Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Nenad Medak – Neretvanski motivi

Objavljeno prije

Izložba je dio kampanje pod nazivom Mjesec hrvatskih rijeka koju od 19. lipnja do 14. srpnja provodi Word Wide Fund For Nature (WWF), a svrha joj je predstaviti sedam hrvatskih rijeka koje se ističu svojom iznimnom biološkom raznolikošću i čudesnim krajobrazima. Neretva spada među tih sedam „riječnih čuda“, što znači da je njena vrijednost prepoznata daleko izvan Hrvatske.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur.

Mi Neretvani ponekad nismo svjesni važnosti i ljepote naše Neretve, doživljavamo je kao nešto obično, svakidašnje. Jureći za svakodnevnicom života, za opstankom za boljim životom, za zaradom, prečesto se nemarno odnosimo prema toj našoj smaragdnoj ljepotici i nanosimo joj veliko zlo, – istaknula je Ujdur.

TON – Katarina Ujdur
[ca_audio url=”https://metkovic-news.com/wp-content/uploads/2013/07/1007_Katarina-Ujdur.mp3″ width=”640″ height=”27″ css_class=”codeart-google-mp3-player” autoplay=”false”]

 

O autoru i njegovom radu prisutne je upoznala predsjednica pločanske podružnice Udruge Lijepa naša Ana Musa, te naglasila koji je cilj ove izložbe:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Željela bi da, kao što mi večeras ovdje slavimo Neretvu da je slave svi Neretvani, da postanu svjesni koliko je ta rijeka značajna, lijepa, prepoznata u svijetu, prema tome trebala bi biti ovdje, i evo to je i bio cilj večerašnje završne ove svečanosti “Sedam riječnih čuda Hrvatske”, – kazala je Musa.

TON – Ana Musa
[ca_audio url=”https://metkovic-news.com/wp-content/uploads/2013/07/1007_Ana-Musa.mp3″ width=”640″ height=”27″ css_class=”codeart-google-mp3-player” autoplay=”false”]

 

Izložbom dominiraju motivi iz svakodnevnog života neretvanskog čovjeka.
Autor izložbe Nenad Medak, neretvanin sa splitskom adresom, govoreći o svom doživljaju Neretve primjećuje:

Dolina Neretve je nešto posebno. Sami ovaj kraj je poseban. Mi imamo nešto što mnogi drugi nemaju, ja uvijek imam osjećaj da ljudi koji žive ovdje da oni ne primjećuju ovo, – istaknuo je Medak.

TON – Nenad Medak
[ca_audio url=”https://metkovic-news.com/wp-content/uploads/2013/07/1007_Nenad-Medak.mp3″ width=”640″ height=”27″ css_class=”codeart-google-mp3-player” autoplay=”false”]

 

Izložba je otvorena i može se pogledati do petka 12. srpnja.

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Zoran Žmirić predstavio svoj novi roman ‘Hotel Wartburg’

Objavljeno prije

U Gradskoj knjižnici Metković večeras je održana promocija romana „Hotel Wartburg“ autora Zorana Žmirića – hrvatskoga kolumnista, glazbenika, zaljubljenika u strip i fotografiju te nagrađivanoga književnika čija su djela prevedena na više svjetskih jezika.

Uz autora, roman, ali i život te karijeru poznatoga hrvatskoga književnika, predstavila je ravnateljica Gradske knjižnice Metković Vesna Vidović.

Radnja romana prati djetinjstvo i mladost dječaka u Rijeci i ljetovanja na Vlaci (kod Opuzena), od kraja sedamdesetih godina u jednoj ‘naizgled običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način’. Kroz radnju, pisac nas vodi automobilom marke Wartburg koji predstavlja lajtmotiv na sjećanja kroz sazrijevanje glavnog junaka i njegova odnosa s ocem. Jednostavnost izražavanja glavnog junaka daje mu određenu dozu ozbiljnosti koja će za posljedicu u čitatelju izazvati osjećaj težine u prsima, gorčine koja prati glavnog lika sve dok ne odluči oprostiti. Sebi, a i drugima.

Zoran Žmirić, književnik, kolumnist i glazbenik, do sada je objavio zbirke priča Kazalište sjena, Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man, Putovanje desnom hemisferom i Kaleidoskop; kronologiju riječkog rocka (1979.-2009.) Riječke rock himne; zbirku pjesama Zapisano metkom te romane: Blockbuster, Snoputnik i Pacijent iz sobe 19.

Dobitnik je „Književnog pera“ za najbolju knjigu godine 2009./2010. za Blockbuster koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo, Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture tijekom 2010. godine te pobjednik natječaja za super kratku priču CeKaPe-a. Roman Pacijent iz sobe 19 ušao je u finalni izbor za nagradu Tportala za najbolji roman 2019., a iste godine pri dodjeli nagrade “Fran Galović” osvojio je najveći broj glasova čitatelja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije