Ostanimo u kontaktu

I KINEZI 'POLUDJELI' ZA DRESOM OPUZENSKOG KLUBA

Neretvanac odlučio reći ‘ne’ generičkom dizajnu i pobudio veliko zanimanje javnosti

Objavljeno prije

U modernom nogometu ogromna se važnost pridaje sportskoj opremi i dresovima. Veliki svjetski klubovi organiziraju grandiozna predstavljanja novog dresa svake sezone, osim glavnog, tendencija je svake sezone predstaviti i potpuno novi rezervni dres, a specijalizirane internetske stranice prate samo ovaj segment nogometa i nogometnog marketinga.

Kada je katalonski gigant Barcelona predstavila novi dres na kvadratiće, svi su pomislili da se radi o kopiji hrvatskog dresa. Iz Barce su pokušali objasniti da se radi o inspiraciji iz gradske četvrti Eixample gdje su zgrade objedinjene u kvadrate. Bilo kako bilo prodaja dresova im ide navodno neviđeno dobro i unatoč negodovanju tradicionalista ruše se rekordi.

I dok su europski velikani već tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća počeli pridavati pažnju odabiru i dizajnu prepoznatljivih dresova, bilo je potrebno mnogo vremena da se nešto slično počne događati i u malim, amaterskim sredinama.

U Opuzenu su tako odlučili da ove sezone po prvi put dres Plave makinje neće biti generički, odabran od ponuđenih i dostupnih modela u nekom od kataloga poznatih proizvođača sportske opreme, već će se u suradnji sa specijaliziranom firmom izraditi posebni, opuzenski dres. Onaj po kojem će i u kojem će Neretvanac biti i izgledati jedinstveno.

– Motiv nije bilo teško pronaći – kaže nam predsjednik Kluba Kristijan Soče.

– Opuzenska pjaca središnje je mjesto života, klasična mediteranska pozornica za svakodnevne rituale. Mjesto susreta i komunikacije, života i komedije, gdje se ljeti isprepliću domaći i stranci i svi oni koji se barem na kratko vrate na ljetni odmor u svoje Misto. Pravi dalmatinski trg čija je obnova po mnogima jedno od najboljih ostvarenja moderne hrvatske arhitekture.

Nije zgoreg notirati i povijest dresa Neretvanca, čiji je grb određen kao stilizirana neretvanska lađa sa šest vesala i bijelim jedrom. U ona davna vremena kada su osnivani klubovi po Dalmaciji Opuzenci su pisali u Split tražeći pomoć, odnosno dresove od Hajduka, no odgovor, a ni dresovi nisu stigli. I onda je pomoć u vidu plavih dresova stigla od velikog rivala Građanskog. Neretvanac je postao Plava makinja, ali je bilo jedro i dalje simbolički stajalo na plavom dresu u gradiću gdje se hajdučki disalo i diše – pojasnio je Soče.

Od ove će sezone vizure opuzenskog trga ili pjace, kako mu tepaju domaći, biti dio dresa drugog simbola Opuzena, kluba koji uskoro slavi 90 godina, u posljednjih 10-15 godina jednog od najuspješnijih klubova dalmatinske treće lige. Pjaca sa svojim kamenim pročeljima starih kuća i crkvom Svetog Stipana bit će inkorporirana na plavoj i bijeloj garnituri opuzenskog trećeligaša, a reakcije su više nego pozitivne.

Ne samo da je klub osigurao kvalitetnu opremu prvoj ekipi s lokalnim motivima, već je omogućeno da taj isti dres svi navijači i prijatelji kluba mogu kupiti za 200 kuna. Prema riječima dopredsjednika kluba Mirka Stojića već u prvom tjednu od objave na društvenim mrežama naručeno je 78 dresova od strane navijača i prijatelja kluba, ali i turista, kojih je sve više u neretvanskoj dolini.

Brojke možda nisu na razini velikih klubova, ali u maloj sredini pokazuju neobično velik interes. Motiv je očito pogođen, tradicija i lokalni pečat privukli su zanimanje mnogih. Pa tako i Kineza koji rade na izgradnji Pelješkog mosta. Oni su u Komarnoj naručili sedam komada novog dresa i u njemu se mogu vidjeti u večernjim satima na malonogometnom igralištu u Komarnoj. A za koji dan možda i na tribinama Podvornice. Pozivnice su poslane od strane opuzenske Uprave.

Zanimljivo je da bi dres i svoju službenu premijeru trebao imati u prvoj, a i najvažnijoj utakmici, onoj protiv Neretve 31. kolovoza u na otvaranju novog prvenstva. Neretvanski derbi idealna je prigoda za promociju, ali i pobjedu s pjacom na dresu.

Izvor Slobodna Dalmacija / Piše Tomislav Bjeliš / Foto Ivo Ožić

OD OBRAZOVANJA DO ZAPOŠLJAVANJA

Udruga DOBRA produljuje rok za Natječaj osposobljavanje – pomoćnog kuhara

Objavljeno prije

Udruga DOBRA, u okviru trogodišnjeg programa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Od obrazovanja do zapošljavanja, objavljuje Natječaj za osposobljavanje – pomoćnog kuhara.

Pozivaju se žene koje su iznad 40 godina te one koje su dugotrajno nezaposlene (s najmanje osnovnoškolskim obrazovanjem) s ruralnih područja Splitsko dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvanske županije da se prijave na Natječaj.

Prijava mora sadržavati pismo namjere i životopis, potvrdu sa HZZ-a o nezaposlenosti (u slučaju nezaposlenosti), a šalje se ili donosi osobno na adresu: Udruga DOBRA, Ante Starčevića 12, 20350 Metković ili na e-mail: dobra.udruga@gmail.com, uz naznaku: „Za natječaj za osposobljavanje – pomoćni kuhar“.

Natječaj je otvoren do 1. listopada 2019. godine.

Po završetku Natječaja odabrat će se 15 polaznica koje će proći edukaciju, koja će se sastojati od teoretske i praktične nastave. Trajanje obrazovanja je 155 sati te će se predavanja i praksa održavati u Metkoviću.

Nakon položenih ispita i odrađene prakse zvanje se upisuje u e-radnu knjižicu. Edukaciju će obaviti partnerska organizacija Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski iz Zagreba. Napominjemo da su troškovi osposobljavanja za korisnice podmireni od strane Ministarstva.

Partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski iz Zagreba, Centar za socijalnu skrb Metković i Grad Metković.

Program Od obrazovanja do zapošljavanja financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama7 300×250

Najčitanije