Ostanimo u kontaktu

FLUMARIA NARRENTI SUBTUS METCHOVICH

Na današnji dan, prije 595 godina, u zapisima prvi put spomenut Metković

Objavljeno prije

Lađa

Danas je točno 595. godina otkako je nastao dokument o događaju koji se zbio, jamačno, u siječnju 1422. na rijeci Neretvi podno Metkovića (flumaria Narrenti subtus Metchovich). Riječ je o dokumentu u kojemu se, koliko za sada znamo, prvi put spominje Metković.

Zna se da je na rijeci Neretvi dva-tri kilometra ponad Metkovića bila luka Drijeva (Driva), koja se spominje u XII. st. Pretpostavlja se da joj ime dolazi od drva/driva, tj. od drvenih pristaništa za lađe. Trgovalo se tamo svime i svačim, poglavito solju, a povijesni spisi spominju i trgovinu robljem. Bili su to nevoljnici zarobljeni u raznim sukobima i koji su kao plijen bili prodavani kao roblje, ništa neobično za to vrijeme.

Naime, jednoga su siječanjskoga dana 1422. dubrovački carinici na Neretvi pod Metkovićem presreli barku gospara Mata Getaldića, kojom je upravljao neki Vukoš. Jesu li Vukoš i njegova posada pokušavali prokrijumčari kakvu robu ili ne, teško je reći. Isto kao što je teško reći jesu li carinici Pero Primić i Stanko Sladinović od Vukoša tražili kakvo mito, a kada je on to odbio sačinili su zapisnik o zaplijenjenoj robi i to: tri bačve pune vina, ukupno 101 vjedro vina, u novcu dakle trideset velikih perpera, tri vreće žita pune zobi, deset praznih vreća, jednu sklavinu (grubi pokrivač) vrijednosti tri i pol perpera. Bez obzira na to što nam se danas vrijednost te robe čini nevelikom, dana 17. siječnja 1422. sastavljena je predstavka dubrovačkom knezu Vlahu Sorgi (Sorkočeviću), koja se danas nalazi u Dubrovačkome arhivu. Više čitajte na metkovic.hr.

Piše: metkovic.hr / Foto: Marijo Talajić

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije