Ostanimo u kontaktu

POLJOPRIVREDA U DOLINI MOŽE BITI BOLJA

Neretvanski poljoprivrednici zaslužuju čestitke

Objavljeno prije

Na oko 9000 hektara obradivoga zemljišta ili zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju neretvanski težaci desetljećima nastoje lokalnom stanovništvu i za prodaju osigurati dostatne količine voća i povrća.

Županija i država u svojim projektima obrane od poplava, navodnjavanja, poticaja i subvencija nastoje poboljšati uvjete proizvodnje i prodaje, sve uz uvažavanje ekoloških kriterija.

I u vrijeme pandemije neretvanski poljoprivrednici uređuju zemljišta na otvorenom i zatvorenom prostoru, traže nove sortimente i mogućnosti navodnjava te na koncu prodaje svojih gotovih proizvoda.

Posebne pohvale zaslužuju proizvođači rasadnica ili presadnica koji unatoč kriznim vremenima ne odustaju od zahtjevnog posla kako bi svim poljoprivrednicima omogućili dovoljan broj sadnica.

Posebno je važno naglasiti da EU putem domaćih ministarstava omogućuje značajne subvencije i sredstva za investicije. Ta sredstva potiču razvoj domaće poljoprivrede čije su pojedine grane uvelike devastirane i zbog čega Hrvatska za uvoz poljoprivrednih proizvoda plaća milijarde kuna.

Neretvanski kraj stoga mora istaknuti svoje osnovne proizvodne mogućnosti i stalno ih usavršavati. To su prije svega mandarine, vinova loza i povrće, a u doglednoj budućnosti možda i stočarstvo.

Plantaže mandarina izložene su vremenskim nepogodama i ćudljivom tržištu, koje je opet rezultat ekonomske i političke doktrine Europske unije koja, primjerice blokiranjem nekih ugovora s Rusijom onemogućava izvoz mandarina u tu zemlju.

Kako bi se poljoprivredna proizvodnja unaprijedila u dolini Neretve konačno treba razriješiti pitanja pravedne raspodjele državnoga zemljišta, ubrzati gradnju sustava za navodnjavanje te graditi preradbene kapacitete, i radi zapošljavanja i radi jačanja ekonomske snage doline Neretve pa tako i poljoprivrednika.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom (od čega je 5 utvrđeno brzim antigenskim testom).

Radi se o četiri osobe iz Dubrovnika, po tri osobe iz Metkovića i Opuzena te po jednoj osobi iz Slivnog i Župe dubrovačke.

Ukupno je zaraženo sedam osoba muškog spola i pet osoba ženskog spola, a za njih šest je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječeno je 26 osoba: po sedam osoba iz Metkovića i Župe dubrovačke, pet osoba iz Dubrovnika, po dvije osobe iz Konavala i Opuzena te po jedna osoba iz Janjine, Ploča i Pojezerja.

U posljednja 24 sata obrađena su 374 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 70760 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 21 osoba pozitivna na koronavirus. Intenzivnu skrb zahtjevaju tri pacijenta, svi na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 319 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije (na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 725 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije