Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

OČUVANJE TRADICIJE

Neretvani žele sačuvati stare običaje

Objavljeno prije

Raštika u Naroni 60U posljednje vrijeme stanovnici mnogih naselja u Dalmaciji pokušavaju vratiti kotač povijesti stotinama godina unatrag, prisjetiti se i afirmirati brojne tradicijske oblike društvenog života i rada u zavičajnim okvirima i na taj sudjelovati u poboljšanju kulturnih i inih zbivanja u novim, turističkim izazovima.

Sam Metković, prepoznatljiv je po svojoj Gradskoj glazbi, kazališnoj i foklornoj aktivnosti, božićnim napjevima i procesijama, pokladnim svečanostima, pjevačkim ženskim skupinama i klapama i nizu drugih sadržaja, a u novije vrijeme i po skokovima s Mosta u Neretvu, Cipolijadi, Maratonu lađa…

U Opuzenu puno drže do brudetijade, a u Vidu do raštikijade, koja je peti puta zaredom održana u Vidu u nedjelju.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Stoga treba čestitati svima koji desteljećima ili godinama marljivo rade na očuvanju metkovske i neretvanske tradicije koja odražava i zrcali slike iz života i rada naših predaka koji su u teškim okolnostima znali odvajati svoje dragocjeno vrijeme i za kulturu i za zabavu.

Stoga čestitke zaslužuje i Sekcija mladih iz Vida i svi oni koji su osmislili raštikijadu i usavršili kuhanje toga povrća sa suhim mesom, jer, tako su se hranile generacije predaka, posebno tijekom zime. Posebno je za istaknuti činjenica da se u tu i u slične manifestacije uključuju i neretvanski poljoprivredni proizvođači koji na taj način mogu ostvariti i neke tržišne uspjehe, na samo u dolini Neretve.

Raduje i činjenica sve sadržajnijeg povezivanja KUD-a Metković, raznih pjevačkih skupina i glazbenika, ugostitelja, pokladnih društava, Gradske glazbe i pojedinaca s nositeljima i organizatorima gastronomskih tradicijskih manifestacija, jer i ta suradnja može postati pokretač inetnzivnijeg turističkog razvoja.

Posebno je značajna aktivnost mladih na metkovskom i širem području. Oni svojim znanjem i željom još jednom dokazuju odlučnost u proučavanju vlastitih povijesnih korjena kao i u  nakanama da sve tracijske oblike života i rada približe novim naraštajima.

Pero Jakić

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije