Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

UDRUGA VETERANA 4. GARDIJSKE BRIGADE

Obilježeno 10 godina rada Udruge i 27. obljetnica A satnije ZNG-a Metković

Objavljeno prije

0306_Udruga verterana 4. GRB, A satnija ZNG-a Metković, padobranski skokovi (99)

U Metkoviću se danas, polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu kralja Tomislava, mimohodom i padobranskim skokovima na igralištu NK Neretve, obilježila 27. obljetnica A satnije ZNG-a Metković, prve postrojbe HV u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, i 10 godina rada Udruge veterana 4. gardijske brigade Dubrovačko-neretvanske županije.

U obljetnici su sudjelovali predstavnici braniteljskih udruga iz Hrvatske i BiH, udruge obitelji poginulih hrvatskig branitelja iz Metkovića, Udruga veterana 4. gardijske brigade i drugih postrojbi iz Domovinskog rata, sudionici ženske biciklističke utrke Primavera, motoristi, Gradska glazba Metković, predstavnici gradova i općina iz doline Neretve, obitelji veterana i hrvatskih branitelja te drugi građani koji su željeli dostojanstveno popratiti događaj, uz pomoć vatrogasaca, policajaca i djelatnika hitne medicinske pomoći.

Nekadašnji zapovjednik satnije A satnije ZNG-a Metković, Dane Rendulić sjetio se početaka satnije, oformljene 1. lipnja 1991., i rekao da se dobrom voljom došlo do pobjede:

– Ovo je izuzetno težak dan, ali i dan ponosa i slave A satnije Zbora narodne garde Metković. Kad je ušla u sastav 4. gardijske brigade, izvršila je veličanstvenu zadaću obranivši dolinu Neretve i Metković, a nakon toga i druga područja u Hrvatskoj i BiH. 91. je bilo grozno, ali nosila se snaga bez oružja. Nismo imali oružja, ali imali smo dobru volju, a 95. smo imali volju, snagu i oružje i to je dovelo do pobjede – rekao je Rendulić.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan rekao je da se Grad Metković sa zhvalnošću sjeća svih poginulih hrvatskih branitelja.

– Da nije njih bilo, ne bi ni nas bilo. Dok sam ja gradonačelnik, uvijek ćemo se brinuti o braniteljima i obiteljima pogunulih branitelja. (A satnija ZNG-a Metković) se postrojila prije 27 godina i zaista svi možemo biti ponosni na sve što su napravili za nas – rekao je Milan.

Obilježavanje je započelo prigodnim programom na Trgu kralja Tomislava koji je vodio Vinko Liska Vuković te se počast poginulim hrvatskim braniteljima odala i minutom šutnje. Prisutnima se obratio i zapovjednik Dane Rendulić te je molitvu predvodio don Miroslav Rubić.

Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, okupljeni su se, s velikom hrvatskom zastavom, u mimohodu od Trga kralja Tomislava, pored fontane i kroz ulicu Ante Starčevića i Sportsku ulicu, uputili prema igralištu NK Neretve gdje je deset padobranaca Aero kluba Sinj izvelo spektakularne skokove padobranima na igralište. Padobranci su stigli helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MI-8 te te su iskočili s visine od 1200 metara noseći zastave Republike Hrvatske, Metkovića, Udruge veterana 4. gardijske brigade i Sinja, a i helikopter je nekoliko puta, u niskom letu preletio igralište Iza vage.

Branitelji su obilježvanje obljetniva nastavili bućanjem u Vidu, a kako je izledalo danas na ulicama Metkovića i na igralištu NK Neretve, pogledajte u fotogaleriji.

Tekst/Foto: Marija Jeramaz, Metković NEWS

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije