Ostanimo u kontaktu

SAVJETODAVNA SLUŽBA

Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Objavljeno prije

Najavljene oborine omogućiti će zaraze patogenima na koštićavom voću koje se ovisno o sorti i lokalitetu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji  nalaze u osjetljivom stadiju cvatnje, otpadanja latica ili rasta i razvoja plodova.

U voćnjacima gdje je završila cvatnja preporučujemo izvršiti zaštitu vegetativnog porasta od  uzročnika bolesti listova: kozičavosti (Blumeriella jaapii) na višnjama i trešnjama, šupljikavosti (Stigmina carpophila) na koštičavim voćnim vrstama te narančaste pjegavosti ( Polystigma rubrum) na šljivama.

Za suzbijanje uzročnika   kozičavosti lista u razdoblju od završetka cvatnje do berbe dozvoljeni su pripravci :

  • Chromodin S-65 ( trešnja, višnja)
  • Delan  700 WDG (trešnja)
  • Luna experience ( višnja)
  • Topsin M 500 SC ( višnja)

Za suzbijanje uzročnika  šupljikavosti lista  dozvolu imaju pripravci:

  • Captan WP 50 ( koštičavo voće osim višnje – u ovoj fenofazi)
  • Delan 700 WDG ( breskva, marelica, nektarina, trešnja)
  • Kastor ( koštičavo voće osim višnje- u ovoj fenofazi)
  • Merpan 80 WDG ( marelica, višnja)

Za preventivnu zaštitu šljive od uzročnika narančaste pjegavosti ( Polystigma rubrum) moguće je koristiti neki od pripravaka:

  • Dithane M-45, Pinozeb, Futura 50 WP, Kastor

U voćnjacima koji još nisu završili cvatnju uputno je provesti zaštitu protiv uzročnika paleži cvijeta i rodnih grančica ( Monillinia laxa)

u višnjama: Chorus 75WG, Luna experience, Topsin M 500 SC, Signum;

u trešnjama: Indar 5 EW, Chorus 50 WG, Switch 62,5WG, Nativo 75WG, Teldor SC 500, Signum. Luna experiance;

u šljivama: Difcor, Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG, Teldor SC 500, Topsin M 500 SC, Nativo 75 WG, Indar 5 EW, Systhane 20 EW, Signum.

Vizualnim pregledom nasada koštićavog voća zasad nije nađena populacija lisnih uši, ali upućujemo voćare na redovito pregledavanje svojih voćnjaka .

U nasadima šljiva uputno je pratiti populaciju žute i crne šljivine osice bijelim ljepljivim pločama, koje mogu uzrokovati potpuno opadanja plodića.

Neposredno nakon cvatnje provodi se zaštita insekticidima Mospilan 20 SG, Decis 2,5 EC.

Radi mjera dodatne zaštite pčela potrebno je sve kemijske mjere u voćnjaku provoditi u vrijeme kad pčele ne lete ( u kasnim večernjim satima ) te voditi računa da je cvjetni uzrast pokošen.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).
Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.
Profesionalni korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.
 e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom (od čega je 5 utvrđeno brzim antigenskim testom).

Radi se o četiri osobe iz Dubrovnika, po tri osobe iz Metkovića i Opuzena te po jednoj osobi iz Slivnog i Župe dubrovačke.

Ukupno je zaraženo sedam osoba muškog spola i pet osoba ženskog spola, a za njih šest je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječeno je 26 osoba: po sedam osoba iz Metkovića i Župe dubrovačke, pet osoba iz Dubrovnika, po dvije osobe iz Konavala i Opuzena te po jedna osoba iz Janjine, Ploča i Pojezerja.

U posljednja 24 sata obrađena su 374 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 70760 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 21 osoba pozitivna na koronavirus. Intenzivnu skrb zahtjevaju tri pacijenta, svi na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 319 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije (na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 725 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije