UPOZORENJE IZ MUP-A

Moguća trovanja ugljičnim dioksidom kod spremanja mošta

U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.

Objavljeno 19. rujna 2013. u kategorijama: Metković, News.

Povodom sezone branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume, Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je preventivno upozorenje građanima na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti gubitka svijesti i smrti.

“Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i ugljični dioksid – plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.

U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.

Podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaju postaju sve duži, jer organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti pa i smrti.

Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti.

Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu”, stoji u priopćenju iz MUP-a.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari