Ostanimo u kontaktu

GRAD METKOVIĆ

Nećemo dozvoliti da se Grad Metković koristi u predizbornim prepucavanjima SDP-a i HDZ-a – izjavljuje zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja

Objavljeno prije

Gradska uprava Metković

Povodom informacije  koja je objavljena u današnjim medijima, a koju je izrekao Davorko Obuljen HDZ-ov, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije, da je Grad Metković ponudio lokaciju za smještaj šatorskoga naselja za izbjeglice, dužni smo javnosti objasniti o čemu je, zapravo, riječ.

Svima je već jasno da Dubrovačko-neretvanska županija koristi izbjegličku krizu u predizborne svrhe jer s jedne strane građane plaši tzv. južnom rutom, a s druge strane migrantima šalje poruku da je ona moguća, tj. da se obavljaju pripreme za njihov prihvat. Ako bismo se išli malo našaliti, mogli bismo zaključiti da je najveći promotor tzv. južne rute postao HDZ-ov dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić pa se postavlja pitanje jesu li njegovi postupci u interesu građana Dubrovačko-neretvanske županije ili u stranačkom interesu HDZ-a.

Naime, dana 22. rujna u Grad je stigao upit Stožera zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije, koji je poslan još nekim jedinicama lokalne samouprave u našoj Županiji. U njemu se od općina i gradova traži dostavljanje popisa mogućih lokacija na kojima bi se mogla postaviti šatorska naselja za eventualni privremeni smještaj migranta.

Grad Metković je u odgovoru kao potencijalnu lokaciju predložio prostor neizgrađene poslovne zone Dubravica površine oko 8 ha, udaljene 4 km od središta grada i koja je uz županijsku cestu 6220.

To znači da grad Metković nije ponudio mjesto za prihvat izbjeglica na području doline Neretve, kako je jučer izjavio zamjenik župana Davorko Obuljen, nego je samo predložio jednu od potencijalnih lokacija, ako bi uopće došlo do situacije da migranti za ulazak u Hrvatsku odaberu tzv. južnu rutu. Dakle, to je bio samo prijedlog lokacije, a ne ponuda da se na Dubravici gradi šatorsko naselje za područje doline Neretve.

Vjerujemo da neće doći do otvaranja južne rute, ponajprije zbog konfiguracije terena te nepostojanja željezničke mreže, kao i činjenice da je postojeća istočna ruta već uhodana te da migranti koji završe u jednoj od država EU informiraju svoje sunarodnjake o najprihvatljivijoj ruti.

Ipak, ako bi se u kojem slučaju južna ruta aktivirala, Grad Metković bi bio spreman učiniti sve u okviru svojih mogućnosti kako bi se tim ljudima u nevolji pomoglo da dođu do zemalja prema kojima su krenuli.

Još jednom apeliramo i na SDP-ovu Vladu te na HDZ-ovu županijsku vlast da ne koriste izbjegličku krizu za svoja predizborna prepucavanja, nego da se u suradnji sa sigurnosno-obavještajnim službama pripremaju za sve moguće scenarije, bez potenciranja medijskog senzacionalizma.

U nastavku donosimo korespondenciju Stožera zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Metkovića.

Nikola Grmoja
zamjenik gradonačelnika Metkovića i
načelnik Stožera za zaštitu i
spašavanje Grada Metkovića

Korispodencija:

From: STOZER DNZ
To: bozo.lasic@opcinakonavle.hr ; opcina.zupa.dbk@du.t-com.hr ; ured.gradonacelnika@ploce.hr ; grad-metkovic@du.t-com.hr
Cc: ‘Davorko Obuljen’
Sent: Tuesday, September 22, 2015 10:23 AM
Subject: Stožer zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije

 

Poštovani,

Stožer zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije i predstavnici hitnih službi održali su radni sastanak 21. rujna 2015. godine s ciljem predviđanja mogućih lokacija i kapaciteta koji bi se mogli upotrijebiti u slučaju dolaska većeg broja nezakonitih migracija na područje Dubrovačko-neretvanske županije.

Sukladno zaključku s navedenog sastanka i nalogu načelnika Stožera zamjenika župana mr.sc. Davorka Obuljena, molim Vas da Stožeru zaštite i spašavanja dostavite popis lokacija na području vaših općina / gradova gdje bi bilo moguće postaviti šatorska naselja za eventualni privremeni smještaj migranata.

Prijedloge pošaljite najkasnije do kaja tjedna na email: stozer@dnz.hr.

KLASA: 810-01/15-01/11
URBROJ: 2117/1-16/8-15-06
Dubrovnik, 22.9.2015.

Mato Tomljanović, univ.spec.admin.publ.
Viši savjetnik
Dubrovačko-neretvanska županija
Upravni odjel za poslove Župana i Županijske skupštine
Pred Dvorom 1, 20000 Dubrovnik

– – – – – – –

From: Grad Metković
To: STOZER DNZ
Cc: Mirko Volarević
Sent: Friday, September 25, 2015 1:15 PM
Subject: Re: Stožer zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije

Poštovani,

Vezano za vaš dopis dostavljamo Vam prijedlog Grada Metkovića. Kao potencijalnu lokaciju postavljanja šatorskog naselja za potrebe migranata, predlažemo lokaciju neizgrađene poslovne zone Dubravica, površine oko 8 ha udaljenu oko 4 km od grada, koja se nalazi uz ŽC 6220.

S poštovanjem,

GRAD METKOVIĆ
Stjepana Radića 1
20350 METKOVIĆ
tel/fax 020/681 020
e-mail: grad-metkovic@du.t-com.hr
e-mail: grad@metkovic.hr

Nastavi čitati

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije