Ostanimo u kontaktu

IMA NADE ZA OBOLJELE OD AZBESTOZE

Obeštećenja i za radnike bivšeg Azbesta

Objavljeno prije

Foto: Ploče Online / ploce.com.hr

U Pločama je nekada postojala tvornica ”Azbest”, koja je početkom devedesetih promijenila ime u ”Plobest”.

Radnici su proizvodili kočione obloge za željezničke vagone i druge strojeve, izvozili su ih u Njemačku i druge zemlje u Europi.

Radeći s azbestom i u suživotu s azbestnim česticama, mnogi su zbog azbestoze obolijevali i umirali.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Prošle godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplatio je prvu ratu obeštećenja za radnike Plobesta, u iznosu od 28,4 milijuna kuna, a ove se godine očekuje isplata druge rate.

Pravo na odštetu imaju radnici koji su u razdoblju od 8.listopada 1991. do 21.listopada 2002. radili u trgovačkom društvu ”Plobest” i koji su najmanje pet godina bili izloženi azbestu. Svaki od tih radnika ima pravo na novčanu naknadu od 219 tisuća kuna, a radi se o 560 bivših djelatnika te tvrtke. Međutim, postavlja se pitanje što je s oko 100 bivših radnika ”Azbesta” koji se ne uklapaju u propisane uvjete pa ne mogu dobiti odštetu. Oni su se obraćali na mnoge adrese ali odgovore nisu dobivali. Žalosno, da žalosnije ne može biti.

Konačno, kako je moguće da je ključni datum, 8. listopada 1991. godine bude označen kao granica za odluke i rješenja o tomu koji će radnici dobiti obeštećenja temeljem oboljenja i narušenog zdravlja, iako su u azbestnim pogonima  trovani i do 8.listopada 1991. godine.

Ministar Tomislav Ćorić izjavio je da će Vlada RH ponovno sagledati problem onih koji nisu obuhvaćeni Zakonom o obeštećenju , čim to stanje u proračunu države bude dopustilo!

Nadajmo se da će svi oštećeni radnici i Azbesta i Plobesta dobiti odgovarajuća obeštećenja.

POČELI UPISI

Nagradna igra na Instagramu Sveznalice

Objavljeno prije

Prisjetimo se, naš etablirani centar za pripremu maturanata za državnu maturu Učilica je promijenio naziv u Sveznalica. Osim promjene samog imena, ostalo ostaje isto, dokazana kvaliteta i provjereni rezultati na državnoj maturi.

Upisi u Sveznalicu su počeli, a osim naših maturanata sveprisutniji su maturanti iz drugih gradova i okolice, posebice maturanata preko granice. Razlog možda leži i u programu reforme ”Škole za život” koja se provodi zadnje dvije godine.

Sveznalica i ove godine organizira nagradnu igru pri čemu dijeli 3 besplatna tečaja za maturu. Nagradna igra se odvija na Instagramu i sudjelovati mogu svi maturanti, kao i njihovi roditelji. Više informacija saznajte na @Instagram profilu Sveznalice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ostale informacije o samim tečajevima, upisima, ponudi i predavanjima saznajte na sveznalica.hr ili pozivom na broj 099 / 6676 – 838.

Nagradna igra Sveznalica

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije