Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

ISTRAŽIVANJE AGENCIJE IPSOS PULS

Nikola Dobroslavić uvjerljivo vodi u utrci za župana, pogledajte kako mu stoje protukandidati

Objavljeno prije

HDZ-ov kandidat Nikola Dobroslavić uvjerljivo vodi u utrci za dubrovačko-neretvanskog župana. Pokazuju to rezultati istraživanja javnog mnijenja koje je uoči svibanjskih lokalnih izbora od agencije Ipsos naručila središnjica HDZ-a. Istraživanje je rađeno telefonski od 22. do 24. ožujka na uzorku od 703 ispitanika.

Ipsos istraživanja

Anketa koju smo dobili od središnjice još nije doprla do članova stranke na lokalnoj razini, a otkriva kako bi za Dobroslavića u prvom krugu glasovalo 36,7 posto ispitanika, dok bi nestranačkog kandidata Roka Tolića s SDP-om i partnerima podržalo 20,8 posto biračkog tijela. Na trećem mjestu je Božo Petrov, kandidat Mosta s potporom 17,8 posto anketiranih, a za njim Marko Giljača kojeg podržava 6,4 posto.

U drugom krugu izbora, vidljivo je iz ankete, HDZ-ov Dobroslavić dobio bi više od 45 posto potpore, a SDP-ov adut Tolić 35 posto. Udio neodlučnih birača gotovo je 20 posto.

Ipsos istraživanja

Rejtinzi stranaka pred izbore pokazuju da HDZ i partneri (HSS, HSU, HSLS, HSP dr. Ante Starčević i Hrast) dobivaju najviše, 35,7 posto naklonosti birača. Gotovo upola slabiji su SDP-HNS i Platforma ‘Dubrovnik – naš Grad’. Most bi bio odabir za 12,5 posto anketiranih, a Srđ je grad i Nova ljevica za njih 8,7 posto.

Ipsos istraživanja

Istraživanje pokazuje kako na lokalne izbore 16. svibnja planira sigurno izaći 57,6 posto anketiranih. Najveći postotak izlaznosti, od 69 posto, iskazali su građani iznad 60 godina, a najmanji, 41 posto, mlađi od 29 godina.

U obrazovnoj strukturi nema razlike među biračima s osnovnom školom i fakultetom – iznad 65 posto ispitanika iz obiju kategorija namjerava ispuniti građansku dužnost kad za to dođe vrijeme, piše Dubrovački vjesnik.

Ipsos istraživanja

ŽUPANIJSKI PROJEKTI

‘dRural’ Domu zdravlja Metković donosi virtualnu čekaonicu, a dolini Neretve digitalnu tržnicu

Objavljeno prije

Sastankom predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije, Regionalne razvojne agencije DUNEA, Grada Metkovića, i Doma zdravlja Metković nastavljene su aktivnosti na projektu dRural kojim se u Domu zdravlja Metković razvija virtualna čekaonica, a u dolini Neretve digitalna tržnica. Dom zdravlja Metković bit će tako svojevsni pilot projekt te ideje i novog načina pristupa zdravstvenoj zaštiti, a dolina Neretve bit će prva digitalna tržica na ovom području.

U kasnijem dijelu provedbe projekta namjerava se navedena rješenja promovirati i u drugim dijelovima regije i šire. U suradnji s Gradom Metkovićem, Domom zdravlja Metković, Tehnologijsko-razvojnim centrom u Osijeku te partnerima iz Španjolske, Belgije, Italije, Švedske, Nizozemske, Irske i Srbije, Dubrovačko-neretvanska županija početkom godine je krenula s provedbom ovog projekta financiranog u sto postotnom iznosu iz EU programa OBZOR 2020. pod nazivom „dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja“. Sastanku partnera iz Dubrovačko-neretvanske županije s ciljem bolje kooridnacije aktivnosti prethodile su i dvije uvodne on-line konferencije svih sudionika projekta na kojima su definirane obveze partnera u idućih 6 mjeseci. 31 partner iz 9 zemalja udružio se kako bi se stvorilo mrežno tržište koje će žiteljima ruralnih sredina ponuditi usluge od zdravstva, dostupnosti lokalne uprave do stručne pomoći.

Projektom dRural će pomoći rastu gospodarstva, stvarati radna mjesta, poticati lokalne poduzetnike i poboljšati kvalitetu života. Ovakvo tržište usluga prvo će biti pokrenuto u četiri europske ruralne regije – španjolskoj regiji Extremadura, švedskoj Jämtland Härjedalen, nizozemskoj regiji Gelderland i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Županija je u suradnji s DUNEA-om, u posljednjih nekoliko godina poduzela brojne korake s ciljem ‘pametnog’ razvojnog pristupa svim dijelovima županije. Uz donesenu „ICT strategiju Dubrovačko-neretvanske županije“, Županija je uspješno pripremila projekt razvoja širokopojasne infrastrukture odnosno regulirala daljnju provedbu iste. I dalje se nastavlja s projektima razvoja i primjene ‘pametnog’ koncepta diljem županije.

dRural će se prema očekivanjima širiti i izvan prve četiri regije, a već u drugoj fazi projekta raspisat će se otvoreni poziv ostalim ruralnim zajednicama, takozvanim zrcalnim regijama, koje su voljne primijeniti predloženo digitalno tržište usluga. Javni poziv će biti namijenjen i gospodarskim subjektima putem dodjele potpora male vrijednosti, a s ciljem omogućavanja dodatnog kanala prodaje i komunikacije s kupcima kroz spomenuta uspostavljena digitalna rješenja.
Projekt „dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja“ financira se u sto postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je osigurano milijun i pol kuna za područje Dubrovačko-neretvanske županije. Projekt traje do lipnja 2024. godine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije