Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

METKOVIĆ POSJETILA DELEGACIJA IZ SLOVAČKE ŽUPANIJE PREŠOV

Nastavak tuističko-kulturne i obrazovne suradnje s Dubrovačko-neretvanskom županijom

Objavljeno prije

Posjet iz Slovačke

Danas su Metković i dolinu Neretve, u pratnji zamjenice župana Žakline Marević i savjetnika župana za međunarodnu suradnju Luke Vidaka, pojsetili predstavnici slovačke županije Prešov s njihovim županom Milanom Majerskyjem.

U Metkoviću su ih dočekali gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan i ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Metković Ivana Baće koja ih je upoznala sa stalnim postavom muzeja i gostujućom izložbom,  nakon čega su krenuli i na fotosafari Neretvom.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Milan Majersky rekao je da je jedan or razloga posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji obnova i nastavak turističke, kulturne i obrazovne suradnje s županijom Prešov:

– Želimo se nadovezati na suranju koja je bila potpisana s prethodnim županom iz regije Prešov. Čvrsto vjerujem da će suradnja biti plodna i jako korisna kako za Dubrovačko-neretvansku županiju, tako i za regiju Prešov.  (…) Mnogo Slovaka ljeti provedu svoj godišnji odmor u Hrvatskoj, a i mi imamo puno zimskih aktivnosti koji bi mogli ponuditi našim građanima. Naravno, nije samo odmor i rekreacija to što spaja ove dvije regije, već je to prije svega obrazovanje i kultura. Dubrovačko-neretvanskoj županiji nudimo mogućnost izložbe Andyja Warhola s obzirom na to da su njegovi pretci rođeni upravo u regiji Prešov i  već se planira, za ljetnu sezonu 2019., velika i jako značajna izložba ovog umjetnika u Dubrovniku.  S obzirom na izraženi turistički karakter ovih dviju regija, u sklopu obrazovanja se otvara mogućnost suradnje ponajprije turističkih i ugostiteljskih škola. Planiraju se odrađivati prakse i programi razmjene studenata – rekao je Majersky te je dodao da mu se sviđa karakter ljudi u županiji te da vidi veliku mogućnost suradnje u županiji, kao i da je sretan što je cijela delegacija mogla ovdje boraviti i nada se da će moći ugostiti i našu generaciju u Slovačkoj.

Žaklina Marević potvrdila je da se između Dubrovačko-neretvanske županije i regije prešov planira čvrsta suradnja na nizu projekata.

– Jučer smo imali sastanak u Dubrovniku sa županom te se azgovaralo se o temama koje je župan Majersky spomenuo. Puno radi između naših država, odnosno, naših dviju županija na programima prekogranične suradnje. Danas su sasvim slučajno i studenti iz Slovačke u Dubrovniku jer imaju zajednički projekt i naravno da ćemo podržati suradnju sa regijom Prešov kakva je bila i do sad, uz niz dobrih i kvalitetnih projekata – rekla je Marević.

Slovačka delegacija jučer je cijeli dan boravila u Dubrovniku, danas je u posjeti dolini Neretve i Stonu, a sutra, s dobrim iskustvima iz županije, odlaze natrag u Slovačku.

Tekst/Foto: Marija Jeramaz / Metković NEWS

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije