Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

ZAŠTITA PTICA

Na ušću Neretve izgrađene kućice za zlatovrane

Objavljeno prije

2503_Zlatovrana (1)

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije pokrenuli su projekt Edukacija o promatranju i zaštiti ptica, čiji je glavni cilj pomoći jednoj od najugroženijih ptičjih vrsta koje se gnijezde u Hrvatskoj.

Riječ je o zlatovrani (Coracias garrulus) čija se jedina poznata gnjezdilišta u našoj zemlji nalaze u malom području sjeverne Dalmacije. Nekada je u Hrvatskoj bila rasprostranjenija, no populacija je pretrpila značajan pad brojnosti. Slična je situacija i u većem dijelu Europe. Zlatovrane se najčešće gnijezde u dupljama starih stabala, a nedostatak istih može se nadomjestiti postavljanjem kućica.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Materijal za izradu kućica osiguralo je Društvo pedagoga tehničke kulture Dubrovnik, a kućice su izrađene u suradnji s Ornitološkim društvom Brkata sjenica koje će velik doprinos dati i prilikom njihovog postavljanja na odabrane lokalitete u delti rijeke Neretve. Uz volontere, akciji su se odazvali učenici OŠ Komin s mentorom Josipom Šprljom.

Slična se akcija u bliskoj budućnosti planira na području Konavala, točnije u Konavoskom polju. Tu su, kao i na području delte rijeke Neretve, zadnjih godina bilježene zlatovrane pa postoji nada da će neke od njih naseliti postavljene kućice.

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije