Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

KAKO OBNOVITI SEOSKE ČATRNJE

Nekadašnje seoske čatrnje možda bi se moglo vratiti u funkciju

Objavljeno prije

Stariji dobro pamte vrijeme izgradnje seoskih čatrnja (cisterni) nakon Drugog svjetskog rata koje su nazivali i „vladinim čatrnjama“ jer su građene uz blagoslov tadašnjih vlasti i radnim akcijama mještana. Građene su u svim većim pa i manjim naseljima, obično u središtu sela ili uz školske i zadružne zgrade , kako bi se osiguralo dovoljno pitke vode (kišnice) za ljude i stoku.

Takve čatrnje postoje u Dubravama, Malom Prologu, Pozloj Gori, Novim Selima, Dragoviji, Dobranjama, i drugim naseljima od kojih su mnoga davno napuštena.

Nažalost, najveći broj ih je devastiran, zidovi su se urušili, a na slivnicima je izraslo raslinje.

Znamo da je u većini naselja izgrađena vodovodna mreža ili se još gradi, ali ipak ne bi trebalo zaboraviti ni seoske čatrnje i njihov značaj u smislu tradicijske gradnje i opskrbe vodom, te bi  se možda moglo razmišljati o njihovoj obnovi i rekonstrukciji. Posebno zbog čuvanja zaliha vode u slučajevima izvanrednih okolnosti koje se u svijetu sve češće događaju.

Jedinice lokalne samouprave mogle bi sačiniti takve projekte, a dio sredstava možda bi se mogao namaknuti i u fondovima EU.

Uostalom, nije nužno obnoviti baš sve čatrnje na prostoru bivše općine Metković, ali neke, makar one veće, to bilo bi jako dobro i korisno.

Ne mora to biti za nekoliko mjeseci pa i godina, ali bi o tomu trebalo donijeti odgovarajuće odluke i sačiniti makar idejne projekte.

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije