Ostanimo u kontaktu

DRUŠTVO 'BRKATA SJENICA'

Na ušću Neretve zadnje jako jugo izbacilo oko tisuću ljuštura periski

Objavljeno prije

Članovi Ornitološkog društva Brkata sjenica na facebooku su opisali pronalazak oko tisuću ljuštura periski:

– Prošla je 2019. godina bila puna obilazaka ušća, uživanja i evo prvi dan 2020. godine rano jutro kao i obično nalazimo se na ušću uživamo u prekrasnom jutru s malo burina, ali ne previše hladno.

Mnogo ptica raznih vrsta, mir i tišina, pravi odmor za dušu. U obilasku, nažalost, i jedan ne baš lijep detalj uočili smo na sprudovima mnogo ljuštura periske strogo zaštićene vrste školjki koje je izbacilo vjerojatno zadnje jako jugo. Danas, 2.1.2020. ponovo odlazim na ušće skupa s djelatnicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ i obilazimo ušće u čizmama, brojimo ljušture periski.

Nakon obilaska kompletnog dijela Kominskog ušća koliko smo mogli duboko u čizmama i sprudove prebrojili smo oko 1000 kompleta ljuštura što predstavlja strašno velik broj (ako uzmemo u obzir dio ljuštura koje su od prije opet je to velik broj) među njima ima velik broj mladih koje su dugačke od 13 do 25 cm ima i odraslih od pola metra do 70 cm.

U obilasku smo uočili svega jednu živu perisku i još tri koje su uspravne ali nismo sigurni da li su žive jer nismo mogli do njih. Periske napadaju bakterije koje ih ubijaju, a počelo je u Španjolskoj prije nekoliko godina, širi se Mediteranom, a došlo je, nažalost, izgleda i na ušće Neretve.

Izvor i fotografije: Ornitološko društvo ‘Brkata sjenica’

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji niti danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji niti danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Jučer je na analizu poslano 20 uzoraka te je 10 od njih negativno, a za preostalih 10 se još čekaju nalazi.

Od početka pandemije na analizu u Zagreb su poslana 3034 uzoraka.

Broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na COVID i dalje se nije mijenjao, te su na Zaraznom odjelu smještene 2 osobe.

U samoizolaciji je i dalje ukupno 5 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije