Ostanimo u kontaktu

SPORNI TRANSPARENT

Navijači Neretve odgovorili uvrijeđenim Kinezima: To je klasičan navijački folklor, ako ne znaju prihvatiti šalu, nisu trebali ni dolaziti

Objavljeno prije

Foto: Tomislav Tomić / Metković NEWS

“Hong Kong is not China” – napisali su navijači NK Neretva (“Blue White Killers” – BWK) na nedjeljnoj utakmici između Neretve i Neretvanca, koja zbog svoje važnosti i prestiža među neretvanskim mjestima već odavno nosi naziv “neretvanski El Clasico”.

Naizgled ništa neobično, ali kad na utakmicu u Opuzenu dođe pedesetak radnika Kineza s obližnjega gradilišta pelješkog mosta, ova poruka poprima itekako političke konotacije s elementima međunarodnog diplomatskog skandala.

Kinezima je transparent zasmetao, požalili su se policiji koja je osiguravala utakmicu, ionako označenu kao događaj visokog rizika u lokalnim okvirima, pa su organi reda bijelu krpu oduzeli navijačima. Nije bilo nikakvog otpora, mladi BWK-ovci, od kojih su većina maloljetnici i zasigurno ne bi znali Kinu i Hong Kong pokazati ni na zemljopisnoj karti, predali su bespogovorno sporni transparent.

Međutim, Opuzenci s kojima smo razgovarali ljute se na policiju koja je smotala transparent “Hong Kong is not China”, ali je ostavila drugi, koji je bio odmah pored njega i nosio je za Opuzence uvredljiviji natpis “Smrdi Opuzen”.

Doznajemo da je policija oduzela sporni transparent navijačima na intervenciju nekolicine Kineza, koji su se ovakvim natpisom uvrijedili. Policija nije dalje istraživala i nije bilo nikakvog procesuiranja navijača budući da se događaj (razvijanje transparenta s natpisom “Hong Kong is not China”) ne može podvesti pod odredbe Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, niti ima elemenata kaznene ili prekršajne odgovornosti pojedinaca.

– Policijski službenici Policijske postaje Metković, koji su osiguravali nogometnu utakmicu između NK Neretvanac i NK Neretva, uklonili su transparent “Hong Kong is not China”, s obzirom da su državljani Kine koji su pratili nogometnu utakmicu ukazali na uvrijeđenost spomenutim natpisom. U konkretnom slučaju nisu utvrđeni elementi prekršaja ni kaznenog djela, već je postupanje policije bilo isključivo preventivno u cilju sprječavanja možebitnih nereda – priopćila je PU dubrovačko-neretvanska.

O ovom događaju, koji je bacio sjenu na samu nogometnu utakmicu, koja je za divno čudo prošla bez ikakvih izgreda na terenu (osim međusobnih podbadanja i dovikivanja, bez kojih nije moguće zamisliti susret Neretve i Neretvanca), nismo uspjeli dobiti detaljnije informacije među skupinom navijača BWK iz Metkovića.

Tek su nam potvrdili da im nije bio cilj nikoga uvrijediti, a ponajmanje Kineze koji grade pelješki most.

– Kinezima je očito teško, gotovo nemoguće razumjeti ovdašnji neretvanski mentalitet, pa ih je transparent, točnije bijela krpa sa spornim natpisom, poprilično uznemirio. A što su mogli i očekivati kada su se već izjasnili da navijaju za Neretvanca, da će navijači Neretve BWK sjediti skrštenih ruku?! Pa oni ne znaju koliko je rivalstvo među klubovima. Ali neznanje ne opravdava. Trebali su se raspitati ako su već došli na utakmicu. Nikome nije bilo ni u primisli bistriti međunarodnu politiku i rješavati odnose Kine i Hong Konga. To je klasičan navijački folklor – poručili su navijači NK Neretve BWK Kinezima, kojima se očito nije svidjela njihova šala na račun Hong Konga.

– Ako ne znaju prihvatiti šalu, a to ovdje zaista jest, nisu trebali ni dolaziti. Opuzen voli Kinu, a Metković Hong Kong, najvažnije da bude suprotno. Pa zar je to protuzakonito? – pitaju se ogorčeni navijači BWK.

Predsjednik kluba NK Neretva Damir Jerković također staje na loptu. Naglašava da on uopće nije vidio taj transparent koji se u zraku zadržao tek nekoliko minuta.

– Nama je glavni cilj razvijanje nogometa i NK Neretve. Politika nas ne zanima. Navijači su došli samoinicijativno u Opuzen, donijeli su navijačke rekvizite. Klub ih nije organizirao u tome – zaključio je Jerković.

Bez obzira što je transparent “Hong Kong is not China” zasjenio nogomet i razljutio goste s Dalekog istoka, prvi put u povijesti je neretvanski derbi Neretva – Neretvanac dobio međunarodno obilježje.

Izvor: Stanislav Soldo / Slobodna Dalmacija

OD OBRAZOVANJA DO ZAPOŠLJAVANJA

Udruga DOBRA produljuje rok za Natječaj osposobljavanje – pomoćnog kuhara

Objavljeno prije

Udruga DOBRA, u okviru trogodišnjeg programa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Od obrazovanja do zapošljavanja, objavljuje Natječaj za osposobljavanje – pomoćnog kuhara.

Pozivaju se žene koje su iznad 40 godina te one koje su dugotrajno nezaposlene (s najmanje osnovnoškolskim obrazovanjem) s ruralnih područja Splitsko dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvanske županije da se prijave na Natječaj.

Prijava mora sadržavati pismo namjere i životopis, potvrdu sa HZZ-a o nezaposlenosti (u slučaju nezaposlenosti), a šalje se ili donosi osobno na adresu: Udruga DOBRA, Ante Starčevića 12, 20350 Metković ili na e-mail: dobra.udruga@gmail.com, uz naznaku: „Za natječaj za osposobljavanje – pomoćni kuhar“.

Natječaj je otvoren do 1. listopada 2019. godine.

Po završetku Natječaja odabrat će se 15 polaznica koje će proći edukaciju, koja će se sastojati od teoretske i praktične nastave. Trajanje obrazovanja je 155 sati te će se predavanja i praksa održavati u Metkoviću.

Nakon položenih ispita i odrađene prakse zvanje se upisuje u e-radnu knjižicu. Edukaciju će obaviti partnerska organizacija Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski iz Zagreba. Napominjemo da su troškovi osposobljavanja za korisnice podmireni od strane Ministarstva.

Partneri na projektu su Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski iz Zagreba, Centar za socijalnu skrb Metković i Grad Metković.

Program Od obrazovanja do zapošljavanja financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije