Ostanimo u kontaktu

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE

Neretvanski srednjoškolci obilježili Međunarodni dan vlažnih staništa

Objavljeno prije

Dan vlažnih staništa 1

Predstavnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije danas su s neretvanskim srednjoškolcima obilježili Međunarodni dan vlažnih staništa edukativnim obilaskom Ramsar područja Delta Neretve i posjetom Aheološkom muzeju Narona te Prirodoslovnom muzeju Metković.

Dan vlažnih staništa, ove godine pod temom Vlažna staništa za održivu budućnost urbanih područja, obilježava se 2. veljače.

U obilježavanju su sudjelovali učenici i profesori srednjih škola iz Metkovića, Opuzena i Ploča. Profesorica Gimnazije Metković Marija Volarević kazala je da je edukativni obilazak bio namijenjen učenicima koji su zainteresirani za područje biologije.

– Na županijski poziv gospođe Ane Tutavac Gimnazija Metković se odazvala da da ponudu za 10 učenika koji su posebno zainteresirani i koje zanima biologija kao znanost i da na taj način obilježimo ovaj značajan datum i da obiđemo značajna staništa. Osnova je bila da su učenici uistinu zainteresirani da bi u budućnosti svoje znanje mogli upotrijebiti i prenijeti drugima – rekla je Volarević.

Učenici i profesori su s predstavnicima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije obišli Baćinska jezera, Modro oko i jezero Desne, promatračnicu za ptice na ušću Neretve, Arheološki muzej Narona, kratko su se zadržali u Vidu s pogledom na zaštićena područja u okolici Vida, Pruda i mjesta Pod Gredom. Posjetili su i Prirodoslovni muzej Metković gdje je ravnateljica muzeja Ivana Baće budućim biolozima održala predavanje o vrstama u stalnom postavu muzeja, te područje južnog dijela delte Neretve s jezerom Kuti.

Dubravko Dender iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ kazao je da su vlažna staništa važna za bioraznolikost u svijetu.

– Pokušali smo učenicima na određeni način pokazati kako je, na primjer, tipično krško dalmatinsko brdo izvan močvare znatno siromašnije vrstama u odnosu na močvare. Ako uzmemo u obzir da su u Dalmaciji močvare rijetke, automatski postaje jasno zašto su važne. U njima imamo vrste koje ne mogu živjeti na drugačijim tipovima staništa – rekao je Dender.

Unatoč njihovoj važnosti za biljne i životinjske vrste, dolina Neretve, jedna od najvažnijih vlažnih staništa u ovom dijelu Europe polako gubi bitku sa salinitetom. Dubravko Dender kaže da se time slatkovodne vrste povlače, a morske prodiru dublje u Neretvu.

– Salinitet se u posljednje vrijeme javlja kao problem. To će najviše promjena izazvati ljudima koji se bave poljoprivredom. Što se tiče biljnih i životinjskih vrsta, neke od njih će se jednostavno povući dublje, a već sad u Metkoviću imate neke morske vrste jer donji dio Neretve je u stvari more, nije to više rijeka. Čak postoje priče o ulovljenim hobotnicama u Metkoviću. U neku ruku je to uništavanje staništa, dok je za neke vrste to dobitak – kazao je Dender.

Naglasio je i da je salinitet međudržavni problem i da se on na toj razini treba i rješavati.

OPĆINA KULA NORINSKA

300.000 kuna za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama

Objavljeno prije

Desne - Kula Norinska

S obzirom na turistički potencijal kojeg naselje Desne zasigurno ima, Općina Kula Norinska je izradila projektnu dokumentaciju i prijavila se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, te nam je odobreno 300.000 kn za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama.

Cesta je to koja vodi do starog zaseoka ‘Kuće’, područje koje je evidentirano u Prostornom planu općine Kula Norinska pogodno za razvoj Ruralnog turizma.

Nadamo se da ćemo sa ovom cestom pospješiti daljnji razvoj turističkog potencijala tog lijepog neretvanskog mjesta, javili su iz Općine Kula Norinska!

Nastavi čitati

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

UOSI Prijatelj potpisao ugovore sa 30 osobnih asistenata

Objavljeno prije

Uosi Prijatelj, potpis ugovora (5)

U prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj danas je Ugovore o radu na određeno vrijeme potpisalo 30 asistenata. Osobni asistenti sukladno odobrenim programima zapošljavaju se na godinu dana.

Riječ je o jednom u nizu programa koje provodi UOSI Prijatelj, financiran iz proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda, odobren od strane povjerenstva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Ove programe na zadovoljstvo naših korisnika i samih osobnih asistenata provodimo od 2006. godine. Ove godine su nam odobrena sredstva za ukupno 30 korisnika i to 27 iz doline Neretve, 3 iz Gračaca, a u travnju ćemo uključiti u program još 2 korisnika iz Metkovića, te po jednog iz Splita i Šibenika. Gotovo sve potrebe za osobnim asistentima za korisnike, koji su nam se prijavili, sa područja doline Neretve smo osigurali uz pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, – javili su iz UOSI Prijatelj.

Nastavi čitati

Najčitanije