Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

POVRATAK TRADICIJI

Nužno je potrebito zaštititi stare društvene objekte i čatrnje

Objavljeno prije

Foto ilustracija

U eri usvajanja raznih projektnih zahtjeva i dobivanja sredstava iz europskih fondova za razne namjene, ispod radara prolaze potencijalne mogućnosti za prijavu projekata kojima bi se zaštitile i svrsi privele tradicionalne građevine na području neretvanske krajine.

Tu u prvom redu možemo spomenuti zgrade nekadašnjih škola, zgrade škola i zadružne (društvene) objekte koji su potpuno devastirani zbog zuba vremena i ljudskog nemara.

Iza drugog svjetskog rata na potezu od Mliništa do Pojezerja građene su škole i seoske čatrnje (cisterne) koje su vjerno služile domicilnom pučanstvu.

Zahvaljujući depopulacijskim procesima, odnosno iseljavanju stanovnika i smanjenju broja agrarne populacije počela je devastacija zadružnih domova, školskih zgrada i čatrnja koje su gradili ti isti stanovnici.

Netko može reći što će nam čatrnje ako je postoji vodovod, ali to pitanje iz puno razloga nije na mjestu.

Pitka voda u većinu naselja stigla je prekasno da bi ljudi zbog toga mogli ostajati na svojim ognjištima. I električna energija također.

Međutim, zbog uvažavanja tradicionalnog načina života i velikih napora predaka, ali i zbog potencijalnih novih zdravstvenih i ekoloških problema, bile bi prihvatljive odluke neretvanskih općina i gradova o obnovi zapuštenih zadružnih domova, školskih zgrada i čatrnja.

Posebno je to važno zbog najavljenih projekata u ruralnom turizmu, vinskih i biciklističkih staza te drugih projekata kojima je cilj povratak zavičaju i prezentacija zavičajnih vrijednosti u europskom kontekstu.

ŽUPANIJSKI PROJEKTI

‘dRural’ Domu zdravlja Metković donosi virtualnu čekaonicu, a dolini Neretve digitalnu tržnicu

Objavljeno prije

Sastankom predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije, Regionalne razvojne agencije DUNEA, Grada Metkovića, i Doma zdravlja Metković nastavljene su aktivnosti na projektu dRural kojim se u Domu zdravlja Metković razvija virtualna čekaonica, a u dolini Neretve digitalna tržnica. Dom zdravlja Metković bit će tako svojevsni pilot projekt te ideje i novog načina pristupa zdravstvenoj zaštiti, a dolina Neretve bit će prva digitalna tržica na ovom području.

U kasnijem dijelu provedbe projekta namjerava se navedena rješenja promovirati i u drugim dijelovima regije i šire. U suradnji s Gradom Metkovićem, Domom zdravlja Metković, Tehnologijsko-razvojnim centrom u Osijeku te partnerima iz Španjolske, Belgije, Italije, Švedske, Nizozemske, Irske i Srbije, Dubrovačko-neretvanska županija početkom godine je krenula s provedbom ovog projekta financiranog u sto postotnom iznosu iz EU programa OBZOR 2020. pod nazivom „dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja“. Sastanku partnera iz Dubrovačko-neretvanske županije s ciljem bolje kooridnacije aktivnosti prethodile su i dvije uvodne on-line konferencije svih sudionika projekta na kojima su definirane obveze partnera u idućih 6 mjeseci. 31 partner iz 9 zemalja udružio se kako bi se stvorilo mrežno tržište koje će žiteljima ruralnih sredina ponuditi usluge od zdravstva, dostupnosti lokalne uprave do stručne pomoći.

Projektom dRural će pomoći rastu gospodarstva, stvarati radna mjesta, poticati lokalne poduzetnike i poboljšati kvalitetu života. Ovakvo tržište usluga prvo će biti pokrenuto u četiri europske ruralne regije – španjolskoj regiji Extremadura, švedskoj Jämtland Härjedalen, nizozemskoj regiji Gelderland i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Županija je u suradnji s DUNEA-om, u posljednjih nekoliko godina poduzela brojne korake s ciljem ‘pametnog’ razvojnog pristupa svim dijelovima županije. Uz donesenu „ICT strategiju Dubrovačko-neretvanske županije“, Županija je uspješno pripremila projekt razvoja širokopojasne infrastrukture odnosno regulirala daljnju provedbu iste. I dalje se nastavlja s projektima razvoja i primjene ‘pametnog’ koncepta diljem županije.

dRural će se prema očekivanjima širiti i izvan prve četiri regije, a već u drugoj fazi projekta raspisat će se otvoreni poziv ostalim ruralnim zajednicama, takozvanim zrcalnim regijama, koje su voljne primijeniti predloženo digitalno tržište usluga. Javni poziv će biti namijenjen i gospodarskim subjektima putem dodjele potpora male vrijednosti, a s ciljem omogućavanja dodatnog kanala prodaje i komunikacije s kupcima kroz spomenuta uspostavljena digitalna rješenja.
Projekt „dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja“ financira se u sto postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je osigurano milijun i pol kuna za područje Dubrovačko-neretvanske županije. Projekt traje do lipnja 2024. godine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije