Ostanimo u kontaktu
Neretvanski Oglasnik 1200x200px

HVAR

Mons. Ranko Vidović zaređen za biskupa

Objavljeno prije

Foto: IKA

Mons. Ranko Vidović zaređen je za biskupa tijekom euharistijskog slavlja u hvarskoj katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika, u subotu 22. svibnja.

Glavni zareditelj bio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, a suzareditelji splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i porečki i pulski apostolski upravitelj Dražen Kutleša i mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski i hvarski apostolski upravitelj Petar Palić. Naslijedivši mons. Palića, mons. Vidović postao je 57. hvarski biskup.

Prezbiteri pratitelji novoga biskupa bili su njegov stric – umirovljeni svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Mile Vidović te rođak – župnik Župe sv. Petra u Splitu Radojko Vidović.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Koncelebrirali su i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, riječki nadbiskup koadjutor i dubrovački apostolski upravitelj Mate Uzinić, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i vojni apostolski upravitelj u BiH Tomo Vukšić, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije svetih Ćirila i Metoda zrenjaninski biskup Laszlo Nemet, požeški biskup Antun Škvorčević, vojni biskup u RH Jure Bogdan, varaždinski biskup Bože Radoš, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, šibenski biskup Tomislav Rogić, krčki biskup Ivica Petanjak, kotorski biskup Ivan Štironja, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, umirovljeni hvarski biskup Slobodan Štambuk, umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, umirovljeni kotorski biskup Ilija Janjić, generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić, provincijali i predstavnici redovničkih zajednica, te još oko 90 svećenika.

Nakon homilije nadbiskupa Barišića, mons. Vidović je pred glavnim zarediteljem, u pratnji prezbitera zareditelja, izrekao svoje obećanje. Zatim je Bogu upućena litanijska prošnja, za vrijeme koje se ređenik prostro na tlu. Potom je kleknuo, a nadbiskup Barišić mu je u tišini položio ruke na glavu, što su potom učinili i ostali nasljednici apostola. Nakon toga, glavni zareditelj mu je položio na glavu Evanđelistar. Uslijedila je molitva ređenja, mazanje glave krizmom, predaja Evanđelistara, stavljanje prstena i mitre te predaja pastirskoga štapa. Nakon što je primio znamenja biskupske službe, mons. Vidović izmijenio je cjelov mira s glavnim zarediteljem i suzarediteljima, a ostali biskupi izrazili su mu poštovanje naklonom.

Poslije obreda ređenja, biskup Vidović preuzeo je predsjedanje slavljem koje je nastavljeno euharistijskom službom. Nakon popričesne molitve, novozaređenom biskupu obratili su se predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, u ime svećenika Hvarske biskupije biskupski vikar i brački dekan i župnik Župe sv. Jeronima u Pučišćima Ivica Huljev, u ime vjernika laika župljanin Župe sv. Stjepana, pape i mučenika, u Starom Gradu Zvonimir Franetović te njegov predšasnik mons. Palić.

– Vi ste se rodili u Marijinom mjesecu svibnju (1961.) u Vidonjama u obitelji pokojnog Gabrijela i pokojne Anđe r. Ćerlek, kao treće od jedanaestero djece (osam braće i tri sestre). Odrasli ste u brojnoj obitelji, te od malih nogu mogli doživjeti radosti, tjeskobe i nade obiteljskog zajedništva. Nedavno je Vaša sestra Neda izjavila da ste od malena, kao uostalom i sva djeca, voljeli plivati, pa s četiri godine umalo se niste utopili u rijeci. Nakon Neretve, koja je svojim šumom pratila Vaše mladenačke godine, i rijeke Jadra, koja stoljećima svojom bistrinom umiva obale Gospinog Otoka u Solinu, gdje ste proboravili zadnjih sedam godina, Providnost Vam je odredila biti kapetanom ove trootočke biskupije, koju uz miris vrijeska i levande resi kamen i zelenilo, sinje more i sunčano plavetnilo. – rekao je mons. Puljić.

Slavlju su nazočili i predstavnici civilnih vlasti, među kojima izaslanici predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora i Vlade RH, splitski župan te hvarski gradonačelnik.

Biskup Vidović nosio je misno ruho koje mu je darovala Splitsko-makarska nadbiskupija. Primljeni biskupski prsten i lanac dar su njegovih prijatelja, a prsni križ njegove obitelji. Pastirski štap dar je njegovog rođaka prezbitera pratitelja don Radojka.

Naknadno su mu uručeni i prsni križ i mitra – dar župe Solin; kip sv. Jeronima Vene Jerkovića – dar župana Blaženka Bobana; biskupski prsten i štola s likom Gospe od Milosrđa iz Splita dar župe Žnjan (u kojoj je mons. Vidović vršio službu župnika 26 i pol godina). Pastirski štap kojega izrađuje p. Marko Ivan Rupnik – dar Grad Solina, bit će mu predan na zahvalnoj misi u Solinu.

Opširniju fotogaleriju s ređenja biskupa Vidovića pogledajte na stranici IKA-e.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Poziv za sudjelovanje na Međunarodni sastanak o EU politikama za kreativne i kulturne industrije

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, u četvrtak 2. prosinca, organizira međunarodni online sastanak na kojem će se raspravljati trenutno stanje i potencijalni razvoj EU politika koje se tiču kreativnih i kulturnih industrija.

U sklopu projekta izradile su se preporuke za unapređenje politika za jačanje veze malih i srednjih poduzetnika u kreativnim i kulturnim industrijama i očuvanja kulturne baštine na županijskoj, nacionalnoj i nadnacionalnoj razini, a proces je vodila DUNEA. Prijedlozi politika se primijenjuju akcijskim planom na lokalnoj razini.

Autorica dokumenta dr. sc. Ana Žuvela s Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija, na sastanku će predstaviti dokument nakon čega će uslijediti radionica na kojoj će svi sudionici moći doprinijeti svojim idejama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na zadnjem dijelu sastanka će sudionici imati priliku poslušati panel raspravu „Gaps and adjustments of CCI policies: How to ensure adequate formulation and implementation of policies for CCIs in diverse European contexts?“, koju će voditi tim od četiri stručnjaka – ranije spomenuta Ana Žuvela, Marino Cavallo, stručnjak za izradu politika Grada Bologne, Zoran Galić, filmski producent i redatelj te Mario Kikaš, novinar i stručnjak za međunarodne odnose i politike za kreativne i kulturne industrije.

Svi zainteresirani su pozvani priključiti se i sudjelovati na sastanku na engleskom jeziku, a moći će se priključiti putem linka: poveznica

Više informacija o događanju je moguće naći u priloženoj agendi.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Program sastanka

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije