Ostanimo u kontaktu

ŽIVOT SE POLAKO VRAĆA U NORMALU

Nakon pada broja oboljelih i popuštanja pojedinih mjera, lakše se diše

Objavljeno prije

Nakon višemjesečnog straha od korone, lokalne epidemije i svjetske pandemije, tuge za našim  zbog bolesti umrlim članovima obitelji , prijateljima i poznanicima, općeg zastoja u komunikaciji s drugima i nizu drugih zapreka u odvijanju  životnih aktivnosti, dočekali smo ljetne dane s puno više optimizma u odnosu na višemjesečno razdoblje iza nas.

Najveće olakšanje predstavlja spoznaja da je na području Hrvatske, pa tako i naše županije, a onda i doline Neretve značajno smanjen broj oboljelih od Covida, na temelju čega je Nacionalni stožer ublažio niz epidemioloških mjera.

Na gradskim ulicama sve je više vozila među kojima ima i onih s inozemnim oznakama, za vikenda se čuje vesela svatovska glazba i gotovo zaboravljene pjesme, održavaju se svečanosti krizmi i pričesti, proradila su i boćališta, živo je i oko kuća u ruralnim naseljima, a naši poljoprivrednici iznose na tržnice plodove svojega znoja i teškog rada u poljima.

Turistički radnici i ugostitelji iako znaju da se ni ove godine ne mogu ponoviti turistički rezultati iz 2019.godine, marljivo rade na pripremi sezone, posebice oni koji organiziraju safari izlete, svadbe, i druga društvena zbivanja.

Otvaraju se izložbe u Arheološkom muzeju Narona, Prirodoslovnom muzeju, Gradskom kulturnom središtu Metković, u osnovnim i srednjim školama.

U Metkoviću se realiziraju brojni infrastrukturni projekti, a posebice je značajan projekt Aglomeracija Metković, vrijedan blizu 450 milijuna kuna. Dovršava se uređenje prometnice u Splitskoj ulici (od Lidla do prvog semafora), gradi se i u Vidu, te na drugim lokacijama. Grad je čist, to priznaju i domaći ljudi i naši gosti.

Naravno, učestali radovi na raznim lokacijama izazivaju i probleme u prometu pa je potrebno voziti oprezno i poštivati znakovlje. Nažalost, problemi s parkiranjem vozila i dalje su prisutni, ali treba vjerovati da gradska uprava traži rješenja.

U djelomičnom povratku na staro, ne smijemo zaboraviti muke naših medicinskih radnika i njihovu ulogu tijekom pandemije koja još nije završena. Ne samo da su se istaknuli u svakodnevnom radu s pacijentima već i organizaciji cijepljenja građana. Hvala im od srca.

U donekle normalan život vraćaju se učenici osnovnih i srednjih škola iza kojih su dvije turbulentne školske godine. No, to ni njima ni njihovim vrijednim učiteljima, profesorima i mentorima nije zasmetalo da i ove godina na raznim natjecanjima pokažu svoje znanje u raznim područjima, uključujući i učenike Osnovne glazbene škole.

Hrvatski branitelji obilježili su nizom manifestacija 30-tu obljetnicu osnivanja A satnije ZNG u Metkoviću, i odali počast poginulima.

Lađari Udruge sv. Ilija krenuli su u srijedu s dvije posade prema Kotoru kako nakon prevaljenih 280 kilometara u 4 faze, 12. lipnja stigli na svoje odredište.

Zaklada Otac Ante Gabrić objavila je potrebu prikupljanja sredstava za kupovinu hrane za nevremenom i poplavama pogođene  stanovnike zapadnog Bengala u Indiji, gdje je naš misionar Ante Gabrić osnivao misije, škole, bolnice….

Sportski klubovi okončali su svoja natjecanja, osim NK Neretva koju čeka još jedna utakmica, i ONK Metković koji bi u nedjelju mogao osvojiti prvo mjesto u 1. ŽNL DNŽ.

Sudionici svih spomenutih aktivnosti, pridržavali su se propisanih epidemioloških mjera koliko god je to bilo moguće. Naime, ne treba zaboraviti da su mjere još na snazi a da na bolji život i turističku sezonu možemo računati jedino nastavkom procjepljivanja .

Da ne bi baš sve bilo u obećavajućem ozračju potrudili su se trgovački i drugi centri za opskrbu koji su povećali cijene gotovo svih proizvoda, a u utorak je ponovno poskupjelo i gorivo. Što će se događati tijekom ljeta (što se cijena tiče), zasad nije poznato.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

20 novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u posljednja 24 sata, dvanaest osoba iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom (šest uzvrđeno brzim antigenskim testom).

Radi se o osam osoba muškog spola i dvanaest osoba ženskog spola: dvanaest iz Metkovića, četiri iz Ploča, dvije iz Pojezerja, jedna osoba iz Opuzena i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

Izliječene su tri osobe: jedna iz Konavala, jedna iz Opuzena i jedna osoba iz Ploča.

U posljednja 24 sata obrađena su 404 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 81 578 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je jedna osoba pozitivna na koronavirus.

U samoizolaciji je 210 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja mjere samoizolacije, na granici. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 827 kršenja mjere samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije