Ostanimo u kontaktu

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Nenad Medak – Neretvanski motivi

Objavljeno prije

Izložba je dio kampanje pod nazivom Mjesec hrvatskih rijeka koju od 19. lipnja do 14. srpnja provodi Word Wide Fund For Nature (WWF), a svrha joj je predstaviti sedam hrvatskih rijeka koje se ističu svojom iznimnom biološkom raznolikošću i čudesnim krajobrazima. Neretva spada među tih sedam „riječnih čuda“, što znači da je njena vrijednost prepoznata daleko izvan Hrvatske.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Katarina Ujdur.

Mi Neretvani ponekad nismo svjesni važnosti i ljepote naše Neretve, doživljavamo je kao nešto obično, svakidašnje. Jureći za svakodnevnicom života, za opstankom za boljim životom, za zaradom, prečesto se nemarno odnosimo prema toj našoj smaragdnoj ljepotici i nanosimo joj veliko zlo, – istaknula je Ujdur.

TON – Katarina Ujdur
[ca_audio url=”http://metkovic-news.com/wp-content/uploads/2013/07/1007_Katarina-Ujdur.mp3″ width=”640″ height=”27″ css_class=”codeart-google-mp3-player” autoplay=”false”]

 

O autoru i njegovom radu prisutne je upoznala predsjednica pločanske podružnice Udruge Lijepa naša Ana Musa, te naglasila koji je cilj ove izložbe:

Željela bi da, kao što mi večeras ovdje slavimo Neretvu da je slave svi Neretvani, da postanu svjesni koliko je ta rijeka značajna, lijepa, prepoznata u svijetu, prema tome trebala bi biti ovdje, i evo to je i bio cilj večerašnje završne ove svečanosti “Sedam riječnih čuda Hrvatske”, – kazala je Musa.

TON – Ana Musa
[ca_audio url=”http://metkovic-news.com/wp-content/uploads/2013/07/1007_Ana-Musa.mp3″ width=”640″ height=”27″ css_class=”codeart-google-mp3-player” autoplay=”false”]

 

Izložbom dominiraju motivi iz svakodnevnog života neretvanskog čovjeka.
Autor izložbe Nenad Medak, neretvanin sa splitskom adresom, govoreći o svom doživljaju Neretve primjećuje:

Dolina Neretve je nešto posebno. Sami ovaj kraj je poseban. Mi imamo nešto što mnogi drugi nemaju, ja uvijek imam osjećaj da ljudi koji žive ovdje da oni ne primjećuju ovo, – istaknuo je Medak.

TON – Nenad Medak
[ca_audio url=”http://metkovic-news.com/wp-content/uploads/2013/07/1007_Nenad-Medak.mp3″ width=”640″ height=”27″ css_class=”codeart-google-mp3-player” autoplay=”false”]

 

Izložba je otvorena i može se pogledati do petka 12. srpnja.

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Nikola Horvat predstavio knjigu ‘Upoznaj Hrvatsku osobno: Teslin priručnik za hodače’

Objavljeno prije

Večeras je u Gradskoj knjižnici Metković Nikola Horvat održao multimedijalno predavanje ‘104 dana na Croatian Long Distance Trailu – 2200 km od Iloka do Prevlake’ u sklopu kojeg je predstavio i svoju novu knjigu ‘Upoznaj Hrvatsku osobno: Teslin priručnik za hodače‘.

Nikola Horvat, hrvatski ‘True Hiker’ i zaljubljenik u hodanje, nakon što je 2016. godine uspješno prehodao Pacific Crest Trail dug 4300 kilometra, osnovao je s grupom istomišljenika udrugu Long Distance Trail Hrvatska s ciljem da trasiraju najdužu i gotovo jedinu dugoprugašku stazu za hodanje u Hrvatskoj. Svojim novim pothvatom Horvat je spojio sve krajeve Hrvatske, povezao sjever, jug, istok i zapad u jednu veliku pješačku rutu – Croatian Long Distance Trail – dugu 2200 kilometara, od Iloka do Prevlake.

Croatian Long Distance Trail počinje u Iloku kao hrvatskoj najistočnijoj točki, prolazi kroz Vukovar, Osijek, Našice, preko Papuka i Bilogore do Virovitice i Koprivnice. Preko Kalnika nastavlja se do najsjevernije točke RH – Svetog Martina na Muri. Nakon toga CLDT ide  južno preko Međimurja, Strahinjčice i Ivanščice, Zagorja i Medvednice. Slijede Žumberak i Gorski kotar. Preko Klane se pješači do Istre gdje se planinarskim putem dolazi do Savudrije – najzapadnije točke RH. Preko Pazina, Labina i Učke   zaobilazi se Rijeka i kreće u planine Sjevernog i Južnog Velebita. Nakon vrha Sinjala (1831 m) na Dinari, najvišeg vrha RH, planinari se na Svilaju, Kozjak i Mosor, a potom se kreće prema  Omiškoj dinari i Biokovu s kojega se staza spušta na Ploče, te se trajektom vozi na Pelješac, potom prema Srđu iznad Dubrovnika i na kraju do Prevlake, najjužnije točke Hrvatske.

Kad čovjeka izmjestiš iz obitelji, grada, iz plemenske pripadnosti, iz zone udobnosti, to ga neminovno izgrađuje. Ako nisi dovoljno jak, to te može i slomiti, ja sam se u tome pronašao doživjevši osobnu evoluciju duha i tijela. – Nikola Horvat

Nastavi čitati

PROSINAČKE SVEČANOSTI

Muški zbor Brodosplit održao Božićni koncert u crkvi sv. Ilije

Objavljeno prije

Muški zbor Brodosplit u crkvi sv. Ilije

U sklopu Prosinačkih svečanosti sinoć je u crkvi sv. Ilije Božićni koncert održao Muški zbor Brodosplit.

Muški zbor Brodosplit osnovan je 1972. godine. Svojim radom, brojem nastupa, zanimljivošću programa, vrijednošću interpretacije, kulturom pjevanja, osebujnom zvučnošću i kompaktnošću glasova, postao je jedan od najcjenjenijih zborova u Hrvatskoj i Europi.

Repertoar zbora veoma je raznolik, od renesansnih majstora do suvremenih autora, uz osobito njegovanje tradicije užeg zavičaja, odnosno dalmatinske pučke i koncertne pjesme u harmonizaciji i obradbama vrsnih hrvatskih skladatelja.

Muški zbor Brodosplit u crkvi sv. Ilije

Zborom su od njegova osnivanja ravnali ugledni pedagozi i dirigenti: prof. Daniel Šeparović i prof. Josip Veršić, a od 1988. godine skladatelj i dirigent Vlado Sunko, inače, redoviti profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Odlikovan redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Muški zbor Brodosplit u crkvi sv. Ilije

Za svoj rad Brodosplit je stekao vrijedne nagrade i priznanja diljem domovine: nagrada Grada Splita (1979., 1994. i 2013.), medalja Grada Splita (2002.), nagrada Splitsko-dalmatinske županije za tridesetogodišnji uspješni rad (2002.), prva nagrada i apsolutno prvo mjesto na državnim natjecanjima u Zadru (1990., 1995.), Rijeci (1993.), Umagu (1999.) i Novigradu (2007.).

Na međunarodnim festivalima amaterskih zborova dobio je prvu nagradu u Budimpešti (1991.) i Pragu (2002.), zlatnu medalju na Svjetskim zbornim igrama u Xiamenu u Kini (2006.), te naslov olimpijskog pobjednika na Zbornoj olimpijadi u Linzu (2000.) i Šampiona Svjetskih zbornih igara u Grazu (2008.).

Piše/foto: Metković NEWS

Nastavi čitati

Najčitanije