnik ‘Nacionalne oznake kvalitete’

Objavljeno prije

Međunarodni projekt Mein Leben in der Pandemie  kojeg su učenici Gimnazije Metković provodili s učenicima partnerske škole iz Njemačke Theodor Heuss Gymnasium nagrađen prestižnom eTwinning nagradom Nacionalna oznaka kvalitete.

Pandemija i iznenadno zaključavanje utjecalo je na sve. Učenici u Hrvatskoj sudjelovali su u učenju na daljinu. Ali kakva je bila situacija u drugim zemljama? Kako su se učenici naše partnerske škole u Njemačkoj nosili s tom situacijom? U projektu smo željeli sagledati različite razine kako se rješava pandemija, kako se društvo nosi s njom, kako se ova neočekivana ružna situacija doživljava u drugim zemljama. Željeli smo se podržati, stvoriti poticaje za razgovor, isprobati zajedno nove stvari . Koliko imamo različitosti I sličnosti u ovoj novoj šokantnoj situaciji za cijeli svijet, Bavili smo se istraživanjima, komunicirali jedni s drugima, raspravljali I dogovarali se,sudjelovali u radionicama, međusobno se bodrili.

Željeli smo vidjeti koliko je različito ili slično postupanje s pandemijom u Njemačkoj i Hrvatskoj. U tu svrhu smo se pozabavili i znanstvenom i društvenom razinom. Učenici su se trebali naučiti baviti istraživanjem podataka i činjenica, vrednovati i uspoređivati dobivene rezultate, izrađivati​ dijagrame i videozapise s uputama, kao i sami proizvoditi dezinficijens. Izabranim medijem učenici su trebali predstaviti svakodnevni život za vrijeme pandemije. Naši ciljevi su bili zajednički za obje škole, a donosili smo ih u dogovoru s učenicima.

Učenici su razrađivali svoju situaciju u Hrvatskoj, a zatim su rezultate dijelili s učenicima iz Njemačke. Te su vrijednosti i empirijske vrijednosti uspoređivali i vrednovali. Također su se održavale redovite video konferencije na engleskom i njemačkom jeziku  na kojima su se učenici dogovarali, vrednovali svoju suradnju i rad na projektu, te donosili nove ideje, usvajali i odrađivali zadatke prihvaćenih ideja.

Teme koje su učenici obrađivali su:
1. Razvoj pandemije u Njemačkoj i Recklinghausenu / Hrvatska i Metković: proljeće, ljeto, zima
2. Mentalno zdravlje u zaključavanju: Kako zaključavanje utječe na raspoloženje učenika? Što utječe na ovo raspoloženje? Kakav utjecaj ima pokret?
3. Pregled izvodljivosti pravila AHA u svakodnevnom životu i u školi
4. Osobno iskustvo s pandemijom (intervjui s različitim generacijama, posebne sudbine)
5. Procjena rezultata: Što možemo naučiti jedni od drugih?
6. Uzajamna podrška, npr. Stvaranje karantenske kuharice s hranom na njemačkom jeziku.

Projekt je predstavljen na raznim obrazovnim platformama i skupovima kao što su: mrežna trodnevna eTwinning edukacija Sustainable Development Goals in a Pandemic World, Pasch susret škola partnera Goethe Instituta, na online školskim novinama https://blog.pasch-net.de/pasch-global/archives/2291-Mein-Leben-in-der-Pandemie.html .

Gimnazija Metković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije