OBLJETNICA SMRTI METKOVSKOG MISIONARA

Na današnji dan 1988. preminuo otac Ante Gabrić

Objavljeno 20. listopada 2017. u kategorijama: News.

Otac Ante Gabrić

Metkovski isusovac i misionar, otac Ante Gabrić, rođen je 28. veljače 1915. Kao mladić je slušao priče o djelovanju misionara u nepoznatim i dalekim zemljama koje su ga oduševile i u njemu se javila želja da postane isusovac. Nakon završene dvije godine građanske škole u Metkoviću, 1926. otišao je u Travnik, a svoje školovanje je nastavio u novincijatu u Zagrebu, gdje je nakon dvije godine položio svoje prve redovničke zavjete. Studij filozofije pohađao je u Italiji, a u Indiju je stigao 1938. godine.
U Bošontiju je 1954. sagradio bolnicu čime je pridonio smanjenju smrtnosti djece. Posljednje mjesto u kojem je otac Ante boravio bilo je Maria Polli gdje je selu promijenio ime sela iz Kumrokhali i i bio župnik. Pokrenuo je i ‘kooperativno društvo’, odnosno, blagajnu solidarnosti u koju je svaki član mjesečno davao po jednu rupiju iz koje je mogao poslije doboti pomoć ako bi se našao u potrebi.

Zajedno s Majkom Terezijom surađivao je s tvornicom cipela Bata te je u Maria Polliju otvario prvi njen pogon u što je učinio i u Dišu Polliju. Majka Terezija je upravo na inicijativu isusovaca otišla u misionarke u Kalkutu u Indiju i gdje joj je Ante Gabrić bio veliki prijatelj.

Otac Ante Gabrić preminuo je u Kalkuti, 20. listopada 1988.

Fb Lokalpatrioti Ploče

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari