Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

VRIJEDNI POLJOPRIVREDNIVI NE POSUSTAJU

Neretvanski poljoprivrednici zaslužuju nagrade za svoj rad

Objavljeno prije

Foto ilustracija

Unatoč nizu problema s kojima se susreću, vrijedni neretvanski poljoprivrednici spremaju se za početak berbe mandarina, brendiranog hrvatskog proizvoda i za svjetsko tržište.

Očekuju da će ubrati oko 40 tisuća tona žutih plodova i ostvariti prosječnu cijenu od početka do kraja berbe od 2,5 do tri kune, s naznakom da bi prve otkupne cijene trebale biti od 3,5 do 4 kune po kilogramu. Iz znanih i drugih razloga još nisu ostvarene najave o berbi 100 tisuća tona toga voća, a uzroci tome su višestruki .

I sami proizvođači upozoravaju da je svaki raniji početak berbe opasnost za sve proizvođače, prije svega zbog nedozrelosti plodova i tražene dvije trećine žute boje na plodovima.

Puno se ovoga ljeta govorilo o tržištu, otkupljivačima i drugim pitanjima u lancu od proizvodnje do prodaje, a rezultate toga vidjet ćemo u narednim mjesecima.
Naime, otkupljivači imaju svoju percepciju u svezi otkupa i stanja na tržištu, trgovački lanci dodaju svoju maržu, dok proizvođačima, tako se čini ostaje vrlo malo.
Povrćari su na 200 hektara i uz potrebu navodnjavanja i velikih troškova, zasadili kupus i kupusnjače za zimsku berbu.

Treba se nadati da će ta proizvodnja biti uspješna i da će proizvođači pokriti troškove i nešto zaraditi.
U Pojezerju i u dolini Neretve ubrat će se oko 55 tisuća tona grožđa , prema svemu sudeći visoke vrijednosti. Viškove će vinogradari nastojati prodati diljem Dalmacije, po kojoj cijeni, još se ne zna.

Berba će kasniti zbog vremenskih stanja tijekom godine, ali raduje iznimna kvaliteta vinskih bobica.
Iako je stabala smokava sve manje u odnosu na protekla razdoblja, i unatoč kasnijoj zriobi i beskišnom razdoblju, uzgajivači uspijevaju prodavati i sušiti voće koje je zaštitni znak Pojezerja i doline Neretve.

Iznad svega, važno je da makar donekle kompenziraju svoj težak rad i stečeno iskustvo u proizvodnji tradicionalne voćne delicije.

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije