Ostanimo u kontaktu

SOLIDARNOST NA DJELU

Neretvani opet pokazali svoje veliko srce

Objavljeno prije

Stanovnici doline Neretve pokazali su po tko zna koji put, veliku solidarnost sa stanovnicima pogođenim tragedijama, gubitkom ljudskih života i razaranjima svega što su generacije stjecale, a tako je bilo i nakon razornog potresa na području Banovine.

Odmah su reagirali Caritas župe. Sv Ilije slanjem potrepština župi Velike Gospe u Gaberju kod Petrinje i bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Darijo Srna, te članovi DVD-a Metković koji su prevezli prikupljene potrepštine iz župe sv. Ilije a potom ostali raditi na saniranju posljedica neviđenog razaranja stambenih i gospodarskih objekata.

Stanovnici Vida i Pruda napunili su hranom i drugim proizvodima čak tri kombi-vozila za potrebe stavnika Lekenika, a Gradsko društvo Crvenog križa Metković odmah je napunilo 100 paketa raznim stvarima.

Gradovi Metković i Opuzen te općina Slivno donirali su po 100 tisuća kuna, a općine Pojezerje, Zažablje i Kula Norinska novčana sredstva i potrepštine.

Akcija prikupljanja pomoći nastavljena je i u subotu, 2.siječnja, s naznakom da bi vozila s vodom, hranom, higijenskim potrepštinama, deterdžentima i grijalicama već tijekom sljedeće noći mogla stići na Banovinu.

Spomenuli smo samo neke darivatelje , ali pouzdano znamo da je bilo još nekoliko poduzeća i pojedinaca koji su donirali što su mogli i koliko su mogli.

Metkovci i Neretvani sigurno pamte velike i razorne poplave prije nekoliko godina i solidarnost mnogih u Hrvatskoj koji su pomagali i saniranju posljedica tih poplava.

Cijela Hrvatska je na nogama u nastojanju da se zaliječe posljedice razaranja. Ljudski životi ne mogu se vratiti, i to je najveća tragedija.

Prošla godina ionako nije bila po mjeri ljudi u cijelom svijetu jer je pandemija korona virusa prouzročila velik broj umrlih i oboljelih, dogodio se zastoj u gospodarstvu a smanjene su mogućnosti komunikacije među ljudima.

Ipak, korona, poplave i potresi nisu nisu umanjili snagu ljudske solidarnosti, humanosti i odlučnosti za pomaganje svima koji su u potrebi.

TKO ĆE DOBITI DRŽAVNE PARCELE

Poljoprivrednici strahuju, što će biti s državnim parcelama u dolini Neretve

Objavljeno prije

Autor

Zakoni o državnom poljoprivrednom zemljištu mijenjali su se nekoliko puta, a najnoviji prijedlozi izmjena i dopuna Zakona čekaju saborsku raspravu ili proceduru.

Nakon objavljenih prijedloga u dolini Neretve postojala je bojazan da će jedinice lokalne samouprave dobiti neograničene mogućnosti odlučivanja te da će pojedinci ili tvrtke dobivati i do 100 hektara državnoga zemljišta, što ne bi bilo prihvatljivo svima koji žele obrađivati zemlju i proizvoditi.

Poznato je da su neke udruge i pojedinci prilikom svake izmjene i dopune Zakona imale primjedbi, a često su se javljale i informacije o nezakonitostima u raspodjeli državnoga zemljišta.

Iako najnovije izmjene i dopune Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu još nisu prošle saborsku proceduru, a održana je javna rasprava, Grad Opuzen je prije nekoliko dana objavio natječaj za zakup parcela s naznakom da prednost imaju dosadašnji korisnici i domicilno stanovništvo, a posebice mlađi poljoprivrednici. Radilo se o 770 hektara zemljišta i zakupu na 25 godina s mogućnostima produljenja, s maksimalnom površinom od 3 hektara.

Dodatnih nekoliko desetaka hektara planirano za povrat davalo bi se u zakup na kraće razdoblje.

I onda, kao grom iz vedra neba, poništen je natječaj s obrazloženjem da nije moguća komunikacija sa svim zainteresiranima zakupiteljima te da su ustanovljene nove čestice zemljišta koje nisu navedene u natječaju.

Inače, Opuzen je bila prva jedinica lokalne samouprave u dolini Neretve koja je raspisala takav natječaj.

Zbog toga se postavlja pitanje zašto stručne službe ili tko već, nisu na vrijeme popisali sve čestice kojima država (Grad) raspolaže pa onda objavili natječaj, a i zbog čega je uopće natječaj raspisan kad u Saboru još nije donesena odgovarajuća odluka.

Prema medijskim osvrtima i mišljenjima poljoprivrednika natječaj je poništen zbog stoga što većina dosadašnjih zakupoprimaca ne bi prošla na novom natječaju, a izgubili bi posjede koje su koristili.

Oni koji desetljeće ili dva posjeduju određene površine i koji su zasadili mandarine i brali ih, ali i podmirivali svoje obveze, pitaju se zašto njih ne štite zakonski propisi i zbog čega ne mogu ostvarivati dodatne prihode. Nisu za to da mlađi dobiju parcele, a da ih oni sa 60 ili 70 godina života moraju napustiti.

Zalažu se i za prijenos prava posjedovanja određenih površina sa starijih osoba na njihov prvi nasljedni red prilikom natječaja za zakup, te za neka druga prava.

Uglavnom, svi traže razumijevanje i odgovarajuće odluke države, kako bi se izbjegli mogući sudski procesi, pa i pred europskim sudištima.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije