Ostanimo u kontaktu

I KINEZI 'POLUDJELI' ZA DRESOM OPUZENSKOG KLUBA

Neretvanac odlučio reći ‘ne’ generičkom dizajnu i pobudio veliko zanimanje javnosti

Objavljeno prije

U modernom nogometu ogromna se važnost pridaje sportskoj opremi i dresovima. Veliki svjetski klubovi organiziraju grandiozna predstavljanja novog dresa svake sezone, osim glavnog, tendencija je svake sezone predstaviti i potpuno novi rezervni dres, a specijalizirane internetske stranice prate samo ovaj segment nogometa i nogometnog marketinga.

Kada je katalonski gigant Barcelona predstavila novi dres na kvadratiće, svi su pomislili da se radi o kopiji hrvatskog dresa. Iz Barce su pokušali objasniti da se radi o inspiraciji iz gradske četvrti Eixample gdje su zgrade objedinjene u kvadrate. Bilo kako bilo prodaja dresova im ide navodno neviđeno dobro i unatoč negodovanju tradicionalista ruše se rekordi.

I dok su europski velikani već tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća počeli pridavati pažnju odabiru i dizajnu prepoznatljivih dresova, bilo je potrebno mnogo vremena da se nešto slično počne događati i u malim, amaterskim sredinama.

U Opuzenu su tako odlučili da ove sezone po prvi put dres Plave makinje neće biti generički, odabran od ponuđenih i dostupnih modela u nekom od kataloga poznatih proizvođača sportske opreme, već će se u suradnji sa specijaliziranom firmom izraditi posebni, opuzenski dres. Onaj po kojem će i u kojem će Neretvanac biti i izgledati jedinstveno.

– Motiv nije bilo teško pronaći – kaže nam predsjednik Kluba Kristijan Soče.

– Opuzenska pjaca središnje je mjesto života, klasična mediteranska pozornica za svakodnevne rituale. Mjesto susreta i komunikacije, života i komedije, gdje se ljeti isprepliću domaći i stranci i svi oni koji se barem na kratko vrate na ljetni odmor u svoje Misto. Pravi dalmatinski trg čija je obnova po mnogima jedno od najboljih ostvarenja moderne hrvatske arhitekture.

Nije zgoreg notirati i povijest dresa Neretvanca, čiji je grb određen kao stilizirana neretvanska lađa sa šest vesala i bijelim jedrom. U ona davna vremena kada su osnivani klubovi po Dalmaciji Opuzenci su pisali u Split tražeći pomoć, odnosno dresove od Hajduka, no odgovor, a ni dresovi nisu stigli. I onda je pomoć u vidu plavih dresova stigla od velikog rivala Građanskog. Neretvanac je postao Plava makinja, ali je bilo jedro i dalje simbolički stajalo na plavom dresu u gradiću gdje se hajdučki disalo i diše – pojasnio je Soče.

Od ove će sezone vizure opuzenskog trga ili pjace, kako mu tepaju domaći, biti dio dresa drugog simbola Opuzena, kluba koji uskoro slavi 90 godina, u posljednjih 10-15 godina jednog od najuspješnijih klubova dalmatinske treće lige. Pjaca sa svojim kamenim pročeljima starih kuća i crkvom Svetog Stipana bit će inkorporirana na plavoj i bijeloj garnituri opuzenskog trećeligaša, a reakcije su više nego pozitivne.

Ne samo da je klub osigurao kvalitetnu opremu prvoj ekipi s lokalnim motivima, već je omogućeno da taj isti dres svi navijači i prijatelji kluba mogu kupiti za 200 kuna. Prema riječima dopredsjednika kluba Mirka Stojića već u prvom tjednu od objave na društvenim mrežama naručeno je 78 dresova od strane navijača i prijatelja kluba, ali i turista, kojih je sve više u neretvanskoj dolini.

Brojke možda nisu na razini velikih klubova, ali u maloj sredini pokazuju neobično velik interes. Motiv je očito pogođen, tradicija i lokalni pečat privukli su zanimanje mnogih. Pa tako i Kineza koji rade na izgradnji Pelješkog mosta. Oni su u Komarnoj naručili sedam komada novog dresa i u njemu se mogu vidjeti u večernjim satima na malonogometnom igralištu u Komarnoj. A za koji dan možda i na tribinama Podvornice. Pozivnice su poslane od strane opuzenske Uprave.

Zanimljivo je da bi dres i svoju službenu premijeru trebao imati u prvoj, a i najvažnijoj utakmici, onoj protiv Neretve 31. kolovoza u na otvaranju novog prvenstva. Neretvanski derbi idealna je prigoda za promociju, ali i pobjedu s pjacom na dresu.

Izvor Slobodna Dalmacija / Piše Tomislav Bjeliš / Foto Ivo Ožić

NA SAJMU I IZLAGAČI IZ DOLINE NERETVE

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio najveći međunarodni poljoprivredni sajam Zeleni tjedan u Berlinu

Objavljeno prije

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je Zeleni tjedan u Berlinu, vodeću desetodnevnu međunarodnu poljoprivrednu manifestaciju, a kojoj je ovogodišnja zemlja partner upravo Hrvatska. Na svečanoj ceremoniji otvaranja više od 3000 gostiju iz cijeloga svijeta obratio se predsjednik Vlade RH Plenković, a sajam je i službeno započeo sutradan, 17. siječnja 2020., obilaskom hrvatske hale od strane njemačke i hrvatske delegacije na čelu s predsjednikom Vlade Plenkovićem i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

U berlinskom City Cube-u otvaranju 85. Zelenog tjedna nazočili su brojni visoki dužnosnici iz Hrvatske i svijeta, a Hrvatsku su predstavljali hrvatski tenor svjetskog glasa Đani Stipaničev te istaknuta kazališna glumica i pjevačica Renata Sabljak te mlada plesno – pjevačka skupina „Folklorelektro“. Tom prilikom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je istaknuo: „Hrvatska se pozicionira kao važan partner i sugovornik u svim važnim temama na razini Europske unije, a osobito nam je drago da je to slučaj i u poljoprivredi. Kao što znate, nakon samo sedam godina u članstvu Europske unije Hrvatska ima zadaću, čast i odgovornost predsjedati Vijećem Europske unije. Isto se osjećamo i kao zemlja partner Zelenog tjedna – tu smo gdje trebamo biti i dijelimo zajedničke vrijednosti i ciljeve.“

Sutradan u hrvatskoj hali partnerstvo dviju zemalja u organizaciji ove poljoprivredne manifestacije i početak sajma su simbolično obilježeni predajom osamdesetogodišnje masline gradu Berlinu u ime Hrvatske – zemlje partner, uz nazočnost njemačke ministrice poljoprivrede Julije Klöckner.  Maslinu je osobno uručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te obišao hrvatske izlagače u pratnji organizatora hrvatskog sudjelovanja na Zelenom tjednu, ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je tom prilikom naglasila: „Ovo je jedva od najvećih svjetskih poljoprivrednih pozornica gdje ćemo pred svjetlom reflektora više od 60 zemalja svijeta predstaviti ono što Hrvatska ima, bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje.  Iako najmlađa država članica Europske unije, Hrvatska ima 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.“

Hrvatsku će u hali 10.2 zemlje partner tijekom cijelog trajanja sajma predstavljati pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Posjetitelji sajma imat će jedinstvenu priliku uživati u prepoznatljivim hrvatskim tradicionalnim jelima pripremanima od hrvatskih namirnica koje će za njih pripremati hrvatski kuhari u nacionalnom hrvatskom restoranu na berlinskoj adresi.

”Trenutno izvozimo poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 2 milijarde eura, a možemo i trebamo puno više. Zeleni tjedan je odlična platforma za povećanje te brojke. Ovdje će prodefilirati više od pola milijuna ljudi iz cijelog svijeta i svima njima želimo pokazati da naše turističke ljepote prati i kvalitetna gastronomija i da naša poljoprivreda ima dugu tradiciju ali i veliki potencijal.”, naglasio je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Na sajmu i izlagači iz doline Neretve

Na Zelenom tjednu u Berlinu sudjeluju i izlagači iz doline Neretve, točnije OPG Klaudia Krstičević sa svojim proizvodima od citrusa.

OPG Klaudia Krstičević

Zeleni tjedan

Osnovan 1926. godine, Zeleni tjedan je vodeći međunarodni sajam poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije koji okuplja proizvođače, stručnjake i posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Jubilarni 85. Zeleni tjedan održava se od 17. do 26. siječnja 2020. godine u Berlinu. O važnosti ovog sajma za europsku i svjetsku poljoprivredu te odnose među zemljama najbolje govore zaista impresivne brojke – 61 država sudionica, 1 800 domaćih i stranih izlagača, 100 000 proizvoda iz cijelog svijeta, 400 000 posjetitelja i 118 200 m2 izložbenog prostora.

Hrvatsku na sajmu Zeleni tjedan u Berlinu predstavljaju: Podravka, Atlantic grupa, Badel, Sardina, Dukat, Cromaris, Kraš, Dalmacijavino, Fortenova grupa, Pivac, Gavrilović, Žito, Vindija, Koestlin, Kutjevo, Ravlić, Ferbežar, Đanić obrt, Kuća meda Županja, OPG Kalić Zvonimir, PP Orahovica, Udruga Graševina Croatica OPG Vučković, Udruga proizvođača Paškog sira, Klaster hrvatskog pršuta, Blato d.d. OPG Klaudia Krstičević, Dalmatia VINA CROATIA vina mosaica, Stella Croatica, TerraMarascae, Mišlov, Zigante tartufi, Vinistra, S.I.C. prerada i trgovina ribom, Kampanjola, p.z. Vrbnik, Udruga prozvođača bučinog ulja Hrvtaske, Tvrtka Grbić, Promes Cvanciger, Obrt Ma Cherie, Naše klasje, OPG Šaričević Ilija, Jabuka HR, San Antonio, HAIMMU, DR. Andrija Štampar, Hrvatske šume.

Sve informacije o Zelenom tjednu pronađite na poveznicama https://zelenitjedan2020.hr/about/  i https://www.gruenewoche.de/en/.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije