Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

ZBOG ČEGA PROPADA HŽ CARGO PLOČE?

Nova tvrtka organizira prijevoz goriva iz Ploča u BiH, a HŽ CARGO se gasi!

Objavljeno prije

Foto Ilustracija

Rogotinski portal (hvala mu) objavio je da je transport cisterni s gorivima iz Luke Ploče prema BiH preuzela tvrtka Enna-trans umjesto HŽ CARGO Ploče, te da je uprava HŽ CARGO  zatvorila jedinicu „Regionalno područje HŽ CARGO Jug-Ploče“.

To je obrazloženo promjenama na željezničkom tržištu usluga i većim troškovima , ali i gubitkom čak 60 posto roba u prijevozu.

Ističe se da je 2016.godine pretovareno 1,9 milijuna tona robe za   BiH  uz ostvareni prihod od 4,5 milijuna eura, te da je 2018., pretovar bio manji za 85 posto, a promet i prihodi su zbog stečaja Aluminija Mostar značajno smanjeni sljedeće godine.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Radnici HŽ CARGO Ploče nisu zadovoljni radom odgovornih u HŽ CARGO prodaji i pitaju se kako su i zašto izgubljeni brojni poslovi u prijevozu tereta iako je tvrtka imala vlastite lokomotive i vagone. Unatoč svemu, konkurencija je dobivala poslove unatoč činjenici da je unajmljivala lokomotive i vagone .

Čini se da je riječ o novom slučaju u hrvatskim gospodarskim okvirima, ali bi netko trebao odgovoriti kako to da nova prijevoznička tvrtka uz unajmljene lokomotive i vagone može preuzeti obvezu prijevoza roba iz Luke Ploče i pri tome ostvarivati profit, a HŽ CARGO koji je posjedovao i lokomotive i vagone i stručne radnike (među kojima su i brojni branitelji) odlazi u povijest ?

VODITELJ HKZ-a BALINGEN I ALBSTADT-EBINGEN

Uvođenje u službu vlč. Senka Antunovića

Objavljeno prije

Tijekom popodnevnoga euharistijskoga slavlja u nedjelju 16. siječnja 2022. godine u crkvi Svetoga Križa (Heilig Kreuz Kirche) u njemačkome gradu Albstadt-Ebingenu u službu voditelja Hrvatskih katoličkih zajednica u Balingenu i Albstadt-Ebingenu uveden je vlč. Senko Antunović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Euharistijsko slavlje je predslavio novi voditelj spomenutih zajednica, koje u ovom dijelu biskupije Rottenburg-Stuttgart postoje gotovo 50 godina.

Na samome početku misnoga slavlja sve je okupljene pozdravio dekan vlč. Augusty Kollamkunnel, koji je izrazio radost da hrvatske zajednice već desetljećima imaju svoga svećenika. Osim pozdrava, dekan je ukratko predstavio novoga župnika, koji je pred okupljenom zajednicom položio ispovijest vjere i župničku prisegu. Dekret imenovanja biskupa dr. Gebharda Fürsta, kojim imenuje vlč. Senka voditeljem zajednica, pročitao je gosp. Jure Župan, izabrani predsjedavajući pastoralnoga vijeća iz Balingena, a riječ pozdrava i dobrodošlice novome voditelju uputila je gđa Silvia Paurević, izabrana predsjedavajuća vijeća iz Ebingena.

Nakon liturgijskih čitanja, koja je pročitala gđa Vlatka Jovanović, tajnica zajednice u Balingenu, i naviještenoga evanđelja, novoimenovani voditelj zajednica vlč. Senko Antunović je u homiliji približio značenje događaja iz Kane Galilejske (Iv 2, 1-12) za svakodnevni kršćanski život. Propovjednik je naglasio važnu ulogu Marije u kršćanskoj duhovnosti, koja svojim djelovanjem i svojom ulogom upućuje vjernika na Krista. On je središte kršćanskoga života i poziva, a po Mariji se dolazi Kristu, napomenuo je vlč. Antunović.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na misnome slavlju je pjevao mješoviti zbor zajednice iz Ebingena, pod ravnanjem i sviranjem orguljašice Ane Vidović, a na svetoj misi su sudjelovali vjernici iz Balingena i Ebingena, ali i Hrvati iz obližnjih zajednica. Sveta misa je bila prikazana za bivšega voditelja zajednica, vlč. Božu Polića, koji je iznenada preminuo krajem listopada 2021. godine.

Na kraju misnoga slavlja svoje čestitke i dobrodošlicu u novu zajednicu uputio je vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. On je u ime svih hrvatskih svećenika, đakona i pastoralnih suradnika, koji djeluju u Njemačkoj, zaželio vlč. Antunoviću blagoslov i uspjeh u radu i dobru suradnju sa svim članovima preuzetih zajednica. Na samome kraju svima se još jednom obratio vlč. Senko, zahvalivši Bogu, obitelji i prijateljima na podršci na svećeničkom putu. Također je uputio i riječ zahvale dekanu vlč. Augustyu, ali i vlč. Wolfgangu Braunu, njemačkome župniku iz Balingena, vlč.  Uweu Stieru, župniku iz Ebingena, vlč. Andriji Župariću, voditelju hrvatskih zajednica iz Reutlingena i fra Milanu Geli, vikaru hrvatske zajednice iz Tübingena. Nakon zahvale vlč. Ivici Komadini, koji je zajedno s novoimenovanim voditeljim suslavio svetu misu istoga dana i u Balingenu, vlč. Senko je pozdravio i predstavnike civilnih vlasti, gradonačelnika i župana iz Albstadt-Ebingena te evangeličkoga pastora iz Balingena.

Nakon euharistijskoga slavlja okupljena zajednica je uz kratko druženje izrazila dobrodošlicu novome svećeniku i zaželjela mu Božji blagoslov u radu i djelovanju.

Tekst: fra Milan Gelo
Fotografije: Oliver Livančić

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije