Ostanimo u kontaktu
Neretvanski Oglasnik 1200x200px

NERETVLJANI BERU LUBENICE, KVALITETA ODLIČNA

Proizvođači se nadaju dobroj prodaji, turistička sezona bolja je nego lanjska

Objavljeno prije

Neretvani beru lubenice i dinje s 300 hektara, 50-tak više nego prošle godine. Ubrat će do 15 tisuća tona lubenica i oko tisuću tona dinja. Proizvođači se nadaju dobroj prodaji. Turistička sezona bolja je nego lanjska, a sude li prema prodaji dinja iz plastenika očekuju i bolju otkupnu cijenu.

Neretvanske lubenice teške su u prosjeku od osam do 12 kilograma, pa ih brati nije nimalo lako. No iskusni berači i beračice ne žale se jer rezultat je vidljiv, a posao nije dosadan. Obitelj Babić iz Vlake od 5 sati ujutro ubrala je već tri kamiona. Marino Babić kaže, idu na pauzu – ubrat će još tri. Berači su im mladi veslači.

Babići su među većim proizvođačima lubenica u Neretvanskoj dolini. A jedan od najvećih u Hrvatskoj je Ivan Bjeliš iz Opuzena. U Agro Neretvi kaže imaju zasađenih 30 hektara lubenice – 100 tisuća sadnica. Očekuju urod od 20 kg po struku i ukupni urod od 2 tisuće tona.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U dolini neretve lubenica je zasađena na ukupno 200 hektara, a očekuje se urod od 12 do 15 tusuća tona. Što se kvalitete tiče, ona je izvrsna, dodaje Željko Bjeliš, predsjednik Udruge proizvođača voća i povrća Neretvanska mladež.

Osim lubenica Neretvani proizvode i dinju, ‘neretvanski pipun’. Dinje su manje i lakše, ali postižu veću cijenu i za njihovu proizvodnju potrebna je manja površina. Proizvođači neretvanskih lubenica i dinja nadaju se dobroj sezoni. Dva su razloga za optimizam: turistička sezona zasad je bolja nego lani i hrvatski građani posljednjih godina rado kupuju domaće, piše HRT.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Nikola Dobroslavić čestitao blagdan Hanuke

Objavljeno prije

Povodom blagdana Hanuke župan Nikola Dobroslavić uputio je čestitku predsjednici Židovske općine u Dubrovniku Sabrini Horović. Čestitku prenosimo u cijelosti:

Poštovana gospođo Horović,
uime Dubrovačko-neretvanske županije i svoje osobno ime Vama i svim vjernicima židovske vjeroispovijesti od srca čestitam Hanuku, židovski blagdan Svjetlosti i Posvećenja. Svjetlost širi vedrinu i nadu, a nada poražava malodušnost, mržnju i zlo.
Želim da unatoč vremenu pandemije koronavirusa podijelite radost zajedništva u miru i solidarnosti sa svojim bližnjima, ali i sa svima potrebitim ljubavi i suosjećanja.

Hag Hanuka Sameah!

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

S poštovanjem,

ŽUPAN
Nikola Dobroslavić

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije