Ostanimo u kontaktu

U PRIGODI 21. MARATONA LAĐA

Nove teorije o bitci neretvanskih gusara s Mlečanima 18. rujna 887. godine

Objavljeno prije

Foto: arhiva

Foto: arhiva

U subotu će 26 lađaraskih posada ispod mosta u Metkoviću snažno zaveslati na vodama Neretve s jedinom željom, da se na 21. Maratonu lađa na cilju u Pločama ovjenčaju Štitom kneza Domagoja.

Hrvatski knez kojega su Mlečani smatrali najgorim knezom Hrvata planirao je i upravljao bitkama Neretvanskih gusara s Mlečanima. Povijesni izvori kazujuda je Mletačka Republika htjela u potpunosti zavladati istočnom jadranskom obalom i Jadranskim morem, jer im brodovlje hrvatskog kneza Domagoja nije dopuštalo mirnu i nesmetanu plovidbu tim morem. Mala i neovisna hrvatska Neretvanska kneževina, čije je središte bila delta Neretve, ozbiljno se desteljećima suprostavljala Mlečanima pa su se oni odlučila na konačan obračun s Neretvanskim gusarima.

Mletački dužd Urso I. Patricijak tijekom 880. obnovio je vojni savez s Franačkom kako bi se uspješnije nosio s Neretvanima.

Novi mletački dužd Petar I. Kandijan zaputio se 887. brodovljem u kaznenu ekspediciju prema delti Neretve i Neretvanima. Mlečani su imali 12 ratnih brodova, a sam dužd, kažu izvori, iskrcao se kod Makra (današnja Makarska). U prvim danima Mlečani su uništili pet neretvanskih brodova, ali su 18. rujna 887. Neretvani žestoko uzvratili i razbili mletačke snage na kopnu i na moru, a u bitkama je poginuo i sam mletački dužd. Od tada do konca 10. stoljeća Hrvati i Mlečani živjeli su u miru, ali, Mlečani su morali plaćati danak hrvatskim vladarima.

Taj nadnevak se od 1990.godine obilježava kao Dan Hrvatske ratne mornarice, a u Makarskoj se održavaju prigodni programi  radi podsjećanja na tu slavnu bitku između Mlečana i Neretvana.

Međutim, u razgovorima s nekoliko profesionalnih i ameterskih povjesničara, doznajemo da bi se uskoro te povijesne činjenice mogle i promijeniti. Naime, oni smatraju da je do presudne bitke između Neretvana i Mlečana došlo na lokaciji između Gradca, Hvara i današnjih Ploča koje tada nisu ni postojale.

Naime, oni tvrde da su Neretvanski gusari na svojim malim plovilima prilagođenima za korištenje u močvarnim područjima poduzimali iznenadne akcije prema mletačkim brodovima čiji su zapovjednici spomenutog nadnevka odlučili dokrajčiti neretvansku flotu i zagospodariti prostorom. Dio brodova ostavili su uz obale Hvara, a s određenim brojem krenuli su prema Ušću. Kako su ti brodovi, kažu istraživači bili veći, uplovljavanjem u močvare kod današnjih Ploča izgubili su manevarske sposobnosti i zastajali u šašu i u blatijama. Tada su Gusari svojim malim plovilima izlazili iz raslinja i napadali mletačke brodove do konačne pobjede!

Trebat će još dosta vremena da se ova teorija ratovanja znanstveno dokaže, ali prema mišljenjima nekih povjesničara, postoje velike mogućnosti da se to i dogodi.

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije