Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

ISTRAŽIVANJE AGENCIJE IPSOS PULS

Nikola Dobroslavić uvjerljivo vodi u utrci za župana, pogledajte kako mu stoje protukandidati

Objavljeno prije

HDZ-ov kandidat Nikola Dobroslavić uvjerljivo vodi u utrci za dubrovačko-neretvanskog župana. Pokazuju to rezultati istraživanja javnog mnijenja koje je uoči svibanjskih lokalnih izbora od agencije Ipsos naručila središnjica HDZ-a. Istraživanje je rađeno telefonski od 22. do 24. ožujka na uzorku od 703 ispitanika.

Ipsos istraživanja

Anketa koju smo dobili od središnjice još nije doprla do članova stranke na lokalnoj razini, a otkriva kako bi za Dobroslavića u prvom krugu glasovalo 36,7 posto ispitanika, dok bi nestranačkog kandidata Roka Tolića s SDP-om i partnerima podržalo 20,8 posto biračkog tijela. Na trećem mjestu je Božo Petrov, kandidat Mosta s potporom 17,8 posto anketiranih, a za njim Marko Giljača kojeg podržava 6,4 posto.

U drugom krugu izbora, vidljivo je iz ankete, HDZ-ov Dobroslavić dobio bi više od 45 posto potpore, a SDP-ov adut Tolić 35 posto. Udio neodlučnih birača gotovo je 20 posto.

Ipsos istraživanja

Rejtinzi stranaka pred izbore pokazuju da HDZ i partneri (HSS, HSU, HSLS, HSP dr. Ante Starčević i Hrast) dobivaju najviše, 35,7 posto naklonosti birača. Gotovo upola slabiji su SDP-HNS i Platforma ‘Dubrovnik – naš Grad’. Most bi bio odabir za 12,5 posto anketiranih, a Srđ je grad i Nova ljevica za njih 8,7 posto.

Ipsos istraživanja

Istraživanje pokazuje kako na lokalne izbore 16. svibnja planira sigurno izaći 57,6 posto anketiranih. Najveći postotak izlaznosti, od 69 posto, iskazali su građani iznad 60 godina, a najmanji, 41 posto, mlađi od 29 godina.

U obrazovnoj strukturi nema razlike među biračima s osnovnom školom i fakultetom – iznad 65 posto ispitanika iz obiju kategorija namjerava ispuniti građansku dužnost kad za to dođe vrijeme, piše Dubrovački vjesnik.

Ipsos istraživanja

EKO RUJAN

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije predstavili projekt Cascade u Metkoviću

Objavljeno prije

U sklopu županijske manifestacije Eko rujan te u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Instituta za oceanografiju i ribarstvo (Split) održano je predstavljanje projekta Cascade u Metkoviću. Glavna tema sastanka su bile projektne aktivnosti na pilot području ušća Neretve. Nakon uvodnog predstavljanja pročelnika Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Miha Baće, predstavnici Instituta za oceanografiju i ribarstvo su predstavili projektne aktivnosti na ušću Neretve.

Poslije predavanja u sklopu promotivnih aktivnosti projekta dijelile su se sadnice medonosnog bilja u Gradskom parku u Metkoviću. Aktivnosti su se pridružili te iskazali potporu gradonačelnik Dalibor Milan i načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Sudionici događaja su posjetili pilot područje na kojem su djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode održali predavanje o bioraznolikosti ušća. Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA daje tehničku pomoć pri provedbi projektnih aktivnosti.

CASCADE je projekt u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska. Cilj projekta je obnova ugroženih vrsta i podrška integriranom upravljanju uz koordinirane i usklađene akcije koje uključuju praćenje, promatranje, modeliranje i upravljanje kako bi se poboljšalo znanje i procijenila ranjivost kopnenog, obalnog i morskog okoliša i ekosustava u Italiji i Hrvatskoj. Pilot područje projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju je ušće rijeke Neretve, a jedne od primarnih aktivnosti DNŽ je opremanje županijskog broda u svrhu sprječavanja rizika od onečišćenja na moru.

Projekt obuhvaća 11 pilot područja, a zajedničkim akcijama će se procijeniti i zaštiti obalna i morska biološka raznolikost, uspostaviti akcije obnove, procijeniti utjecaj ekstremnih događaja na ekosustave i pojačati sinergija na tim područjima.

Partneri projekta su Dubrovačko-neretvanska županija, Institut Ruđer Bošković, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC, Grad Nin, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije MORE I KRŠ, Istarska županija i talijanski Regione Puglia, Euro-Mediterranean Center on Climate Change foundation, Environmental protection agency of Friuli Venezia Giulia, University of Venice, University of Bologna Alma mater studorium, Regional agency for prevention, environment and energy in Emilia Romagna, Delta 2000 Consortium, University of Salento, University of Molise, Marche Region, Management Consortium of Torre Guaceto, Regione Molise and Marine protected areas Torre del Cerrano.

Trajanje projekta je od 1. siječnja 2020. godine do 31. prosinca 2022. godine.

Ukupni budžet projekta CASCADE je 5.817.547,00 eura, a udio Dubrovačko-neretvanske županije je 248.000,00 eura.

Službena stranica projekta: https://www.italy-croatia.eu/web/cascade

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije