Ostanimo u kontaktu
ULTIMATE SPORTS GYM – 1200×250

PROJEKT GECO2

Nastavak pilot aktivnosti, u Opuzenu održana radionica za emitere ugljičnog dioksida

Objavljeno prije

U sklopu projekta GECO2 kojeg provodi Dubrovačko-neretvanska županija održana je radionica za gospodarske subjekte koji su emiteri ugljičnog dioksida (CO2). Radionica je održana u Hotelu Merlot u Opuzenu i okupila je značajan broj zainteresiranih tvrtki i ustanova s područja doline Neretve.

Sudionicima se uvodno obratio voditelj projekta Čedo Vučković, koji je ovom prilikom naglasio važnost projekta GECO2 s aspekata kompenzacije šteta nastalih emisijama stakleničkih plinova, revalorizacije poljoprivrednog sektora kroz posebne protokole u obradi tla i promicanja ugljične neutralnosti u industrijskom i uslužnom sektoru.

Maja Celinščak i Tomo Hunjak iz Zadruge Granum Salis te Roman Danko iz tvrtke CO2cut d.o.o. predstavili su svrhu i ciljeve projekta GECO2, kao i dobrobiti uspostave i ulaska potencijalnih sudionika u dobrovoljno tržište ugljika. U ovoj interaktivnoj radionici prisutni su bili upoznati s ugljičnim otiskom, globalnim i lokalnim tržištem ugljika kao regionalnim odgovorom na klimatske promjene.

Kroz sudjelovanje u projektu GECO2, svaki gospodarski subjekt će za određeni djelokrug vlastite djelatnosti dobiti promotivni logo ugljične neutralnosti (CO2 free), koji će im pomoći u unaprjeđenju njihova poslovanja i podizanju svijesti o važnosti borbe protiv klimatskih promjena.

Doc. dr. sc. Boris Lazarević s Agronomskog fakulteta u Zagrebu održao je izlaganje o  ulozi poljoprivrednika u projektu GECO2, globalnom ciklusu ugljika, utjecaju CO2 na klimatske promjene i važnosti ublažavanja klimatskih promjena primjenom odgovarajućih poljoprivrednih praksi.

Uz voditelja projekta radionici je nazočila direktorica Centra za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije Karmen Kutnjak i predstavnici Regionalne agencije DUNEA Antonija Odak i  Petar Maleta, koji kroz projekt „Znanjem do EU fondova“ Dubrovačko-neretvanskoj županiji pružaju stručnu pomoć u provedbi ovog značajnog projekta za dolinu Neretve.

Održana radionica nastavak je pilot aktivnosti projekta GECO2, gdje će zainteresirani gospodarski subjekti otkupljujući ugljične kredite od 23 poljoprivrednika iz doline Neretve uspostaviti dobrovoljno tržište ugljika. Radi se o inovativnom tržištu ugljičnog dioksida, koje se u sklopu projektnih aktivnosti formira na području osam projektnih partnera iz Italije i Hrvatske i kao takvo je za sada jedinstveno u svijetu.

Inače, projekt GECO2 se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020., ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420.353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.382,00 kuna.

10. ZELENA ČISTKA

Unatoč volji, kiša ‘omela’ ovogodišnju ‘Zelenu čistku’

Objavljeno prije

Predstavnici Grada Metkovića, na čelu s gradonačelnikom Daliborom Milanom, gradskih tvrtki, ustanova i klubova jutros su se okupili u Gradskome parku kako bi sudjelovali u akciji ‘Zelena čistka’.

Riječ je o zajedničkoj ekološkoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada, u kojoj je proteklih godina sudjelovao velik broj naših sugrađana.

Nažalost, zbog kiše koja je padala tijekom cijele noći i zaista nepovoljnih vremenskih uvjeta, ovogodišnju akciju bilo je nemoguće održati. Ipak, gradonačelnik Dalibor Milan zahvalio je svima koji su došli te tako pokazali dobru volju da odvoje jedan dan za ljepši okoliš.

U akciji ‘Zelena čistka’ jučer su sudjelovali i učenici metkovskih osnovnih i srednjih škola. Osim čišćenja prostora oko škola, organizirali su digitalno čišćenje (brisanje nepotrebnih online dokumente, starih e-poruka, nekorištenih aplikacija, duplikata i mutnih fotografija i videozapisa koji ispunjavaju uređaje za pohranu, odjava pretplate nepotrebnih mailing lista) te PLOGGING (skandinavska tjelovježba koja uključuje skupljanje smeća dok se trči).

Također, tijekom dana će se na nekoliko lokacija u gradu čistiti glomazni otpad.

Unatoč volji, kiša ‘omela’ ovogodišnju ‘Zelenu čistku’

Očišćena i ilegalna odlagališta glomaznoga otpada

Grad Metković nekoliko godina zaredom koordinator je ekoakcije ‘Zelena čistka”.

U sklopu akcije tijekom dana su očišćena ilegalna odlagališta glomaznoga otpada na lokacijama na području grada. Tom prilikom, na odlagalište na Dubravici odvezeno je šest kamiona otpada.

Podsjetimo, ‘Zelena čistka’ je zajednička ekološka akcija divljih odlagališta otpada, a ujedno i najveća volonterska akcija u Hrvatskoj. Akcija je dio globalnoga pokreta Let’s do it! i World Cleanup, a svrha joj je podići svijest o utjecaju čovjeka na okoliš te istaknuti važnost odgovornog gospodarenja otpadom.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije