Ostanimo u kontaktu

LJETNO RAČUNANJE VREMENA

Noćas pomaknite kazaljku za jedan sat unaprijed

Objavljeno prije

Posljednju nedjelju u ožujku prelazi se na ljetno računanje vremena. Tako ćemo noćas, sa subote na nedjelju, odnosno s 27. na 28. ožujka u 2 sata ujutro kazaljke na satu pomaknuti za jedan sat unaprijed, točnije na 3 sata.

Time ćemo ‘izgubiti’ uru vremena spavanja.

Iako se već neko vrijeme raspravlja o ukidanju polugodišnjeg pomicanja sata, to se još nije dogodilo. Sukladno odluci Europske komisije, još 2019. godine trebao je biti rok za ukidanje pomicanja sata, no sve je odgođeno upravo do ove godine. Svaka zemlja članica trebala je donijeti odluku hoće li trajno zadržati ljetno računanje vremena ili će zadnje pomicanje sata napraviti zadnje nedjelje u listopadu. I sve je ostalo na tome.

Jedan od razloga za ukidanje pomicanja bila je nemogućnost brojnih osoba da se prilagode ovim promjenama dvaput godišnje.

Ljetno računanje vremena se uvelo kako bi dani u proljeće, ljeto te malo jeseni dulje trajali, a razlozi su smanjenje troškova potrošnje električne energije, odnosno da se više koristi prirodna svjetlost dana, ali i zbog opće produktivnosti.

Ljetno računanje vremena u 2021. godini završava 31. listopada.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom (od čega je 5 utvrđeno brzim antigenskim testom).

Radi se o četiri osobe iz Dubrovnika, po tri osobe iz Metkovića i Opuzena te po jednoj osobi iz Slivnog i Župe dubrovačke.

Ukupno je zaraženo sedam osoba muškog spola i pet osoba ženskog spola, a za njih šest je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječeno je 26 osoba: po sedam osoba iz Metkovića i Župe dubrovačke, pet osoba iz Dubrovnika, po dvije osobe iz Konavala i Opuzena te po jedna osoba iz Janjine, Ploča i Pojezerja.

U posljednja 24 sata obrađena su 374 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 70760 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 21 osoba pozitivna na koronavirus. Intenzivnu skrb zahtjevaju tri pacijenta, svi na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 319 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije (na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 725 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije