Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

OPĆINA SLIVNO

Načelnik Smiljan Mustapić primio prvoplasirane lađarice Donjanke te im obećao punu potporu

Objavljeno prije

Načelnik Općine Slivno Smiljan Mustapić primio je domaće lađarice Donjanke koje su ove godine proslavile općinu Slivno, a i sebe osvajanjem prvog mjesta na Maraton lađarica. Osim što su bile debitantice, Donjanke su oborile i rekord staze za šest minuta.

Prigodno primanje održalo se u prostorijama Općine Slivno, a tom prilikom načelnik Mustapić je rekao:

– Na njih smo ponosni. Zahvaljujemo im na radu i trudu što su ove godine napravile i nadamo se da će iduće godine ponovit, ako ne taj barem onda sličan rezultat. U svakom slučaju da će ostat na okupu, da će se družiti i da će ostvariti dobar rezultat. Mi iz Općine Slivno ćemo ih pratit i drago nam je da nastavljaju tradiciju vožnje lađe i trupica te se nadam nastavku jedne divne i dobre suradnje, – rekao je načelnik Mustapić.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Razmijenjeni su i prigodni pokloni, a u ime Donjanki obratila se Jelena Kadijević:

– Prije svega željela bi se zahvaliti svim našim obiteljima, prijateljima, svim ekipama iz okolice koje su nam pomagale, svim sponzorima, gospodinu načelniku što nas je danas primio te na svoj pomoći, što materijalnoj, što psihičkoj. Vrlo teško se bilo pripremat za sve ovo, teško je bilo to organizacijski odraditi radi poslova s kojima se bavimo, ali eto, na kraju smo uspjele, došle smo prve! Prvi put smo sudjelovale na takvom maratonu, ‘maltene’ 90 posto nas cura je prvi put ušlo u lađu, i postigle smo to što smo postigle. Emocije su još tu, riječima je to teško objasnit, – rekla je Kadijević te dodala kako je sutra Trupijada na Vlaci u kojoj će sve sudjelovat. Nadaju se pobjedi, jer kako ističe još ih drži taj natjecateljski duh.

Cure su zaslužile i da ih nabrojimao, tako ‘Donjanke’ redom čine: Jelena Kadijević, Maja Sršen, Leona Veraja, Lidija Sršen, Karla Sršen, Jelena Babić, Kristina Šešelj, Marijana Curić, Julija Galić, Kristina Katavić, Seka Dragobratović, Petra Babić, Monika Sršen, Klara Jakić i trener Ivan Sršen, Antea Kaleb je logistička potpora, a predsjednik udruge je Damir Sršen.

GU ‘METKOVIĆ 600’

Predstavljene poštanska marka, žig i omotnica s fotografijom Metkovića

Objavljeno prije

Foto: Ana Vučković / Metković.hr

U organizaciji GU ‘Metković 600’ u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković u subotu su predstavljene poštanska marka, žig i omotnica prvoga dana s fotografijom Metkovića.

Marku, žig i omotnicu prvoga dana predstavili su predsjednik i tajnik Udruge ‘Metković 600’ Ivica Puljan i Ivo Veraja, stručne suradnice HP-a Helena Tičinović i Miljenka Manenica te metkovski filatelist Mario Gabrić, a u nazočnost zamjenika gradonačelnika Metkovića Roberta Doke i predsjednika Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoja Bebića.

Kako je istaknuto na predstavljanju, marku, žig i omotnicu prvoga dana Hrvatska pošta pustit će u optjecaj u ponedjeljak, 17. siječnja, a povodom obilježavanja 600. obljetnice od prvoga spomena Metkovića u pisanom dokumentu. Inicijativu za tiskanje marke pokrenula je GU ‘Metković 600’.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Prije dvije godine je poznati metkovski filatelist g. Mario Gabrić pristupio meni i g. Ivi Veraji s namjerom da se tiska poštanska marka povodom 150 godina crkve sv. Ilije proroka. Međutim, tada je bilo prekasno za realizaciju, pa je napravljen poštanski žig. Tada je krenula ideja da se nešto napravi i za 600. obljetnicu Metkovića, i to je naravno poštanska marka. Zahvaljujem se Hrvatskoj pošti što je u svoja izdanja za 2022. godinu uvrstila marku koja se zove ‘600. obljetnica Metkovića’. Marka je tiskana u 30000 komada, a u Metković ih je došlo 1500. Za filateliste su napravljene omotnice prvoga dana, a na njima se nalazi stari motiv Metkovića s mostom te marka i žig prvoga dana. Marku, omotnicu i žig dizajnirao je Duje Šegvić, a autor fotografije je Marin Veraja, – istaknuo je predsjednik GU ‘Metković 600’ Ivica Puljan.

Marka i omotnica prvoga dana moći će se kupiti u slobodnoj prodaji od 17. siječnja u svim hrvatskim poštanskim uredima, dok će se žig prvoga dana moći dobiti u Glavnoj pošti u Zagrebu u Branimirovoj ulici.

– Ovo je druga marka s kojom se mi kao grad vežemo. Naime, HP je 2005. izdala marku s fotografijom Narone i tada je žig prvoga dana bio u Poštanskom uredu u Vidu. Bilo je još nekoliko maraka povezanih s našim gradom, ali ovih 600. godina je znatna obljetnica i velik događaj te je HP prepoznala da svakako moramo obilježiti. Marka je ipak simbol i ona putuje svijetom. Lijepo je da naš grad putuje skupa s lijepim čestitkama i pismima te tako dođe do krajnjeg korisnika, – istaknula je stručne suradnice HP-a Miljenka Manenica.

Predstavljanje marke, žiga i omotnice s fotografijom Metkovića prvi je od planiranih događaja kojima će se obilježiti 600. obljetnica od prvoga spomena Metkovića u pisanim dokumentima. Kako je istaknuto na predstavljanju, Metković se prvi put spominje u dokumentu koji nosi nadnevak 17. siječnja 1422. godine.

– Prvi spomen Metkovića u pisanom dokumentu nosi nadnevak 17. siječnja 1422. godine. Taj se dokument nalazi u dubrovačkom arhivu, a javnosti ga je predočio prof. Ivan Jurić. Ovo područje tada je bilo pod kontrolom Dubrovačke Republike. Gabela je bila poznata luka gdje se trgovalo solju koja je bila strateška sirovina. Kako piše u spisu, pod Metkovićem na Neretvi carinici su presreli jednoga trgovca s njegovom posadom u lađi te mu zaplijenili robu jer su sumnjali na ‘šverc’. Taj trgovac se tada potužio dubrovačkom knezu i taj je spis ostao u arhivu s nadnevkom 17. siječnja 1422, – kazao je Puljan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije