Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

PELJEŠKI MOST PONOS HRVATSKE

Nakon 300 godina danas će biti spojena kopnena Hrvatska

Objavljeno prije

Foto: Goran Leš

Danas, 28.srpnja 2021. godine podignut će se 165 segment čelične rasponske  konstrukcije na Pelješkom mostu čime će nakon punih 300 godina biti spojena kopnena Hrvatska.

Velik je to događaj za cijelu našu zemlju, a posebice za stanovništvo Dubrovačko-neretvanske županije, jer više ništa neće biti kao što je bilo prije, dok će Pelješac, otoci i Neretva dobiti neslućene mogućnosti razvoja svih gospodarskih grana, napose turizma .

Podsjetimo, nakon mira u Srijemskim Karlovcima 1699. Mletačka Republika proširila je svoj teritorij na račun Turskog carstva i tako došla do same Dubrovačke Republike.  Bojeći se sukoba s Mlecima , Dubrovačka Republika dio teritorija prepustila Turskoj (Neum, Sutorina), a hrvatski teritorij postao je razdvojen sve do naših dana.

Pelješki most spada u red najvećih građevina toga tipa izgrađenih u Europi u ovom stoljeću. Na mostu ima još posla, a grade se i pristupne ceste, tako da se sljedeće godine može očekivati njegovo puštanje u promet.

U svibnju 2013. Europska komisija naručila je pred- studiju  izvodljivosti projekta, a Hrvatske ceste izradile su Prijavu velikog projekta , nakon čega je Komisija prihvatila sufinanciranje u iznosu od 357 milijuna eura, dok je ukupna vrijednost projekta iznosila 420 milijuna eura.

Početkom 2018. godine stigle su tri ponude potencijalnih izvođača, a posao je dobila Zajednica ponuditelja ( China Road and Bridge Corporatinon i drugi) s cijenom od 2 milijarde i 81 milijun kuna.

Uslijedile su žalbe nekih koji nisu dobili posao, pa su Kinezi (i naši ) krenuli raditi tek 31.srpnja 2018.

Onda su iz BiH počela stizati upozorenja kako nije prihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Malo pomalo buka iz susjedstva se stišavala, ali su uslijedile žalbe za pristupne ceste što zbog je kasnio i početak radova . No i to je iza nas, most je spojen, Hrvatska je spojena, a dogodine će turisti s više lakoće i manje utrošenog vremena dolaziti do svojih destinacija. I ne samo turisti, već i građani Hrvatske i susjedstva.

Most-ljepotan duljine je s upornjacima 2440 metara i visine 55 metara.

Hrvatski sportaši su u prošlosti osvojili tisuće medalja za sportske uspjehe, među kojima i stotine zlatnih. Zlatne medalje zaslužili su u ovoj prigodi država Hrvatska, EU (i dvije zlatne), kineski i hrvatski radnici i inženjeri , inicijatori izgradnje i mnogi drugi koji su sudjelovali u realizaciji golemog graditeljskog ostvarenja.

MOJ ŽIVOT U PANDEMIJI

Međunarodni projekt Gimnazije Metković ‘Mein Leben in der Pandemie’ dobitnik ‘Nacionalne oznake kvalitete’

Objavljeno prije

Međunarodni projekt Mein Leben in der Pandemie  kojeg su učenici Gimnazije Metković provodili s učenicima partnerske škole iz Njemačke Theodor Heuss Gymnasium nagrađen prestižnom eTwinning nagradom Nacionalna oznaka kvalitete.

Pandemija i iznenadno zaključavanje utjecalo je na sve. Učenici u Hrvatskoj sudjelovali su u učenju na daljinu. Ali kakva je bila situacija u drugim zemljama? Kako su se učenici naše partnerske škole u Njemačkoj nosili s tom situacijom? U projektu smo željeli sagledati različite razine kako se rješava pandemija, kako se društvo nosi s njom, kako se ova neočekivana ružna situacija doživljava u drugim zemljama. Željeli smo se podržati, stvoriti poticaje za razgovor, isprobati zajedno nove stvari . Koliko imamo različitosti I sličnosti u ovoj novoj šokantnoj situaciji za cijeli svijet, Bavili smo se istraživanjima, komunicirali jedni s drugima, raspravljali I dogovarali se,sudjelovali u radionicama, međusobno se bodrili.

Željeli smo vidjeti koliko je različito ili slično postupanje s pandemijom u Njemačkoj i Hrvatskoj. U tu svrhu smo se pozabavili i znanstvenom i društvenom razinom. Učenici su se trebali naučiti baviti istraživanjem podataka i činjenica, vrednovati i uspoređivati dobivene rezultate, izrađivati​ dijagrame i videozapise s uputama, kao i sami proizvoditi dezinficijens. Izabranim medijem učenici su trebali predstaviti svakodnevni život za vrijeme pandemije. Naši ciljevi su bili zajednički za obje škole, a donosili smo ih u dogovoru s učenicima.

Učenici su razrađivali svoju situaciju u Hrvatskoj, a zatim su rezultate dijelili s učenicima iz Njemačke. Te su vrijednosti i empirijske vrijednosti uspoređivali i vrednovali. Također su se održavale redovite video konferencije na engleskom i njemačkom jeziku  na kojima su se učenici dogovarali, vrednovali svoju suradnju i rad na projektu, te donosili nove ideje, usvajali i odrađivali zadatke prihvaćenih ideja.

Teme koje su učenici obrađivali su:
1. Razvoj pandemije u Njemačkoj i Recklinghausenu / Hrvatska i Metković: proljeće, ljeto, zima
2. Mentalno zdravlje u zaključavanju: Kako zaključavanje utječe na raspoloženje učenika? Što utječe na ovo raspoloženje? Kakav utjecaj ima pokret?
3. Pregled izvodljivosti pravila AHA u svakodnevnom životu i u školi
4. Osobno iskustvo s pandemijom (intervjui s različitim generacijama, posebne sudbine)
5. Procjena rezultata: Što možemo naučiti jedni od drugih?
6. Uzajamna podrška, npr. Stvaranje karantenske kuharice s hranom na njemačkom jeziku.

Projekt je predstavljen na raznim obrazovnim platformama i skupovima kao što su: mrežna trodnevna eTwinning edukacija Sustainable Development Goals in a Pandemic World, Pasch susret škola partnera Goethe Instituta, na online školskim novinama https://blog.pasch-net.de/pasch-global/archives/2291-Mein-Leben-in-der-Pandemie.html .

Gimnazija Metković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije