Ostanimo u kontaktu
DIŠPET

DUHOVNI ŽIVOT

Nekadašnji župnik župe sv. Nikole, don Senko u novoj službi u Balingenu i Albstadt-Ebingenu

Objavljeno prije

Na svetim misama u nedjelju, 14. studenoga 2021. godine, u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu s vjernicima naših zajednica se oprostio don Senko Antunović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Više od dvije godine don Senko je pastoralno djelovao u našim zajednicama.

Na kraju svih svetih misa vjernicima se obratio vlč. Andrija Župarić i zahvalio don Senku na svemu što je kao svećenik učinio u našim zajednicama. Nakon župnika su se don Senku obratili i predstavnici pastoralnih vijeća: Anna Marija Rezo (izabrana predsjedavajuća) u Reutlingenu, Ivanka Pavlović (izabrana predsjedavajuća) u Metzingenu i Elizabeta Zirdum (zamjenica izabranoga predsjedavajućega) u Tübingenu. U ime zajednica su don Senku zahvalili na svakoj riječi, na svakoj ispovijedi i na svemu što je učinio u našim zajednicama. Na kraju su mu uručili i prigodne darove kao znak njihove zahvalnosti i pažnje.

Na samome kraju svetih misa okupljenoj zajednici se obratio i don Senko Antunović. Prije svega je zahvalio Bogu na svemu što mu je udijelio u proteklome vremenu provedenom u našim zajednicama. Zahvalio je i svim vjernicima na svakom susretu, riječi i molitvi. Don Senko je na poseban način zahvalio don Anti Kutleši, za vrijeme čije službe je počeo s djelovanjem u našim zajednicama. Spomenuo je i druge svećenike, sadašnjega župnika vlč. Andriju i župnoga vikara fra Milana, istaknuvši ljepotu svećeničkoga zajedništva i kvalitetne suradnje, čemu je don Senko i bio svjedokom i sudionikom. Zahvalio je i svim suradnicima, tajnicama i sakristanima na dobroj suradnji i međusobnom poštovanju. Na kraju svoga govora don Senko je uputio i riječ ohrabrenja našim vjernicima na putu vjere i poželio im Božji blagoslov na njihovom životnome putu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Don Senko preuzima službu voditelja hrvatskih katoličkih zajednica u Balingenu i Albstadt-Ebingenu. Želimo mu obilje Božjega blagoslova na njegovoj novoj službi. Neka ga Majka Marija, o kojoj je često i rado propovijedao, prati svojim majčinskim zagovorom, a primjer svetaca, čije je živote nerijetko prikazivao kao dobre primjere nasljedovanja Krista, neka mu i dalje budu pomoć na njegovom putu vjere.

Vjernici iz Neretve šalju posebne pozdrave don Senki i žele mu puno blagoslova u novoj službi.

INFORMACIJE ZA JAVNOST VEZANO ZA INFLUENCU PTICA

Ministarstvo poljoprivrede nalaže obavezno držanje sve peradi i ptica u zatvorenim nastambama

Objavljeno prije

Foto: Antonijo Oršulić

U nedjelju, 5. prosinca 2021. godine, u Republici Hrvatskoj stupile su na snagu stroge preventivne mjere zbog pojave visoko patogene influence ptica (VPIP) koje su određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN 132/2021). Mole se posjednici peradi i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih odredbi Naredbe kako bi se spriječilo daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi kao i širenje ove bolesti i time smanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito.

U cijeloj Republici Hrvatskoj osim provedbe higijenskih i biosigurnosnih mjera, obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Peradi i pticama u zatočeništvu hrana i voda za piće može se davati isključivo u zatvorenom prostoru tako da je kontinuirano zaštićena od divljih ptica te se ne smiju koristiti vanjski spremnici za vodu.

Naredbom su također određene i mjere koje se provode u zonama ograničenja na području Sisačko-moslavačke županije koje su objavljene na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede: www.veterinarstvo.hr. U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda  te drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica. Premještanje je moguće samo uz prethodno odobrenje od strane veterinarskog inspektora.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Također molimo punu suradnju s veterinarima koji provode popis gospodarstava na kojima se drži perad i posjete uključujući kliničke preglede peradi i ptica u zatočeništvu kako bi se isključilo prisustvo virusa VPIP na drugim gospodarstvima i pravovremeno reagiralo u slučaju pojave influence ptica.

U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Virus influence ptica, podtip H5N1, za sada je potvrđen samo na jednom gospodarstvu u domaće peradi u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je u divljih ptica potvrđen (u crvenokljunih labuda i patke kreketaljke) na lokacijama u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog čega je Naredbom određena i provedba biosigurnosnih mjera u lovu na pernatu divljač do strane lovaca.

Bolest je potvrđena i u drugim europskim zemljama u i populaciji divljih ptica i u domaće peradi te je s obzirom na migracije divljih ptica velika vjerojatnost njenog daljnjeg širenja zbog čega su i u Republici Hrvatskoj uvedene ovakve mjere.

Uprava za veterinarstvo osigurala je 24satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije