Ostanimo u kontaktu

STOŽER ODRŽAO SASTANAK U METKOVIĆU

Ni danas, peti dan za redom nema zaraženih u Dubrovačko-neretvanske županiji

Objavljeno prije

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije predvođen županom Nikolom Dobroslavićem i zamjenicima Joškom Cebalom i Žaklinom Marević danas je u Gradskom kulturnom središtu u Metković održao sastanak s gradonačelnikom Daliborom Milanom te ostalim gradonačelnicima i načelnicima s područja doline Neretve i ravnateljima domova zdravlja na temu aktualne situacije oko koronavirusa.

Dubrovačko-neretvanski župan je stanje pandemije koronavirusom u dolini Neretve ocijenio stabilnim, kao i u čitavoj županiji.

“Razgovarali smo posebno o stanju u domovima za starije i drugim socijalnim ustanovama. U dolini Neretve ih je četiri, a nažalost u jednu od njih, dom za starije u Pločama, koronavirus je uspio prodrijeti te smo imali velikih problema. U drugim ustanovama je stabilno stanje i vjerujem da će tako i ostati”, rekao je Dobroslavić.

Zamjenik župana i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Joško Cebalo istaknuo je kako je od početka pandemije u Zagreb na anlizu poslano 1478 uzoraka. Od toga njih 49 jučer, a dio ih je stigao negativan, dok se dio još obrađuje.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan istaknuo je kako je Metković dugo odolijevao koronavirusu te kako je zadovoljan reakcijom kako gradskog Stožera tako i županijskog u trenutku kada su u tom gradu zabilježeni prvi slučajevi.

Župan Dobroslavić je odgovarajući na novinarska pitanja istaknuo i kako počinje postupak izbora izvođača radova na izgradnji dnevne bolnice u Metkoviću, dok bi radovi trebali početi kroz mjesec dana, ovisno o mogućim žalbama na odabir najpovoljnijeg ponuđača.

Na natječaj dubrovačke bolnice pristiglo je sedam ponuda za izvođača radova.

”Ponude su relativno povoljne, a koliko znam i niže su od procjene projektanata. Slijedi izbor najpovoljnijeg ponuđača pa potpisivanje ugovora te izgradnja”, rekao je Dobroslavić.

Istaknuo je kako je zdravstvo u dolini Neretve na visokoj razini, jednako kao i u županiji.

”Popunjeni su svi timovi u domovima zdravlja i hitnoj medicini, a imamo i dvije Covid-ambulante. Sve funkcionira, a prigovori oporbe su motivirani politikanstvom”, zaključio je župan Dobroslavić.

Izvješće Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije

Prema zasad dostupnim informacijama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji broj pacijenata pozitivnih na koronavirus je i dalje 110, odnosno peti dan nema novozaraženih.

Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 1478 uzoraka. Jučer je poslano njih 49, a čekaju se rezultati 32 uzorka.

I dalje je hospitalizirano 26 pacijenata, 17 na Zaraznom OB Dubrovnik, jedan u Jedinici intenzivnog liječenja i osam u Studenstskom domu.

Ukupno je 486 građana u samoizolaciji, a utvrđeno je ukupno 21 slučaj kršenja te mjere.

Stožer civilne zaštite DNŽ apelira na sugrađane da se i dalje pridržavaju propisanih mjera kako bi zadržali relativno povoljnu epidemiološlu sliku.

Nakon sastanka svi sudionici sastanka su obišli dva podprojekta koja se realiziraju u sklopu projekta Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve, čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, a to su projekt izgradnje vjetroorgulja na brdu Trovro i rekonstrukcija Posjetiteljskog centra Vrata Neretve na lokaciji Stara škola u Baćini.

OPĆINA KULA NORINSKA

Plan razvojnih programa i mjera Općine za 2021. godinu

Objavljeno prije

Općina Kula Norinska je na sjednici Općinskog vijeća održanoj dana 10. prosinca 2020. g. usvojila Proračun za 2021. godinu u iznosu od 12.354.000,00 kuna.

Unatoč krizi planirali su niz mjera i projekata koji će poboljšati kvalitetu života u njihovoj općini.

Najznačajniji planirani projekti su:

– 2. FAZA IZGRADNJE INFRASTRUKTURE U POSLOVNOJ ZONI NOVA SELA (4 milijuna kuna)
– IZGRADNJA I OPREMANJE VATROGASNOG DOMA KULA NORINSKA (8 milijuna kuna – nositelj DNŽ)
– VODOOPSKRBA NASELJA BOROVCI – NOVA SELA (750.000,00 kn našeg učešća od predviđenih 7,5 milijuna kuna radova za ovu godinu)
– 2. FAZA IZGRADNJE LED RASVJETE (500.000,00 kn)
– Izrada Glavnog projekta Aglomeracije Kula Norinska (300.000,00 kn udio Općine u investiciji od 1,5 milijuna kn)
– “Promocija zdravlja i prevencija bolesti” koji provodimo u suradnji s Općinom Zažablje, u iznosu od 419.000,00 kn
– Projekt “Zaželi i ostvari” kojeg provodimo sa Gradom Metkovićem
– Izrada dokumentacije za elektrifikaciju i vodoopskrbu starog sela “Kuće” u Desnama
– Izgradnja šetnice i igrališta sa umjetnom travom u Podrujnici
– Uređenje parka u Kuli Norinskoj
– Ulaganje u SRC Krvavac 2
– Instalacija besplatnog interneta kroz projekt WIFI4EU
– Uređenje komunalne infrasstrukture na groblju u Novim Selima

U okviru Mjera socijalnog Programa povećane su potpore za treće novorođeno dijete na 5.000,00 kn, a za četvrto i svako slijedeće na 10.000,00 kn.

– Sufinancirati će se i nabava radnog materijala i školskih udžbenika za učenike osnovnih i srednjih škola
– Povećali smo udio u sufinanciranju prijevoza za učenike srednjih škola, na način da će roditelji plaćati 50% manje od iznosa cijene mjesečne karte
– Kao i proteklih godina stipendiramo sve redovne studente u mjesečnom iznosu od 500,00 kn (100.000,00 kn)
– Sufinanciramo boravak djece u vrtićima
– Isplaćujemo božičnice umirovljenicima koji imaju mirovinu do 2.200,00 kuna

Ovo je samo dio mjera, a više o samom proračunu možete saznati u Proračunskom vodiču za građane.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije