Ostanimo u kontaktu
DIŠPET

POLJOPRIVREDNICIMA NIJE LAKO

Niske temperature ugrozile poljoprivrednike, odnose im ljetinu

Objavljeno prije

Neretvanski poljoprivrednici , ali ne samo oni desetljećima trpe posljedice vremenskih nepogoda, poplava, niskih temperatura, suše, prodora slane vode, tuče i ostalih događaja u atmosferi i na tlu te pri tomu često ostaju bez ljetine i prihoda za egzistenciju i nova ulaganja.

U protekla dva dana u Hrvatskoj i u dijelu Europe zbog prodora hladnog zraka sa sjevera Europe , snijega, ledene kiše i niskih temperatura došlo je do smrzavanja brojnih biljnih vrsta na Mediteranu zbog čega se ne mogu ni očekivati odgovarajući prinosi.

U Dalmatinskoj zagori, Vrgorsko-neretvanskom polju Jezero, u dolini Neretve i drugdje, niske temperature „obrale „ su stotine tona plodova, šljiva, višanja, jabuka, breskve, trešanja, smokava, ranih sorti grožđa, nasade krumpira i kapule, a prema mišljenjima stručnjaka ugrožene su i lubenice u dolini Neretve.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Pupovi koji su bili puni soka smrznuli su se kad to nitko nije očekivao pa će posljedice biti izrazite.

Poljoprivrednici su pokušavali paljenjem guma i na druge načine spasiti svoje plastenike i nasade na otvorenom ali u tomu nisu imali puno uspjeha. Jednako tako pokušavali su i vlasnici plantaža vinograda u Francuskoj bojeći se prave katastrofe glede ukupne proizvodnje grožđa i vina.

Nakon niza problema oko zasnivanja proizvodnje i održavanja postojećih nasada i plantaža, nakon izloženosti ćudljivom europskom i svjetskom tržištu, vremenskim neprilikama i nizu drugih problema, neretvanski i hrvatski poljoprivrednici suočeni su s novim udarima na njihova ulaganja i obiteljske egzistencije. Poznajući njihovu energiju uvjereni smo da će i ovom prigodom i uz dodatne napore uspjeti obnoviti svoju proizvodnju i našem tržištu osigurati dostatne količine voća i povrća.

UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Dana Svaguša nova predsjednica SDP-a Metković, Rade Nikoletić potpredsjednik

Objavljeno prije

Foto: Facebook

Nakon provedenih izbora na općinskim, gradskim i županijskim razinama SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije za predsjednicu Gradske organizacije SDP-a Metković izabrana je Dana Svaguša, a za potpredsjednika Rade Nikoletić.

Izabrana su ostala tijela gradske i županijske razine pa je tako Dana Svaguša izabrana za članicu županijskog odbora, a Krešimir Kuran za člana predsjedništva SDP-a DNŽ. Za predsjednika SDP-a DNŽ izabran je gradonačelnik Ploča, Mišo Krstičević.

Novoj predsjednici SDP-a Metković želimo puno uspjeha u organizaciji rada gradske organizacije.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

GO SDP Metković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije