Ostanimo u kontaktu

ŠKOLSTVO

Nema dovoljno stručnih kadrova u školama, u tri mjeseca učenici promijenili pet učitelja fizike

Objavljeno prije

Učenici jedne osnovne škole u Splitu samo su od uprave škole tražili dodatnu nastavu iz fizike kako bi nadoknadili neobrađeno ili slabije obrađeno nastavno gradivo, a sve zbog toga jer su u tri mjeseca nastave promijenili pet učitelja fizike. Naravno, to nije „sjelo“ ni roditeljima koji smatraju da njihova djeca neće dobiti ni ponijeti potrebno znanje iz osnovne škole kako bi bez problema mogli upisati željenu srednju školu.

Svojim traženjima učenici i roditelji još su jednom podsjetili na jedan od najvećih problema u organizaciji nastave za pojedina odojno-obrazovna područja, prije svega zbog nedostatka određenih učiteljskih zanimanja kao što su učitelji matematike, fizike, kemije , biologije i drugih.

Nema škole u Hrvatskoj koja se u svom radu nije susretala s tim i sličnim problemima, a posebno je ozbiljno stanje ukoliko stručni učitelj naglo napusti svoj radno mjesto.

Zbog organizacije nastave ravnatelji su dužni pronaći zamjenu, a kako nema dovoljan broj stručnih učitelja s potrebnim kvalifikacijama često pozovu nestručnu osobu.

U međuvremenu se raspiše natječaj i čeka javljanje kandidata. Ukoliko se nitko ne javi, produljuje se ugovor o radu s nestručnom osobom i za nekoliko mjeseci raspisuje novi natječaj.

Neke školu sve te poslove uspješno privedu kraju, a neke , posebice u manjim sredinama vrlo teško ili nikako.

Zamjene se često traže i zbog odlaska nastavnika na bolovanje, ili zbog drugih razloga. Za neka odgojno-obrazovna područja prrijavljuje se uvijek po nekoliko kandidata , a za neke nitko stručan.

Taj problem nije od jučer pa bi prosvjetne vlasti morale konačno doskočiti tim problemima i pronaći rješenja, pa i male sredine odnosno tijela lokalne samouprave i osnivači škola (županije, gradovi) koji u svojim proračunima moraju izdvajati sredstva za obrazovanje osoba za deficitarna zanimanja.

Inače ništa od stručne zastupljenosti nastave u nekim školama.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U proteklom danu zabilježeno 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, osam iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 21 osobi iz Dubrovnika, osam iz Metkovića, po pet osoba iz Konavala, Župe dubrovačke i Ploča, po dvije osobe iz Korčule i Trpnja, po jedna osoba iz Blata, Opuzena, Orebića, Slivnog, Stona i Smokvice te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaražena 31 osoba muškog spola te 25 ženskih osoba, a za njih 31 utvrđena je epidemiološka veza.

Izliječene su 24 osobe: 17 iz Dubrovnika, tri iz Župe dubrovačke, dvije iz Metkovića, te po jedna iz Orebića i Vele Luke.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 32 osobe pozitivne na koronavirus, a četiri bolesnika su na odjelu intenzivne njege. Od toga se dva nalaze na respiratoru- neinvazivna ventilacija, a jedan na invanzivnoj ventilaciji. U posljednja 24 sata obrađeno je 196 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 19 417 uzoraka.

U samoizolaciji je 1167 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 90 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije