ORNITOLOŠKO DRUŠTVO BRKATA SJENICA

Na poziv stanovnika iz Podace spašena šumska sovu ‘Strix aluco’

Objavljeno 28. veljače 2017. u kategorijama: News, Priroda i društvo, Zanimljivosti.

Bariša Ilić, sova Strix aluco

Djelatnici Ornitološkog društva Brkata sjenica reagirali su na poziv stanovnika iz Podace te zbrinuli povrijeđenu šumsku sovu Strix aluco, koja je rijetko nastanjena u našim krajevima. Cijeli događaj popratio je predsjednik spomenutog društva, Bariša Ilić, čiji osvrt prenosimo u cijelosti.

Rehabilitacija Šumske sove

Mnogo puta do sada reagirali smo na pozive oko ozlijeđenih ptica ali ovu vrstu nismo imali prilike do sada rehalibitirati. Naime, pozvao nas je gospodin Zdenko Rendulić iz Podace da je u blizini, na magistrali, na cesti našao ošamućenu sovu. Pticu smo preuzeli, pregledali i ustanovili da nema nekih većih ozljeda krila su zdrava ptica je samo u šoku vjerojatno ju je udario automobil. Radi se o šumskoj sovi Strix aluco koja bude velika oko 40 cm, a raspona krila do 100cm.

Zdenku smo zahvalili i pticu donijeli u Metković nahranili i zbrinuli u volijeri.

Nakon dva dana kad smo je pustili slobodno je letjela u garaži pa smo procijenili da je nakon pet dana rehabilitacije pustimo nazad u prirodu blizu mjesta gdje je nađena samo u brdu dalje od magistrale što smo i napravili.

Šumska sova je kod nas rjeđa, budući samo ime govori to je ptica većih šuma i ova se vjerojatno spustila sa Biokova u potrazi za hranom.

Komentari