Ostanimo u kontaktu

NERETVLJANI BERU LUBENICE, KVALITETA ODLIČNA

Proizvođači se nadaju dobroj prodaji, turistička sezona bolja je nego lanjska

Objavljeno prije

Neretvani beru lubenice i dinje s 300 hektara, 50-tak više nego prošle godine. Ubrat će do 15 tisuća tona lubenica i oko tisuću tona dinja. Proizvođači se nadaju dobroj prodaji. Turistička sezona bolja je nego lanjska, a sude li prema prodaji dinja iz plastenika očekuju i bolju otkupnu cijenu.

Neretvanske lubenice teške su u prosjeku od osam do 12 kilograma, pa ih brati nije nimalo lako. No iskusni berači i beračice ne žale se jer rezultat je vidljiv, a posao nije dosadan. Obitelj Babić iz Vlake od 5 sati ujutro ubrala je već tri kamiona. Marino Babić kaže, idu na pauzu – ubrat će još tri. Berači su im mladi veslači.

Babići su među većim proizvođačima lubenica u Neretvanskoj dolini. A jedan od najvećih u Hrvatskoj je Ivan Bjeliš iz Opuzena. U Agro Neretvi kaže imaju zasađenih 30 hektara lubenice – 100 tisuća sadnica. Očekuju urod od 20 kg po struku i ukupni urod od 2 tisuće tona.

– U dolini neretve lubenica je zasađena na ukupno 200 hektara, a očekuje se urod od 12 do 15 tusuća tona. Što se kvalitete tiče, ona je izvrsna, dodaje Željko Bjeliš, predsjednik Udruge proizvođača voća i povrća Neretvanska mladež.

Osim lubenica Neretvani proizvode i dinju, ‘neretvanski pipun’. Dinje su manje i lakše, ali postižu veću cijenu i za njihovu proizvodnju potrebna je manja površina. Proizvođači neretvanskih lubenica i dinja nadaju se dobroj sezoni. Dva su razloga za optimizam: turistička sezona zasad je bolja nego lani i hrvatski građani posljednjih godina rado kupuju domaće, piše HRT.

KULTURNA MANIFESTACIJA

Održana 11. Rimska noć u Naroni

Objavljeno prije

U organizaciji Turističke zajednice grada Metkovića i Arheološkoga muzeja Narona te uz potporu Grada Metkovića, u petak je u Vidu održana 11. Rimska noć u Naroni.

Epidemiološke mjere su se pobrinule da se ovogodišnja manifestacija održi sa znatno manjim brojem posjetitelja, ali organizatori su se potrudili osmisliti zaista zanimljiv program na temu medicine u staroj Naroni. Na tu temu je održana i radionica za djecu, a ovogodišnji gosti su im bili predstavnici Turističke organizacije Kotor koji su prezentirali arheološko nalazište u Risnu.

Središnji dio programa, na terasi Arheološkoga muzeja prigodnim govorom otvorili su ravnateljica Turističke zajednice grada Metkovića Magdalena Medar Ujdur i ravnatelj Arheološkoga muzeja Narona Toni Glučina. Zabavni program su otvorili Ivan i Sunčica sa neizostavnim Vodorige fire show-om, te kazališna Udruga Virko iz Šibenika koja je baš za ‘Rimsku noć u Naroni’ napravila kazališnu predstavu ‘Vijesti iz Rima’.

Glavni dio programa na terasi Arheološkoga muzeja smo prenosili uživo, pogledajte video prilog.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije