Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

IMA NADE ZA OBOLJELE OD AZBESTOZE

Obeštećenja i za radnike bivšeg Azbesta

Objavljeno prije

Foto: Ploče Online / ploce.com.hr

U Pločama je nekada postojala tvornica ”Azbest”, koja je početkom devedesetih promijenila ime u ”Plobest”.

Radnici su proizvodili kočione obloge za željezničke vagone i druge strojeve, izvozili su ih u Njemačku i druge zemlje u Europi.

Radeći s azbestom i u suživotu s azbestnim česticama, mnogi su zbog azbestoze obolijevali i umirali.

Prošle godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplatio je prvu ratu obeštećenja za radnike Plobesta, u iznosu od 28,4 milijuna kuna, a ove se godine očekuje isplata druge rate.

Pravo na odštetu imaju radnici koji su u razdoblju od 8.listopada 1991. do 21.listopada 2002. radili u trgovačkom društvu ”Plobest” i koji su najmanje pet godina bili izloženi azbestu. Svaki od tih radnika ima pravo na novčanu naknadu od 219 tisuća kuna, a radi se o 560 bivših djelatnika te tvrtke. Međutim, postavlja se pitanje što je s oko 100 bivših radnika ”Azbesta” koji se ne uklapaju u propisane uvjete pa ne mogu dobiti odštetu. Oni su se obraćali na mnoge adrese ali odgovore nisu dobivali. Žalosno, da žalosnije ne može biti.

Konačno, kako je moguće da je ključni datum, 8. listopada 1991. godine bude označen kao granica za odluke i rješenja o tomu koji će radnici dobiti obeštećenja temeljem oboljenja i narušenog zdravlja, iako su u azbestnim pogonima  trovani i do 8.listopada 1991. godine.

Ministar Tomislav Ćorić izjavio je da će Vlada RH ponovno sagledati problem onih koji nisu obuhvaćeni Zakonom o obeštećenju , čim to stanje u proračunu države bude dopustilo!

Nadajmo se da će svi oštećeni radnici i Azbesta i Plobesta dobiti odgovarajuća obeštećenja.

PRIMA SE 10 OSOBA NA 6 MJESECI

Općina Kula Norinska objavila Javni poziv nezaposlenim osobama za prijavu na javne radove

Objavljeno prije

Općina Kula Norinska objavila je Javni poziv u kojem poziva nezaposlene osobe da se prijave za javne radove. prima se 10 osoba.

– Javni poziv za prijavu kandidata za Program zapošljavanja nezaposlenih osoba u Javnim radovima na području Općina Kula Norinska.
Za navedeni program traži se ukupno 10 (deset) osoba na rok od 6 (šest) mjeseci. Krajnji rok za prijavu je 21. travnja 2021., – objavio je načelnik Nikola Krstičević.

Link na natječaj

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije