Ostanimo u kontaktu

ZAHTJEVA MINUTU VREMENA

Molba liječnika i spasioca, molba od strane Međunarodnog Crvenog križa!

Objavljeno prije

mmck-1

Vozači hitne pomoći su opazili da većina unesrećenih kod sebe ima mobilni telefon.

Međutim, kad je unesrećena osoba u nesvijesti, spasioci ne znaju koga iz dugog spiska brojeva u imeniku obavijestiti.

Zato su spasioci i liječnici predložili da svatko u imenik svog mobilnog telefona za slučaj nesreće stavi broj kontakt osobe pod jednakim pseudonimom, koju će oni nazvati.

Međunarodni pseudonim za taj broj je ICE. (Dolazi od “In case of emergency” – „U slučaju nužde“).

Pod tim imenom unesite broj osobe koju će u slučaju nesreće pozvati spasioci, vatrogasci ili policija.

U slučaju kontaktiranja više osoba unijeti kao: ICE1, ICE2, ICE3.

Lako izvedivo, ništa ne košta a može puno pomoći!

Molimo, ovu poruku proslijedite svojim prijateljima i poznanicima. Tako će taj postupak postati upotrebljiv posvuda.

Nastavi čitati

ŽIVOT S KORONOM

Hoćemo li se i kada vratiti normalnim životnim aktivnostima

Objavljeno prije

Autor

Prošla je godina od prvog potvrđenog slučaja zaraze korona virusom u Hrvatskoj, zemlji koja je već prošla dva vala epidemije.

Na početku je epidemiološka situacija u Hrvatskoj postala povoljnija nego u većini europskih zemalja, ali su brojke nakon turističke sezone prošle godine počele rasti.

Drugi val dobio je zalet krajem rujna prošle godine, a do kraja studenog brojke su narasle do preko 3000 oboljelih.

Nastale su goleme gospodarske štete, BDP je u Hrvatskoj pao za 9,6 posto. Najveća tragedija odnosi se na broj umrlih. Izgubljeni su mnogi životi, od najmlađih do starijih.

Vlada RH, Nacionalni i lokalni stožeri poduzimali su sve moguće aktivnosti kako bi se spriječilo širenje korona virusa. Nažalost, ljudi su obolijevali i umirali, brojne obitelji ostajale su bez svojih najmilijih. Uvedene su brojne epidemiološke mjere za okupljanja, sprovode, druženja, proslave… Škole, ugostiteljski objekti, i mnogi drugi nisu radili. Život djece i odraslih sveo se na boravak u kući. Psiholozi i psihijatri ističu da da su posljedice ”zatvaranja” dalekosežne, pa je stoga i njihova pomoć više nego nužna.

Među mjerama koje su uvedene (opravdano) svaka ima svoju težinu. Tako je ograničen i broj prisutnih na sprovodima. Zbog poštivanja epidemioloških mjera mnogi nisu odlazili na sprovode svojim rođacima, kumovima ili prijateljima. Ta spoznaja da se ne možete oprostiti s prijateljima, rodbinom i poznanicima s kojima ste živjeli, razgovarali, radovali se i tugovali, najgore je moguće stanje za svih.

Trenutačno, prema spoznajama naših stručnjaka po broju zaraženih smo među najboljima u Europi na 100 tisuća stanovnika, ali iznova taj broj raste, posebice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Cjepiva su dostupna prema ugovorima, međutim nema ih dovoljno ili ne stižu u količinama koje su ugovorene, bez obzira o kojim se proizvođačima radi.

O procijepljenosti postoje planovi i vremenska razdoblja za sve kategorije stanovništva.

Razni proizvođači cjepiva hvale svoje proizvode, a stručnjaci drže da su sva cjepiva učinkovita.

Cjepivo protiv južnoafričkog soja virusa napravila je Moderna, ali se čekaju rezultati kliničkog ispitivanja.

Izvjesno je da ćemo se morati naučiti životu s COVID-19, kao i s gripom i sa svim sezonskim bolestima.

Posljedice korona virusa  su dramatične, u to nema sumnji. I razvijene i nerazvijene zemlje traže načine i rješenja za nastale probleme. Zrakoplovi više ne lete kao nekada, zemaljski promet značajno je smanjen, nastava u školama se održava po modelima (A,B,C), rodbina ne može posjećivati svoje u domovima za starije i nemoćne, za preglede u bolnicama treba čekati, a maske su obvezatne . Gospodarstvo je na izdisaju (jedino Njemačka bilježi pluseve u prošloj godini) i treba ga na neki način oporaviti. Turizam je jedna od glavnih gospodarskih grana u Hrvatskoj. Ukoliko stanje zaraze u Europi i kod nas bude eskaliralo ni od ove sezone ne treba puno očekivati.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije