Ostanimo u kontaktu

GRAĐANI BIH NA NOGAMA

Na ulicama Tuzle, Sarajeva, Zenice i Bihaća tisuće ljudi!

Objavljeno prije

nemiri-na-ulicama

GRAĐANI susjedne BiH su na nogama. Prosvjedi koji su započeli u Tuzli proširili su se na Sarajevo, Zenicu i Bihać. Na ulicama su tisuće ljudi. Najviše prosvjednika, njih oko 5000, izašlo je na ulice Tuzle, piše index.hr.

Novi prosvjedi u Tuzli krenuli su četvrtak, u samom centru grada. Pozivi na prosvjede upućeni su posredstvom društvenih mreža a iza njih stoje neformalne skupine koje se nazivaju “Udar” i “Revolt”.

Prosvjednici se bune protiv lokalnih vlasti. Zamjeraju im bijedu i neimaštinu, teško socijalno stanje u kojem su prisiljeni živjeti. Krivca za takvu situaciju vide u korumpiranoj i nesposobnoj državi. Na području Tulzanskog kantona (TK) više je od 100.000 nezaposlenih.

Policija napala prosvjednike

Još jednom su prosvjednici okružili zgradu vlade TK. Od prosvjednika vladu brane službenici MUP-a, koji su prosvjednike zasuli suzavcem, a došlo je i do fizičkih sukoba. Na ulicama se pale gume.

U prvim redovima prosvjeda su radnici Dite i drugih upropaštenih poduzeća, a pridružili su im se i učenici Elektrotehničke škole koja se nalazi u blizini zgrade vlade, kao i brojni drugi građani, javlja Klix.ba.

Zgrada vlade zasuta kamenjem, ministri pobjegli

Zgradu vlade prosvjednici su zasuli kamenjem, jajima i bakljama. Na zgradi je razbijeno nekoliko prozora. Pred zgradu vlade prosvjednici su položili cvijeće, te upalili svijeće. Skandiralo se “vlada napolje”. Sa zgrade je skinuta zastava Tuzlanskog kantona.

Prosvjednike, odnosno predstavnike firmi Dita, Konjuh, Resod guming, Polihem i Poliolchem je vlada pozvala na pregovore. Nije jasno tko bi trebao voditi te pregovore s obzirom da su, prema neslužbenim informacijama, premijer, ministri i zaposlenici pobjegli iz zgrade vlade.

Poruka iz Sarajeva: Svi na ulice!

Prosvjednicima u Tuzli stigla je i podrška iz glavnog grada BiH. Pred zgradom vlade Kantona Sarajevo okupilo se u podne više stotina građana. I zgrada vlade KS zasuta je jajima i kamenjem.

“Lopovi napolje” i “Vi ste banda” skandirali su prosvjednici u Sarajevu. Poručili su da prosvjede treba shvatiti ozbiljno i pozvali građane BiH na masovni izlazak na ulice. Zatražili su da policija pusti iz zatvora pritvorene prosvjednike u Tuzli.

“Mi smo kolektivno nezadovoljni i nesretni u ovoj državi. Treba se stati jednom na kraj kriminalu, korupciji i ugnjetavanju građana”, kazala je građanka Latifa Tajić te dodala da će ispred zgrade Vlade KS ostati do kraja.

Tučnjava na prosvjedima u Zenici

Oko stotinu Zeničana okupilo se oko 13 sati ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona kako bi pružili podršku Tuzlacima koji već drugi dan prosvjeduju zbog obespravljenih radnika. Broj okupljenih građana povećava se iz minute u minutu, a ministri iz zgrade Vlade su već počeli napuštati svoja radna mjesta.

Okupljeni su počeli uzvikivati “Lopovi, izađite napolje”, ali nikakvih odgovora nema s obzirom da su neki ministri napustili zgradu Vlade ZDK i prije početka prosvjeda. Policijski službenici MUP-a ZDK raspoređeni su oko zgrade, javlja Klix.ba.

Nepoznati muškarac je izazvao incident kada je, izlazeći iz zgrade Vlade ZDK-a, udario jednog prosvjednika, što je kod građana izazvalo negodovanje te je morala intervenirati policija kako bi smirila situaciju.

Prosvjedi i u Bihaću

Na ulicama Bihaća spontano se danas okupilo više stotina ljudi. Okupirali su zgradu vlade Unsko-sanskog kantona. Građani se i dalje okupljaju, a prosvjed za sada prolazi mirno.

Prosvjed podrške i u Mostaru

Kako doznaje bljesak.info, prosvjed podrške Tuzli trebao bi se održati na Španjolskom trgu u 16 sati.

“Građani pište, nose transparente ali situacija je mirna i pod kontrolom. Pojačano je prisustvo pripadnika MUP-a”, kaže Fadil Balić, glasnogovornik MUP-a USK.

Nastavi čitati

Najčitanije