Ostanimo u kontaktu

PARLAMENTARNI IZBORI

Objavljene upute za nedjeljne izbore

Objavljeno prije

Objavljene su upute i preporuke za nedjeljne izbore za Hrvatski sabor, donosimo ih u nastavku.

 • Sva biračka mjesta moraju biti oprana i dezinficirana.
 • Svi članovi biračkih odbora moraju imati maske, a preporuka je i da imaju rukavice.
 • Rukavice moraju biti obavezne kod onih članova biračkog odbora koji identificiraju birače, odnosni onih koji primaju osobne iskaznice.
 • Predsjednici biračkih odbora moraju osigurati dezinficijense na ulazu u biralište.
 • Što se tiče glasačkih kutija, moraju biti na razmaku od metar i pol. Birači također moraju biti na razdaljini od metar i pol.
 • Što se tiče glasovanja izvan biračkih mjesta, oni koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu pristupiti biralištu, moraju se najmanje tri dana ranije najaviti biračkom odboru kako bi mogli glasati kod kuće. Te osobe će glasati pred vratima stana.
 • Isto pravilo vrijedi i za one koji su u samoizolaciji.
 • Preporuka je da te osobe imaju maske, a član biračkog odbora imat će masku, rukavice i dezinficijense.
 • Ako ne mogu izaći iz stana ili kuće, član biračkog odbora ući će unutra s navlakama na cipelama.
 • Preporučuje se biračima da izmjere temperaturu, ako je iznad 37,2, tada se trebaju javiti liječniku i ne smiju pristupiti biralištu.
 • Druga je preporuka da nose maske.
 • Prije ulaska na biralište svi moraju dezinficirati ruke

'BOGA OD BOGA, SVJETLO OD SVJETLA'

U Galeriji GKS-a otvorena izložba slika Ivana Listeša

Objavljeno prije

Foto: Ana Vučković

U Galeriji Gradskoga kulturnoga središta otvorena je izložba slika „Boga od Boga, svjetlo od svjetla“ autora Ivana Listeša.

Izložbu su, uz autora, otvorili ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč i fra Ante Bilokapić, a među publikom su bili i gradonačelnik Dalibor Milan te zamjenica župana Žana Marević. U glazbenome dijelu nastupili su pučki pjevači Župe svetoga Nikole biskupa.

Listeš se metkovskoj publici predstavio još u kolovozu s izložbom slika ”Propusnica”, a opus njegova novoga ostvarenja čini 15 ulja na platnu koja su sakralne tematike, odnosno, orijentirana su na korizmeno vrijeme te situaciju s koronavirusom.

– U ovoj izložbi izdvojio bih nekoliko slika koje su specifičnoga značenja. Jedna je ‘Sveti Jure’, naš čuveni svetac koji juriša da ubije i eliminira zlo u svijetu, a druga i ujedno glavna slika izložbe je Raspelo Isusa. Zanimljiva je i priča oko nastanka te slike. Naime, rađena je jako dugo, ali je završena baš onu večer kada je gorila katedrala Notre – Dame u Parizu. Tako da se u tom ‘Raspelu’ mogu vidjeti i tragovi te nevolje koja je zadesila svijet, ali posebice i katolički svijet. Naime, živimo u vremenu u kojem katoličke vrijednosti polako gube intenzitet koji bi trebale imati. Počevši od samoga požara, pa do vremena kojemu smo sami trenutno svjedoci. Pro tome bih htio istaknuti jednu izreku: ‘Teško i ajme svitu kada ljudi Boguju’. Naime, mi se upravo nalazimo u situaciji kada smo pogođeni pandemijom koronavirusa, a u kojoj često možemo vidjeti kako se čovjek malo poigra onoga drugoga, tj. Boga, – istaknuo je Listeš.

Ivan Listeš rođen je 1985. godine u Splitu, gdje je završio slikarski odjel Škole likovnih umjetnosti, a slikarstvo je diplomirao 2008. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) u Splitu. Izlagao je na 23 samostalne i brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Francuska, Njemačka, Mexico, USA…), a djela mu se nalaze u raznim javnim i privatnim zbirkama te ustanovama. Sudjelovao je u brojnim likovnim simpozijima i kolonijama.

Izložbu slika „Boga od Boga, svjetlo od svjetla“ omogućili su Grad Metković i Ustanova za kulturu i sport Metković, a u Galeriji GKS-a je možete pogledati do 21. travnja.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije