Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ZA JOŠ INTENZIVNIJU PROIZVODNJU VALJA RIJEŠITI BROJNA PITANJA

Neretvanski poljoprivrednici uspješno proizvode sve vrste poljoprivrednih proizvoda

Objavljeno prije

Zahvaljujući svome znoju, trudu, iskustvima i edukaciji neretvanski poljoprivrednici i dalje proizvode povrće i voće ne samo za svoje ili za potrebe lokalnog tržišta, već i za potrebe kupaca iz cijele Hrvatske.

Nastavljaju višestoljetnu tradiciju  obrade zemlje i proizvodnje, doduše, u novim uvjetima sukladno pravilima naše zemlje i EU, ali i uz neke nove ograničavajuće čimbenike.

Poznato je da isušivanje neretvanskih močvara još nije završeno te da na tom polju ima još dosta posla. Isto tako nisu završeni ni svi sustavi za navodnjavanje, iako su određeni pomaci vidljivi i već pridonose intenzivnijoj proizvodnji.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Raduje činjenica da sve veći broj poljoprivrednika prelazi na ekološku proizvodnju bez korištenja različitih otrovnih vrsta zaštitnih sredstava. Razvidna je i raznovrsnost proizvodnje i same prerade unatoč tomu što se radi o manjim preradbenim kapacitetima, ali i o pogonima koji će se širiti. Jedan od najvećih problema, na što upozoravaju, svakako je uvoz manje kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda iz drugih, odnosno trećih zemalja. Neretvani bi bili zadovoljniji kad bi se takav uvoz na neki način kontrolirao makar u vrijeme kada neretvanski plodovi prispiju za berbu.

Naravno, usko s time povezane su i cijene, jer mnoge kupce više zanimaju niže cijene. Stoga bi trebalo nastaviti poslove oko brendiranja određenih proizvoda koji bi na tržnicama mogli biti i odvojeni od uvoznog voća ili povrća.

Svakako da bi državni poticaji i subvencije morali biti odgovarajući, pravovremeni i razvojni, jer bi poljoprivrednici na taj način mogli donositi i dugoročne planove za zasnivanje proizvodnje i plasmane proizvoda.

Nije tajna da su mnogi poljoprivrednici napustili svoje plantaže ili druge parcele jer nisu mogli osigurati normalnu egzistenciju, a mnogi su i napustili svoju Dolinu.

Konačno bi trebalo riješiti i niz pitanja oko raspolaganja državnim zemljištem na području jedinica lokalne samouprave i zemljište dodijeliti onima koji će ga i obrađivati.

BLAGDAN VELIKE GOSPE

Procesijom oko crkve sv. Ilije proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo

Objavljeno prije

Danas, 15. kolovoza u našim smo crkvama proslavili Veliku Gospu, svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

Župni vikar fra Darijo Sinković je predslavio sv. mise u 6.30 u Sv. Ilije i u 9 sati u Sv. Franje na Kladi, a župnik fra Denis Šimunović u Sv. Ilije u 8 i 20 sati  kada je bila i procesija oko crkve s Gospinim kipom. Tijekom misa bila je prigoda za sv. ispovijed.

Marija je naša Majka i uzor vjere, njoj se obraćamo i utječemo kao pojedinci i zajednica da nas zagovara kod Boga. Vjera je dar na kojem trebamo zahvaljivati, ona nam je oslonac i daje smisao u životnim teškoćama, neke su od misli su koje je župnik fra Denis izrekao tijekom propovijedi na jutarnjoj misi.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Vijest/foto: svilija-metkovic.com

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije