Ostanimo u kontaktu

JESU LI MANDARINE BUDUĆNOST NERETVE ?

Neretvanski poljoprivrednici priželjkuju dugoročna planiranja u proizvodnji voća i povrća

Objavljeno prije

Melioracije neretvanskih ”blatija” započele su davno. Prve ideje o tomu pojavile su se u doba Mletačke republike, a razvijale u doba Austrougarske monarhije. U razdoblju između dva svjetska rata Kraljevina Jugoslavija nije previše marila o poboljšanju prilika u neretvanskoj poljoprivredi. Iza Drugog svjetskog rata, u fazi obnove i izgradnje, osnivani su Poljoprivredni kombinati, među inima i PIK Neretva sa sjedištem u Opuzenu.

Sačinjeni su i programi isušivanja močvara kako bi se dobilo obradivo tlo za plantaže mandarina, vinograde i proizvodnju povrća. PIK Neretva bila je društvena (državna) firma koja je organizirala poljoprivrednu proizvodnju, među ostalim i proizvodnju mandarina, a imala je i prerađivačke kapacitete. Koristila je značajne površine zemljišta koje je nacionalizacijom oduzeto privatnim vlasnicima.

U tom ”kombinatu” radili su naši preci, bake, majke, očevi ili rodbina. Imali su vrlo niske plaće, što se tada obrazlagalo potrebitim ulaganjima u proizvodnju i preradu.

Postojao je i PODUH, tvrtka koja se bavila vinogradarstvom, duhanom i drugim poslovima.

U pretvorbi i privatizaciji ostali su samo tragovi nekadašnjih poduzeća. Nažalost, do današnjeg dana nisu poznati svi rezultati zakonskih rješenja vezanih za raspolaganje državnim zemljištem.

Ipak, privatni vlasnici zemljišta, koncesionari, zakupnici i drugi, nastoje unaprijediti proizvodnju voća i povrća, ostvariti kakvu-takvu zaradu, ili makar pokriti troškove.

Međutim, unatoč najavama o proizvodnji 100 tisuća tona mandarina na godinu, ove godine ta proizvodnja će iznositi oko 33 tisuće tona!

Proizvođači drže da je tomu razlog uvoz jeftinijih i manje kvalitetnih mandarina , zatim politika otkupljivača koji nude niže cijene, ali spominju i niz drugih pitanja među kojima je i određivanje nekakve minimalne ili zaštitne cijene za žute plodove.

Tko bi to trebao uraditi nije poznato, a poznato je jedino to da proizvođači nemaju računa proizvoditi ispod prosječne otkupne cijene od 2,5 kune po kilogramu.

Stoga neki odustaju od proizvodnje i prihvaćaju se uzgoja nekih drugih unosnijih kultura. Danas proizvođači za kilogram ”žutih plodova” mogu dobiti od 2,5 do 3,5 kune, ovisi o klasi, odnosno kalibraži.

Ove jeseni, vjeruje se, moći će se prodati sve prispjele količine, ali se onda postavlja pitanje što će biti sljedeće godine?

Stoga su poljoprivrednici u pravu kada traže dugoročnost u planiranju i makar neke naznake vezane za cijene i stanje na tržištu, a sve to kako bi i sami mogli donositi konačne odluke o svojim ciljevima i nakanama u traženju izvora za egzistenciju.

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE PLOČE

Poziv na edukativno predavanje ‘Suradnjom do uspjeha – Udruga Radost – moj drugi dom’

Objavljeno prije

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na edukativnom predavanju doktorandice Andree Gašpar Čičak, mag.rehab.educ koje će se održati dana 02. studenog 2020. s početkom u 10:00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Ploče.

Naziv predavanja je “Suradnjom do uspjeha- Udruga Radost- moj drugi dom” i obuhvaća problematiku s kojom se susreću osobe s teškoćama u razvoju i tjelesnim invaliditetom, važnost uloge Udruge i stručnjaka, potrebe i mogućnosti suradnje za postizanje napretka sveopćih uvjeta njihovih života.

Predavanje predstavlja jednu od niza aktivnosti projekta “20 godina radosti za Radosne” kojim Udruga Radost obilježava 20 godina djelovanja. Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Broj sudionika je ograničen i molimo Vas da poštivate mjere i preporuke Stožera civilne zaštite.

Poziv na edukativno predavanje 02.11.2020.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije