Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

SREDNJA ŠKOLA METKOVIĆ

Obilježeni Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode

Objavljeno prije

Dan biološke raznolikosti, Srednja škola Metković (1)

U utorak, 22. svibnja, Srednja škola Metković obilježila je Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode.

Kako se u ovoj godini obilježava jubilej – 25 godina Konvencije o biološkoj raznolikosti, Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se pod sloganom Proslava 25 godina zaštite biološke raznolikosti. To nas je potaknulo na posebnu pripremu jer znamo kako je Hrvatska jedna od najbogatijih zemalja Europe po bioraznolikosti, a dolina Neretve jedan od naših bioloških dragulja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Kako je srednja škola Metković ove godine uključena u provedbu projekta Udruge Dobra, Razvoj zelenih vještina odlučili smo se Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježiti predstavljanjem ljekovitog bilja te smo pripremili izložbu u predvorju škole pod naslovom Ljekovito i aromatično bilje.

U pripremu izložbe bili su uključeni učenici četiri razredna odjeljenja. Učenici prvih razreda smjera upravni referent i ekonomist obrađivali su samoniklo ljekovito bilje Delte Neretve: lavandu, primorski vrisak, kadulju, ružmarin, koromač, gospinu travu, smilje, konopljiku, divlju ružu, maslinu i šipak.

Također smo uključili i nama već vrlo udomaćene vrste poput limuna i mandarine, čijim smo se vrijednim hranjivim i ljekovitim svojstvima i mogućom uporabom ugodno iznenadili. Učenici drugog razreda kuhara više su proučavali začinsko bilje i njihovu uporabu u kulinarstvu, ali i ljekovita svojstva.

Tako su obradili origano, metvicu, majčinu dušicu, mažuran, kopar, bosiljak, kim, kumin i borovicu. Pri odabiru biljaka zainteresirale su nas i neke poznate začinske tropske biljke poput đumbira i kurkume. Učenici prvog razreda usmjerenja građevinski tehničar proučavali su ljekovite biljne vrste stablašice koje se ujedno koriste i u građevinarstvu, ili izradi namještaja, ograda, igračaka ili muzičkih instrumenata kao što su smreka, jela, bor, crni jasen, lipa, bagrem i hrast medunac.

tekst/foto: Srednja škola Metković

 

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije