Ostanimo u kontaktu

DRAGICA KRMEK IZLAGALA NA CACTUS DAY BALE-VALLE

Najviše nas veseli kada kaktus procvjeta – kaže nam Dragica

Objavljeno prije

Kaktusi, Dragica Krmek

Prije par dana pripremajuću prilog o novim sadržajima Prirodoslovnog muzeja Metković, sreli smo našu sugrađanku Dragicu Krmek, koja u sklopu programa javnih radova uređuje vrt ispred bivše zgrade Poduha. U razgovoru smo saznali da se upravo vratila sa izložbe kaktusa. Ova jedinstvena izložba, nazvana CACTUS DAY BALE-VALLE, već desetu godinu održava u Balama u Istri i jedina je  te vrste u Hrvatskoj. Dragici je ovo bio  šesti odlazak na izložbu, a to joj je odlična prigoda za stjecanja novih znanja i vještina o uzgoju i održavanju kaktusa.

Dragica kaktuse uzgaja već deset godina. Počela je sa dva poklonjena, a današnji vrt je prepun ovog lijepog bodljikavog cvijeća. U svemu joj pomaže i njen supruga Ante, koji također mnogo zna o uzgoju. Kažu da kaktusi nisu posebno zahtjevni, održavaju se jednostavno, jedino ne trpe hladnoću. Danas ih Dragica i Ante imaju preko sto različitih vrsta. Kaktuse ne prodaju, ali rado mijenjaju i u stalnoj su potrazi za novim vrstama. To je pravi hobi, kaže nam Dragica. Povežete s ljudima sličnih interesa, tako da razmjenjujemo iskustva i mijenjamo se sa sadnice. Nastavit će sa prikupljanjem,  jer u vrtu i oko kuće ima dovoljno mjesta, jedino je problem zimi, jer ima osjetljivih vrsta koje mora prenijeti u kuću.

Najviše su sretni kad kaktus procvjeta. To je nagrada za uloženi trud, a cvjetovi kaktusa su stvarno nešto posebno. To je kako da vam se kaktus svojom ljepotom cvijeta zahvali na njezi i ljubavi  koju ste mu dali.

Evidentno je da će Dragica nastaviti s uzgojem ovo lijepog cvijeća i odlaziti na izložbe, stoga Dragici i Anti želimo puno uspjeha na izložbama i ostavljamo ih sretne u njihovom bodljikavom carstvu. Pogledajte što smo kamerom zabilježili u njihovom prekrasno vrtu:

Dragica se zahvaljuje organizatorici izložbe Cactus Day Bale – Valle, Danieli Peršić na pozivu i gospođi Ljilji Dellabernadina na prenoćištu, a posebna zahvala ravnateljici Prirodoslovnog muzeja Metković, Ivani Baće koja imala razumijevanja i dopustila slobodan dan, kako bi Dragica mogla nazočiti izložbi.

OPĆINA KULA NORINSKA

300.000 kuna za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama

Objavljeno prije

Desne - Kula Norinska

S obzirom na turistički potencijal kojeg naselje Desne zasigurno ima, Općina Kula Norinska je izradila projektnu dokumentaciju i prijavila se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, te nam je odobreno 300.000 kn za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama.

Cesta je to koja vodi do starog zaseoka ‘Kuće’, područje koje je evidentirano u Prostornom planu općine Kula Norinska pogodno za razvoj Ruralnog turizma.

Nadamo se da ćemo sa ovom cestom pospješiti daljnji razvoj turističkog potencijala tog lijepog neretvanskog mjesta, javili su iz Općine Kula Norinska!

Nastavi čitati

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

UOSI Prijatelj potpisao ugovore sa 30 osobnih asistenata

Objavljeno prije

Uosi Prijatelj, potpis ugovora (5)

U prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj danas je Ugovore o radu na određeno vrijeme potpisalo 30 asistenata. Osobni asistenti sukladno odobrenim programima zapošljavaju se na godinu dana.

Riječ je o jednom u nizu programa koje provodi UOSI Prijatelj, financiran iz proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda, odobren od strane povjerenstva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Ove programe na zadovoljstvo naših korisnika i samih osobnih asistenata provodimo od 2006. godine. Ove godine su nam odobrena sredstva za ukupno 30 korisnika i to 27 iz doline Neretve, 3 iz Gračaca, a u travnju ćemo uključiti u program još 2 korisnika iz Metkovića, te po jednog iz Splita i Šibenika. Gotovo sve potrebe za osobnim asistentima za korisnike, koji su nam se prijavili, sa područja doline Neretve smo osigurali uz pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, – javili su iz UOSI Prijatelj.

Nastavi čitati

Najčitanije