Ostanimo u kontaktu
Neretvanski Oglasnik 1200x200px

VOĆKA RODILA RAZLIČITE PLODOVE

Na jednom stablu citrusa divovski grejp, mandarina, limun i naranča

Objavljeno prije

Volarević citrusi

Foto: Denis JERKOVĆ/CROPIX

Uzgojiti grejp od tri kilograma možda i nije neko veliko čudo. Ali uzgojiti „divovski grejp“ na istom stablu s još tri različite vrste agruma, mandarinom, limunom, narančom vašingtonkom, pošlo je za rukom jedino Pavi Volareviću iz Metkoviću, čiji vrt u središtu grada krasi ova pomalo neobična voćka.

Uspjeh vrijedan Guinnessove knjige rekorda, reći će mnogi, ali Volarevići, Pavo i Rajka o tome uopće ne razmišljaju.
– Ne treba nam takva vrsta slave. Mi smo sretni što je ovako dobro rodilo i što ćemo ga uskoro obrati – kazuje nam Pavo dok skida zaštitnu mrežu s neobične voćke.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ipak će grejp i naranče otići u Ameriku, ali samo na slikama jer će ih Pavo uputiti prijatelju koji se bavi uzgojem citrusa.

– Morali smo ih zaštititi. Prolaze ljudi, djeca… čude se i diraju, što nije dobro za plodove jer otpadaju, pa smo ih morali prekriti – govori nam Pavo.

– Evo vidite, ovo je ukras za božićni stol. Nema ljepšeg aranžmana, ljudi dolaze i pitaju, a ja im dadnem. Nakon Božića, grejp se može iscijediti u sok ili se pojede kao naranča i mandarina, samo što je malo gorči, pa tko ne voli baš gorko, može staviti malo šećera po njemu – kazat će Volarević, naglašavajući da je ova neobična voćka u njegovo dvorište dospjela zahvaljujući poznatom agronomu Mati Kalebu, koji je kalemio na četiri vrste agruma.

Volarević citrusi

Foto: Denis JERKOVĆ/CROPIX

– Sve je počelo prije dvadesetak godina. Na više mjesta smo kalemili na podlogu ljute naranče i jedino je opstala voćka u dvorištu Volarevića – otkrio nam je tajnu Mate Kaleb, naglašavajući kako joj očito ovdje odgovaraju mikroklimatski uvjeti.

Ipak bude godina kada ne rode sva četiri agruma, nekada otpadnu limuni, nekada vašingtonke, ali ovaj put sve poklopilo i čudna voćka je zasjala u punom sjaju.

Najviše štete stablo je pretrpjelo pod snijegom prije dvije godine, ali na svu sreću nije uginulo.
– Snijeg mu je polomio grane. Mislio sam ništa od njega više, ali se vrlo brzo obnovilo i eto ga na punoj rodnosti – kazao je Volarević, pokazujući veličanstvene plodove kakvih nema u dolini Neretve, četiri vrste agruma na jednoj podlozi od ljute naranče.

Stanislav Soldo/slobodnadalmacija.hr

Nastavi čitati

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije