Ostanimo u kontaktu
Hotel PRESIDENT 1200×200

DOM ZDRAVLJA METKOVIĆ

Mobilni palijativni tim je spreman i uskoro će skrbiti o čitavoj dolini Neretve

Objavljeno prije

Foto: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Mobilni palijativni tim Doma zdravlja Metković spreman je i na proljeće 2019. godine počinje s radom na području čitave doline Neretve.

Dom zdravlja Metković već dvije godine pokušava pokrenuti djelatnost palijativne skrbi, međutim to je proces koji traži ljude, prostor i određenu edukaciju. Zato su kroz projekt prekogranične suradnje Interreg-IPA CBC iskorištena sredstva na najbolji mogući način, otkrio nam je ravnatelj Doma zdravlja Metković, gospodin Mihovil Štimac. Iz projekta je nabavljeno vozilo za budući palijativni tim i educirani ljudi koji će raditi na nivou Neretve.

Palijativni tim, kao jedan multidisciplinarni tim će imati u svom sastavu liječnika i medicinsku sestru koji su prošli posebnu edukaciju za rad s pacijentima i članovima obitelji budućeg palijativnog pacijenta. Uz njih se uvijek mogu koristiti usluge ostalih zdravstvenih djelatnika kao što su psiholog, fizioterapeut, duhovnik i određene druge specijalizacije koje se mogu koristiti iz bolničkog ili primarnog sektora, a ukaže se potreba za istim.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Metkovski tim je bio na edukacijama u Austriji, Sloveniji i Engleskoj gdje su stekli značajno obrazovanje i time postali jedini na ovom području sa certifikatom Kraljevskog koledža Imperial.  Kroz ove edukacije smo vidjeli da zapad i nije toliko daleko ispred nas, ali da su neke stvari sustavno posložene drugačije nego što su kod nas, – rekao je Štimac ističući da to što su djelatnici Doma zdravlja Metković vidjeli u Engleskoj nije imao prilike vidjeti nijedan tim iz Hrvatske, i da će upoznata iskustva zasigurno znati primijeniti u svom budućem radu.

Liječnica Viktorija Domić, koja završava svoj rad u ordinaciji, će kao vitalni umirovljenik raditi puno radno vrijeme u timu, i to već u proljeće 2019. godine kad se riješi pitanje zamjene sa jednom mladom liječnicom koja će nastaviti sa radom u ordinaciji.

Za sve zainteresirane pacijente, Dom zdravlja Metković je izdao brošure i letke o palijativnom timu, koji se tim putem mogu educirati.

Dodajmo svemu još da će na nivou Dubrovačko-neretvanske županije djelovati tri koordinatora za palijativu. Jedan koordinator je postavljen za područje Dubrovnika i okolice, drugi na Korčuli za otoke i treći je u Metkoviću za područje doline Neretve.

Putem projekta prekogranične suradnje Interreg – IPA CBC Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, Dom zdravlja Metković je, uz vozilo i osposobljavanje mobilnog palijativnog tima, već nabavio laser, ultrazvučni uređaj, stomatološku stolicu i holter EKG-a.

Ukupna vrijednost projekta je 2,3 milijuna kuna (308 tisuća eura) te su bespovratna sredstva iz Europskih fondova (financiranje od 85%) od velike pomoći za Dom zdravlja Metković budući da će relativno malim ulaganjem vlastitih sredstava obnoviti velik dio ključne opreme i uvelike unaprijediti zdravstvena usluga u Metkoviću.

UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Dana Svaguša nova predsjednica SDP-a Metković, Rade Nikoletić potpredsjednik

Objavljeno prije

Foto: Facebook

Nakon provedenih izbora na općinskim, gradskim i županijskim razinama SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije za predsjednicu Gradske organizacije SDP-a Metković izabrana je Dana Svaguša, a za potpredsjednika Rade Nikoletić.

Izabrana su ostala tijela gradske i županijske razine pa je tako Dana Svaguša izabrana za članicu županijskog odbora, a Krešimir Kuran za člana predsjedništva SDP-a DNŽ. Za predsjednika SDP-a DNŽ izabran je gradonačelnik Ploča, Mišo Krstičević.

Novoj predsjednici SDP-a Metković želimo puno uspjeha u organizaciji rada gradske organizacije.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

GO SDP Metković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije