Ostanimo u kontaktu

'DA SE NE ZABORAVI'

Obilježena 28. obljetnica početka napada na Dubrovnik

Objavljeno prije

Programom pod nazivom “Da se ne zaboravi” jučer je obilježen 1. listopada – 28. obljetnica početka napada na Dubrovnik, a program je započeo polaganjem vijenaca kod Spomen križa na Boninovu.

U ime Dubrovačko-neretvanske županije vijenac i svijeću položio je župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom te pročelnicom UO za poslove Župana i Županijske skupštine Nikolinom Kraljević i županijskim vijećnikom Antom Damićem.

U Crkvi Male braće i ove je godine održan prigodni program, a potom su u znak sjećanja vijenci i svijeće zapaljeni i kod Križa na Srđu, pri čemu su u ime Dubrovačko-neretvanske županije počast odali zamjenici župana Žaklina Marević i Joško Cebalo, pročelnica UO za društvene djelatnosti Jelena Dadić i županijski vijećnik Ante Damić.

Počast stradalima odali su predstavnici Grada Dubrovnika na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem, predstavnici PU dubrovačko-neretvanske i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te ostalih povijesnih udruga.

Spuštanjem vijenaca u more s broda Tirena u poslijepodnevnim satima odana je počast stradalima na moru, a Sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu bit će služena u Crkvi Male braće.

U Lazaretima će večeras biti otvorena izložba “Dubrovnik A Scarred City – Stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.”, a otvaranju će kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora nazočiti zamjenica župana Žaklina Marević.

BRUXELLES

Održana Konferencija ‘Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. – Kohezija i vrijednosti; uloga regionalnih i lokalnih vlasti’

Objavljeno prije

Konferencija “Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. – Kohezija i vrijednosti; uloga regionalnih i lokalnih vlasti”, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije održana je u Europskom odboru regija u Bruxellesu.

Konferencija se održava u svjetlu međuinstitucionalnih pregovora o budućem proračunu EU-a za sljedeće sedmogodišnje razdoblje, te izglasavanja rezolucija o ovom pitanju u EP i Europskom odboru regija.

Usuglašavanje proračuna trenutno je goruća tema unutar glavnih institucija EU-a, obzirom na situaciju oko povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, te samim time izvjesnog smanjenja prihodovne strane proračuna, dok se istovremeno pred Uniju nameću novi zahtjevi i prioriteti.

U panelu uz župana Dobroslavića sudjelovali su i državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đuric, zastupnik u EP i član odbora za proračun u EP Karlo Ressler, član Europskog odbora regija Adrian Ovidiu Teban, stručnjakinja iz Direktorata za proračun EK Simeona Manova te predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, koji je predstavio stavove hrvatskih županija o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a.

Župan Dobroslavić govorio je o stajalištu Europskog odbora regija o neprihvatljivosti predloženog smanjenja sredstava za Kohezijsku i Zajedničku poljoprivrednu politiku kao i neprihvatljivim pravilima predloženim vezano za predfinanciranje, sufinanciranje te smanjenje rokova za provedbu EU projekata. Naglasio je da su predložena povećanja za neka područja poput istraživanja, inovacija, sigurnosti granica, migracije i mladih dobrodošla, ali da ona ne smiju biti na račun kohezijske i zajedničke poljoprivredne politike kao politika solidarnosti, ujednačavanja razvoja svih regija i država članica s iznimnom dodanom vrijednošću.

Konferencija u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije organizacijski je podržana od strane Europskog odbora regija kao jedno od događanja ovogodišnjeg 17. Europskog tjedna regija i gradova u Bruxellesu.

Početak konferencije je na 21:30 minuti priloženog videa:

https://www.youtube.com/watch?v=6qPFdNWimvI&feature=youtu.be

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije