Ostanimo u kontaktu

ŠKOLSTVO

Nema dovoljno stručnih kadrova u školama, u tri mjeseca učenici promijenili pet učitelja fizike

Objavljeno prije

Učenici jedne osnovne škole u Splitu samo su od uprave škole tražili dodatnu nastavu iz fizike kako bi nadoknadili neobrađeno ili slabije obrađeno nastavno gradivo, a sve zbog toga jer su u tri mjeseca nastave promijenili pet učitelja fizike. Naravno, to nije „sjelo“ ni roditeljima koji smatraju da njihova djeca neće dobiti ni ponijeti potrebno znanje iz osnovne škole kako bi bez problema mogli upisati željenu srednju školu.

Svojim traženjima učenici i roditelji još su jednom podsjetili na jedan od najvećih problema u organizaciji nastave za pojedina odojno-obrazovna područja, prije svega zbog nedostatka određenih učiteljskih zanimanja kao što su učitelji matematike, fizike, kemije , biologije i drugih.

Nema škole u Hrvatskoj koja se u svom radu nije susretala s tim i sličnim problemima, a posebno je ozbiljno stanje ukoliko stručni učitelj naglo napusti svoj radno mjesto.

Zbog organizacije nastave ravnatelji su dužni pronaći zamjenu, a kako nema dovoljan broj stručnih učitelja s potrebnim kvalifikacijama često pozovu nestručnu osobu.

U međuvremenu se raspiše natječaj i čeka javljanje kandidata. Ukoliko se nitko ne javi, produljuje se ugovor o radu s nestručnom osobom i za nekoliko mjeseci raspisuje novi natječaj.

Neke školu sve te poslove uspješno privedu kraju, a neke , posebice u manjim sredinama vrlo teško ili nikako.

Zamjene se često traže i zbog odlaska nastavnika na bolovanje, ili zbog drugih razloga. Za neka odgojno-obrazovna područja prrijavljuje se uvijek po nekoliko kandidata , a za neke nitko stručan.

Taj problem nije od jučer pa bi prosvjetne vlasti morale konačno doskočiti tim problemima i pronaći rješenja, pa i male sredine odnosno tijela lokalne samouprave i osnivači škola (županije, gradovi) koji u svojim proračunima moraju izdvajati sredstva za obrazovanje osoba za deficitarna zanimanja.

Inače ništa od stručne zastupljenosti nastave u nekim školama.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Bez novozaraženih i protekla 24 sata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Objavljeno prije

Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Od uzoraka poslanih u petak, svi preostali su negativni, a od jučer poslanih 18 uzoraka na analizu, 10 je negativnih, a za preostalih 8 još se čekaju rezultati.

Danas imamo i jednu izliječenu osobu, i to iz Dubrovnika.

Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 2912 uzoraka.

S današnjim danom hospitalizirana su 2 pozitivna pacijenta smještena na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik.

U samoizolaciji je ukupno 5 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije